Τελετή για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης-Πρεσβευτής Ισραήλ: "Ο αντισημιτισμός υπάρχει"






Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τη "βαθιά λύπη της ελληνικής κυβέρνησης για τον εμπρησμό της εβραϊκής συναγωγής στα Χανιά και τη βεβαιότητά του για τον εντοπισμό των δραστών" (αν και όπως έγινε γνωστό δράστες είναι δύο Αμερικανοί από την κοντινή βάση, δύο Βρετανοί και ένας Έλληνας που δουλεύει στην βάση. Οι Αμερικανοί έχουν καταφύγει στο εσωτερικό της βάσης και αναζητούνται). Ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση για την αποκατάσταση των ζημιών και για τη διαφύλαξη τόσο του συγκεκριμένου μνημείου όσο και όλων των εβραϊκών μνημείων στην Ελλάδα.
ImageΕπίσης διακήρυξε "την ετοιμότητα της Ελλάδας να διαδραματίσει τον δικό της διπλωματικό, συμφιλιωτικό ρόλο για τη λύση του Μεσανατολικού"
 Ο υπουργός εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην τελετή μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη και του θανάτου άνω των 50.000 Εβραίων κατοίκων της πόλης στα ναζιστικά κρεματόρια. «Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε το δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλειά του και στην κρατική του υπόσταση. Οπως αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να βρει τη δική του ενιαία και ασφαλή κρατική εστία», δήλωσε. Υπογράμμισε ότι μόνο με ειρηνικά μέσα, όπως ο διάλογος, η καταλλαγή και η συνδιαλλαγή, μπορεί να υπάρξει λύση στο μεσανατολικό ζήτημα.

Η τελετή στο μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων στην πλατεία Ελευθερίας έγινε σε κλοιό προστασίας από Αστυνομία και Λιμενικό Σώμα και υπό έντονο κρύο, εξαιτίας του οποίου η τελετή επισπεύσθηκε κατά μισή ώρα. Οι γύρω δρόμοι είχαν αποκλειστεί από λεωφορεία των ΜΑΤ και είχε απαγορευτεί η κίνηση των οχημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης. Αστυνομικοί των ΜΑΤ βρίσκονταν σε καίρια σημεία, ενώ σκάφος του Λιμενικού Σώματος περιπολούσε στη θάλασσα μπροστά από το μνημείο, καθ' όλη τη διάρκεια της τελετής.



Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Αλί Γιάχα, υπογράμμισε την κατ' επανάληψη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου Ιωαννίνων και τις δύο εμπρηστικές επιθέσεις. Πρόσθεσε ότι «σε κάποιους κύκλους, ο αντισημιτισμός έχει μεταλλαχθεί σε μια νέα δήθεν πολιτικά ορθή απόρριψη του Ισραήλ» και έκανε λόγο για «ακραίους ηγέτες», αναφέροντας ως παράδειγμα τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, οι οποίοι, «αμφισβητούν το Ολοκαύτωμα και εκφράζουν ανοιχτά την επιθυμία για την επανάληψή του, κάνοντας έκκληση για την εξαφάνιση του Ισραήλ». Κατηγόρησε επίσης τα ΜΜΕ των ισλαμικών χωρών ότι βρίθουν από κλασικά στερεότυπα για τους Εβραίους και ότι χρησιμοποιούνται για τη διάδοση λυσσαλέας αντισημιτικής προπαγάνδας.



Τις εμπρηστικές επιθέσεις στη συναγωγή των Χανίων καταδίκασαν στο χαιρετισμό τους ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος. Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, κάλεσε το ελληνικό Κοινοβούλιο να αναγνωρίσει την προσφορά των Εβραίων βουλευτών και υπογράμμισε ότι, 65 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα αρχεία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης βρίσκονται ακόμη στη Μόσχα.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων. Παρόντες ήταν ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης και οι βουλευτές της Ν.Δ., Κ. Γκιουλέκας, Γιάννης Ιωαννίδης και Απ. Τζιτζικώστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...