ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΖΗΤΕΙ ΝΑ ΜΗ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ Η ΔΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ Εκκληση από τη μητέρα του Αλέξη

Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της δίκης για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, η μητέρα του, Βέρτζιν Τσαλικιάν, με επιστολή-έκκληση προς τον πρωθυπουργό, την οποία κοινοποιεί και στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, επαναφέρει το αίτημά της να διεξαχθεί η δίκη στις φυλακές Κορυδαλλού και όχι στην Αμφισσα, επικαλούμενη νέα δεδομένα «που θέτουν σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία και διαφάνεια της διαδικασίας ενώπιον του δικαστηρίου της Αμφισσας».
Αναφέρεται σε δημοσιεύματα και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία δικαστές που θα συμμετέχουν στη σύνθεση του δικαστηρίου φέρεται να έχουν εμπλακεί στο «παραδικαστικό κύκλωμα», έχουν μνημονευθεί σε πειθαρχικές διώξεις ή έχουν δικαστικές εκκρεμότητες, γι' αυτό και ζητεί τη διερεύνησή τους από τον Αρειο Πάγο. Καλεί τον πρωθυπουργό να ανταποκριθεί θετικά στο δίκαιο αίτημά της, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο το γεγονός «ότι η συντεταγμένη Πολιτεία φαίνεται να αδυνατεί να εγγυηθεί τη διεξαγωγή μιας εκ προοιμίου δίκαιης δίκης, επιλέγοντας ως τόπο διεξαγωγής την Αμφισσα».


Παράλληλα, με νέα αναφορά της προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, υποστηρίζει ότι σημειώθηκαν σφάλματα και παραλείψεις στη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, τα οποία, όπως τονίζει, «αντικειμενικά παρεμποδίζουν την ανακάλυψη της αλήθειας και την ορθή απονομή της δικαιοσύνης». Η ίδια έχει προσφύγει με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Στην αναφορά της προς τον κ. Τέντε, η μητέρα του 15χρονου μαθητή, αν και δεν αποδίδει σε κανέναν πρόθεση συγκάλυψης για τα βαριά σφάλματα, αναφέρει ωστόσο ότι δημιουργούν προϋποθέσεις προνομιακής μεταχείρισης των κατηγορουμένων. Ειδικότερα υποστηρίζει ότι:
- Τόσο η ανάκριση όσο και τα βουλεύματα δεν ασχολήθηκαν με το ενδεχόμενο να έχει τελεστεί και απόπειρα ανθρωποκτονίας τουλάχιστον κατά ενός ακόμη προσώπου (του μαθητή Ν. Ρωμανού), ο οποίος κατέθεσε ότι ο Επ. Κορκονέας πυροβόλησε προς το μέρος του.
- Δεν αναζητήθηκε από τις αρμόδιες αρχές η δεύτερη βολίδα που έριξε ο Επ. Κορκονέας.
- Τα παραπεμπτικά βουλεύματα χαρακτήρισαν εσφαλμένα τον δόλο του Επ. Κορκονέα ως ενδεχόμενο, παρ' όλο που ήταν άμεσος δόλος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση ότι επιθυμούν να προϊδεάσουν το δικαστήριο.
- Δημιουργεί τεράστια ερωτήματα η μεταφορά της δίκης στην Αμφισσα, χωρίς μάλιστα να αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Και αυτό διότι ο αστυνομικός διευθυντής Ευβοίας, ταξίαρχος Σπ. Γλύμης, υπέδειξε ως τον πλέον κατάλληλο τόπο διεξαγωγής της δίκης τις φυλακές Κορυδαλλού, η σύνθεση του δικαστηρίου στην Αμφισσα είναι γνωστή, λόγω του μικρού αριθμού των δικαστών που υπηρετούν εκεί, ενώ η μεγάλη απόσταση παρεμποδίζει τη μετάβαση ουσιωδών μαρτύρων.
- Δεν κλητεύθηκαν από τον εισαγγελέα ουσιώδεις μάρτυρες, όπως ο καθηγητής ιατροδικαστής Μ. Μιχαλοδημητράκης.
- Δεν αναζητήθηκε ο υπηρεσιακός φάκελος των κατηγορουμένων για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν πειθαρχικές καταδίκες και να εκτιμηθεί η προσωπικότητά τους.
www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...