Μισθοί με κουπόνια κατά εισφοροδιαφυγής


Κουπόνια για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, που φθάνει τα 8 δισ. ευρώ ετησίως, επιστρατεύει το υπουργείο Εργασίας, το οποίο μέσω του υφυπουργού κ. Γ. Κουτρουμάνη, κατέθεσε πρόταση, οι ανασφάλιστοι μέχρι σήμερα οικιακοί βοηθοί και εργάτες στα αγροκτήματα να πληρώνονται με ένα...

είδος κουπονιού ή επιταγής που θα εξαργυρώνουν στη συνέχεια στο ΙΚΑ ή στον ΟΓΑ.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, ο εργοδότης θα «πληρώνει» τον ασφαλισμένο στο ΙΚΑ ή στον ΟΓΑ με διπλότυπα κουπόνια. Το ασφαλιστικό ταμείο (το ΙΚΑ ή ο ΟΓΑ κατά περίπτωση) θα αποδίδει στον εργαζόμενο την καθαρή αμοιβή του παρακρατώντας την εισφορά, ενώ ο εργοδότης θα έχει έκπτωση φόρου. Η εκτίμηση είναι ότι με το νέο αυτό μέτρο, ο ΟΓΑ και το ΙΚΑ θα έχουν ημερήσιο όφελος περίπου 2 εκατ. ευρώ, αφού στο σύστημα θα ενταχθούν περίπου 250.000

εργαζόμενοι (κυρίως αλλοδαποί). Ωστόσο, συνδικαλιστές εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης και μιλούν για ταλαιπωρία των εργαζομένων.

Έρχεται ο φόρος- πόρος για τις συντάξεις
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της «Επιτροπής σοφών», στο επίκεντρο βρέθηκε το καυτό θέμα του ασφαλιστικού φόρου, από τον οποίο το υπουργείο Εργασίας προσδοκά πόρους ύψους 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγητής Νομικής ΑΠΘ κ. Άγγελος Στεργίου, προτείνει τη θέσπιση άμεσου φόρου 1% έως 2% με βάση τη φοροδοτική ικανότητα κάθε πολίτη. Αντίθετα, ο ΣΕΒ (βιομήχανοι) δεν επιθυμεί καμία επιβάρυνση, ενώ η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι το 1% της άμεσης φορολογίας αποφέρει στο σύστημα 150 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που χρειάζονται 4 δισ. ετησίως.

Αντίθετοι στον άμεσο φόρο παραμένουν οι κοινωνικοί φορείς- ειδικά όπως τονίστηκε σε περίοδο ύφεσης- που προσανατολίζονται περισσότερο σε ενίσχυση του συστήματος από ποσοστά υπαρχόντων φόρων. Ο κ. Στεργίου, εξάλλου, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης ή μεταφοράς σε ένα ταμείο αλληλεγγύης των κοινωνικών πόρων.

Οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον φόρο- πόρο υπέρ του Ασφαλιστικού θα ανακοινωθούν στις 2 Φεβρουαρίου. Η αναζήτηση πόρων θα γίνει μέσω ειδικών εισφορών από δραστηριότητες που επιβαρύνονται «ελάχιστα ή και καθόλου» με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Κυρίως πρόκειται για επιχειρήσεις και κλάδους εντάσεως κεφαλαίου, και στα τυχερά παιχνίδια.
Νεα Αναρτηση
Τέλος, ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος εκτιμά ότι το συνολικό ύψος των ελλειμμάτων, τα οποία πέρασαν στο ΙΚΑ από τα Ταμεία που εντάχθηκαν στο Ίδρυμα, ξεπερνούν την τελευταία πενταετία το ένα δισ. ευρώ.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...