Ωραίος και μοιραίος...

Ωραίος και μοιραίος...
Δύο υπέροχα γκολ των Κονέ (27') και Τζιμπούρ (55') έγραψαν το τελικό Ηρακλής-ΑΕΚ 1-1. Καλύτερη συνολικά η Ένωση, που έχασε και πέναλτι με τον Αλγερινό στο 87'!


Η ευκαιρία του Ηρακλή με τον Μιλάνο στο 10' ήταν μια... υπενθύμιση για την άμυνα της ΑΕΚ ότι υπάρχει και αντίπαλος, αλλά παράλληλα βοήθησε και ψυχολογικά τους γηπεδούχους ώστε να ανακόψουν σιγά-σιγά τον γρήγορο ρυθμό των φιλοξενούμενων. Ετσι, το ματς συνεχιζόταν μετά το 15' με την ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς να έχει την κατοχή της μπάλας, αλλά τίποτα άλλο... Οι κενοί χώροι των πρώτων λεπτών δεν βρίσκονταν, τα λάθη γίνονταν και ο Ηρακλής προσπάθησε σταδιακά να μεταφέρει το ματς προς την εστία του Αραμπατζή, με τους Μπόσνιακ και Επστάιν.

Δεν τα κατάφερε, υπό την έννοια ότι η ΑΕΚ δεν ένιωσε κάποια πίεση, αλλά κατάφερε να προηγηθεί κι αυτό ήταν πιο σημαντικό για την ομάδα του Σάββα Κωφίδη. Ο Κονέ στο 27' με εκπληκτικό σουτ έκανε το 1-0, έκοψε τα πόδια των κιτρινόμαυρων εξασφάλισε την... ηρεμία του Ηρακλή μέχρι και το τέλος του ημιχρόνου, καθώς η μόνη αντίδραση της ΑΕΚ -που ήταν τεράστια ευκαιρία πάντως- ήρθε στο 44' με το δοκάρι του Γιάχιτς μετά από στημένη φάση. Και ήταν λογικό η Ενωση μετά το γκολ που δέχθηκε να μην κάνει κάτι τρομερό μέχρι και το τέλος του ημιχρόνου (πέραν του δοκαριού που προαναφέραμε), από τη στιγμή που δεν υπήρχε πια καλή συνεργασία των μέσων με τους επιθετικούς, ενώ οι Καφές και Γιάχιτς έκαναν αρκετά λάθη και ο Μαντούκα έδειχνε μπλοκαρισμένος.

Επιβλητική ΑΕΚ στο β', αλλά...
Με το ξεκίνημα της επανάληψης η ΑΕΚ μπήκε στον αγωνιστικό χώρο όπως και στην αρχή του αγώνα. Αποφασισμένη να κλείσει τον Ηρακλή στο μισό γήπεδο και να πετύχει γκολ. Αυτή τη φορά τα κατάφερε, με την εκπληκτική ατομική προσπάθεια του Τζιμπούρ στο 55'. Με τους Σκόκο και Καφέ να δίνουν την μπάλα γρήγορα και σωστά, τον Αλγερινό να έχει πολλά κέφια και τους Γεωργέα και Αραούχο να ανεβαίνουν όποτε έπρεπε, οι κιτρινόμαυροι κατάφεραν να κλείσουν τους γηπεδούχους στην περιοχή τους και να κάνουν παιχνίδι συνέχεια.

Μετά το 60' η επιθετικότητα της Ενωσης έδειξε να πέφτει, αλλά αυτό δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί ο Ηρακλής. Ο Κωφίδης έβλεπε με... απόγνωση τα αμυντικά χαφ της ομάδας του να μην κάνουν τίποτα σωστό και αυτό είχε ως συνέπεια οι Θεσσαλονικείς να μην μπορούν να κρατήσουν την μπάλα στην κατοχή τους. Ετσι, σταδιακά, η ΑΕΚ ανέβασε και πάλι στροφές και συνέχισε να πιέζει για το δεύτερο γκολ και τη νίκη.

Η απόφαση του Μπάγεβιτς να ρίξει στο γήπεδο τον Χέρσι αντί του κουρασμένου Μαντούκα έδωσε φρεσκάδα στον δικέφαλο αετό, που πίεζε συνεχώς. Στο 83' ο τεχνικός της Ενωσης έβαλε στο ματς και τον Ταχτσίδη αντί του Μπλάνκο, που δε φάνηκε ιδιαίτερα, και λίγα λεπτά μετά ο Χέρσι δικαίωσε τον προπονητή του κερδίζοντας πέναλτι. Ο Τζιμπούρ, όμως, αποφάσισε να μη γίνει «ήρωας» και με τον τρόπο που επέλεξε να εκτελέσει το πέναλτι (αλα Τότι) έχασε μια τεράστια ευκαιρία...

Κι επειδή υπάρχει κι ένας άγραφος νόμος στο ποδόσφαιρο, η ΑΕΚ στο τέλος κινδύνεψε και να χάσει, από έναν Ηρακλή που δεν έκανε μια οργανωμένη προσπάθεια σε όλο το ματς! Ο Αραούχο αποβλήθηκε στο 89' με δεύτερη κίτρινη και στις καθυστερήσεις ο Λέκι θα μπορούσε με πλασέ στην κίνηση να δώσει και τους τρεις βαθμούς στην ομάδα του, αλλά ο Αραμπατζής απέκρουσε.

Man of the match: Ο τίτλος πάει στον Ράφικ Τζιμπούρ. Πέτυχε ένα εκπληκτικό γκολ, με το οποίο ισοφάρισε για την ΑΕΚ, ήταν μέσα στις φάσεις, προκάλεσε πολλές φορές στο δεύτερο ημίχρονο προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα και παράλληλα απέφυγε τα λάθη. Μια πολύ καλή εμφάνιση από τον Αλγερινό άσο, που επέστρεψε και στα γκολ και δείχνει να βρίσκει ρυθμό σιγά-σιγά.

Αδύναμος κρίκος: Τα αμυντικά χαφ του Ηρακλή. Οι Ηλιάδης και Παπαστεριανός δεν έκαναν, ουσιαστικά, τίποτα σωστό σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Ακόμη κι όταν οι Καφές και Γιάχιτς έκαναν λάθη, αυτοί δεν μπορούσαν να τα εκμεταλλευτούν. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Ηρακλής δεν κατάφερε επί 90 λεπτά να βγάλει έστω μία οργανωμένη επίθεση.

Στο ύψος του: Μπορεί στο πρώτο ημίχρονο και συγκεκριμένα μετά το 15λεπτο η απόδοση του να έπεσε, αλλά στην επανάληψη ανέβηκε ξανά και βοήθησε στο να κυριαρχήσει η ΑΕΚ στον αγωνιστικό χώρο. Ο λόγος για τον Καφέ, που έκανε ένα πολύ καλό δεύτερο ημίχρονο, τόσο δημιουργικά όσο και ανασταλτικά. Είχε ευκαιρίες, μοίραζε σωστά το ματς και έκοψε πολλές επιθέσεις των παικτών του Ηρακλή.

Η γκάφα: Η εκτέλεση πέναλτι του Τζιμπούρ στο 87'. Ο Αλγερινός είχε τεράστια ευκαιρία να γίνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής και να δώσει μια... προσωπική νίκη στην ΑΕΚ, αλλά στο πιο κρίσιμο σημείο του ματς αποφάσισε να μην κάνει το απλό αλλά το δύσκολο και τελικά πέταξε στα σκουπίδια τη μεγαλύτερη ευκαιρία.

Το στραγάλι: Ο Κουκουλάκης δεν έκανε κάποιο σοβαρό λάθος στο ματς. Το πέναλτι που καταλόγισε ήταν, καθώς ο Λέκι με το αριστερό χέρι στην πλάτη του Χέρσι, τον γκρεμίζει ακριβώς πριν σουτάρει.

Το ταμείο του Gazzetta: Η ΑΕΚ είχε μια μεγάλη ευκαιρία να πετύχει την τρίτη εκτός έδρας νίκη της, αλλά με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο κατάφερε να μην την πάρει. Οι κιτρινόμαυροι, με εξαίρεση ένα 25λεπτο στο πρώτο ημίχρονο στο οποίο το ματς ήταν μοιρασμένο, ήταν πολύ καλύτεροι από τους Θεσσαλονικείς, αλλά δεν μπόρεσαν να πάρουν τους τρεις βαθμούς και να φτιάξουν κάπως την ψυχολογία τους. Και με αυτή τη νέα απώλεια, βέβαια, βλέπουν να δυσκολεύει κι άλλο η είσοδος στην 5άδα... Οσο για τον Ηρακλή, δεν έκανε ούτε μία οργανωμένη προσπάθεια σε όλο το ματς, αλλά δεν έχασε κι αυτό θα πρέπει να το δει ως κέρδος. Είναι δεδομένο, πάντως, ότι με εμφανίσεις σαν κι αυτή, θα έχει προβλήματα στη συνέχεια...

Οι συνθέσεις
Ηρακλής (Σάββας Κωφίδης):
Μπαντής, Γιαννούλης, Λέκι, Κατσαμπής, Μάρτος, Παπαστεριανός, Ηλιάδης, Μιλάνο (80' Γιάντσης), Επστάιν, Κονέ (62' Τούμα), Μπόσνιακ.

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Αραμπατζής, Γεωργέας, Άλβες, Μαϊστόροβιτς, Αραούχο, Γιάχιτς, Καφές, Μαντούκα (71' Χέρσι), Σκόκο, Τζιμπούρ, Μπλάνκο (83' Ταχτσίδης).

LIVE GAME

1' Δυνατό σουτ του Μπλάνκο, απέκρουσε ο Μπαντής.

3' Σουτ του Μαντούκα εντός περιοχής, η μπάλα άουτ.

10' Ευκαιρία για τον Ηρακλή. Σέντρα από αριστερά, πρώτη κεφαλιά από τον Μπόσνιακ, δεύτερη από τον αμαρκάριστο Μιλάνο και η μπάλα ελάχιστα άουτ.

27' Γκολ! 1-0 ο Ηρακλής! Εκπληκτικό μακρινό σουτ του Κονέ, που νίκησε τον Αραμπατζή.

44' Ευκαιρία για την ΑΕΚ. Φάουλ του Σκόκο, κεφαλιά πάσα του Μαϊστόροβιτς, σουτ του Γιάχιτς στην κίνηση από κοντά και η μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Στην επαναφορά ο Καφές έστειλε την μπάλα λίγο άουτ με κεφαλιά.

51' Σέντρα του Σκόκο από αριστερά, κεφαλιά του Μαντούκα και η μπάλα άουτ.

52' Σουτ του Σκόκο, μπλόκαρε ο Μπαντής.

55' Γκολ! 1-1 η ΑΕΚ! Ο Τζιμπούρ από αριστερά... εξέθεσε αρκετούς αντιπάλους του, μπήκε στην περιοχή και με ωραίο σουτ νίκησε τον Μπαντή.

72' Σουτ του Τζιμπούρ εντός περιοχής, η μπάλα κόντραρε και ο Μπαντής μπλόκαρε.

86' Πέναλτι για την ΑΕΚ σε ανατροπή του Χέρσι από τον Λέκι.

87' Ο Τζιμπούρ αστόχησε στο πέναλτι, καθώς αποφάσισε να... σκάψει την μπάλα και την έστειλε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

89' Δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Αραούχο και με 10 παίκτες μένει η ΑΕΚ.

91' Εκτέλεση φάουλ με γέμισμα, πλασέ του Λέκι στην κίνηση και απόκρουση του Αραμπατζή.
gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...