Συνελήφθησαν πέντε αστυνομικοί για τον τραυματισμό του κρατούμενου



Πέντε άτομα, δύο αστυνομικοί και τρεις ειδικοί φρουροί του Αστυνομικού Τμήματος Ακρόπολης συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα, με τις κατηγορίες των βασανιστηρίων σε βάρος κρατουμένου και κατάχρησης εξουσίας.

Από την έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ προκύπτουν ευθύνες σε βάρος των πέντε αστυνομικών για τον σοβαρό τραυματισμό 30χρονου Χιλιανού κρατούμενου.

Πρόκειται για έναν 24χρονο υπαστυνόμο Β΄, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, δύο ειδικούς φρουρούς, ηλικίας 28 και 27 ετών αντίστοιχα, που κατηγορούνται για βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένου, έναν αστυφύλακα και έναν ειδικό φρουρό, ηλικίας 23 και 27 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία απλής συνέργειας σε βασανιστήρια.

Aπό την προανάκριση προέκυψε ότι ο αλλοδαπός το μεσημέρι της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ζητούσε από τον σκοπό του κρατητηρίου να τον διευκολύνει να τηλεφωνήσει, καθόσον το καρτοτηλέφωνο που βρίσκονταν εκεί δεν λειτουργούσε. Ο σκοπός τον εξύβρισε, εισήλθε στο κρατητήριο, τον κτύπησε με το χέρι του στο πρόσωπο δύο φορές και τον οδήγησε σε χώρο εξωτερικά του κρατητηρίου. Εκεί άρχισε να τον χτυπά σε διάφορα σημεία του σώματός του και αυτός τον απώθησε σπρώχνοντάς τον στον τοίχο και τον ακινητοποίησε.

Τότε ειδικός φρουρός έσπευσε σε βοήθεια του συναδέλφου του και από κοινού άσκησαν σωματική βία στον αλλοδαπό με επανειλημμένα κτυπήματα εναντίον του, προκαλώντας του σωματικές βλάβες.

Παρόντες στις αξιόποινες πράξεις των δύο ειδικών φρουρών, ήταν ακόμη ένας ειδικός φρουρός και ένας αστυφύλακας, οι οποίοι βρίσκονταν στο χώρο που τελούνταν οι προαναφερόμενες πράξεις. Οι συγκεκριμένοι, οι οποίοι συνελήφθησαν, δεν άσκησαν σωματική βία στον αλλοδαπό, αλλά δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια για την αποτροπή, ούτε ανέφεραν σχετικά στους προϊσταμένους τους.

Ο συλληφθείς αξ/κός (υπαστυνόμος Β΄) σχημάτισε δικογραφία (η οποία υποβλήθηκε την 01-01-2010 στον αρμόδιο εισαγγελέα) σε βάρος του αλλοδαπού κρατουμένου για αντίσταση (167 Π.Κ.), απόπειρα απόδρασης κρατουμένου (173 Π.Κ.), σωματική βλάβη (308 Π.Κ. ) και εξύβριση (361 Π.Κ.), παραλείποντας να διερευνήσει την υπόθεση σε όλο το εύρος της, με αποτέλεσμα να μην κατηγορηθούν αρχικά οι υπαίτιοι αστυνομικοί, που προκάλεσαν στον αλλοδαπό σωματικές βλάβες.

Οι συλληφθέντες αστυνομικοί και ειδικοί φρουροί με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, οδηγήθηκαν τις πρωινές ώρες σήμερα στον κ. εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε σε βάρος των προαναφερόμενων συλληφθέντων Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για τα ανωτέρω ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα, για τα οποία επιβάλλεται η ποινή της απόταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...