Πράσινοι επιθεωρητές στα σπίτια

 

Κτίρια και διαμερίσματα με πράσινο διαβατήριο, που για να το αποκτήσει κανείς θα πρέπει να καταβάλει πράσινα τέλη ακαθόριστου ακόμη ύψους, πρόκειται να κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους στην κτηματαγορά από τον προσεχή Απρίλιο.
Τότε αναμένεται...



να αρχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων που εξήγγειλε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (γνωστό ως ΚΕΝΑΚ).

Το νέο καθεστώς, που αποτελεί στην ουσία την εφαρμογή στην Ελλάδα παλαιότερης Κοινοτικής Οδηγίας, προβλέπει υποχρεωτικές ενεργειακές επιθεωρήσεις για όλα τα καινούργια κτίρια, αλλά και τα παλαιά εφόσον αυτά πωλούνται ή ενοικιάζονται, καθώς επίσης και τη θέσπιση μελέτης ενεργειακής αποδοτικότητας που θα είναι απαραίτητη για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Τα πράσινα τέλη για την απόκτηση του πιστοποιητικού θα αποφασιστούν μετά τη λήξη της διαβούλευσης, που θα διαρκέσει 20 ημέρες (μετά θα εκδοθεί κοινή Υπουργική Απόφαση), ωστόσο σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, ως βάση συζήτησης θα αποτελέσει το όριο του 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Εφόσον το όριο αυτό παραμείνει, αυτό σημαίνει ότι για ένα διαμέρισμα, για παράδειγμα 150 τ.μ. ανεξαρτήτως περιοχής, το κόστος για την απόκτηση του ενεργειακού πιστοποιητικού θα ανέλθει στα 150 ευρώ. Το μέτρο θα εφαρμοστεί μαζί με ένα πλέγμα κινήτρων που εξετάζει η κυβέρνηση, τα οποία θα ανακοινωθούν σε περίπου 20 ημέρες και που σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη θα συνδυάζουν φοροαπαλλαγές, επιδότηση των ενεργειακών επιθεωρήσεων, καθώς και επιδότηση των δαπανών για παρεμβάσεις (το περιβόητο πρόγραμμα για την Εξοικονόμηση στα Κτίρια που είχε παγώσει).

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...