Από 1η Ιουνίου τα ενεργειακά κτήρια

Αλλαγές στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών από την 1η Ιουνίου, με την αντικατάσταση της μελέτης θερμομόνωσης από μελέτη ενεργειακής απόδοσης, ανακοίνωσε η υπουργός περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη. Σε περίπου ένα μήνα θα ανακοινωθεί το «πακέτο» κινήτρων για την ενεργειακή απόδοση των υφιστάμενων κτηρίων.
Για τις νέες οικοδομές, θα εκδίδεται πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, με διάρκεια ισχύος τα δέκα έτη. Θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος από την υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος. Υποχρεωτική ανά τετραετία θα είναι η επιθεώρηση λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού.


Η τήρηση κανόνων ενεργειακής απόδοσης δεν είναι υποχρεωτική για τα παλαιά κτήρια, εκτός εάν υποστούν ριζική ανακαίνιση και έχουν εμβαδόν άνω των 1.000 τ.μ. Το τι συνιστά ριζική ανακαίνιση θα καθοριστεί μέσω της δημόσιας διαβούλευσης. Για όλα τα κτήρια που πρόκειται να νοικιαστούν ή να πωληθούν θα πρέπει να εκδίδεται πιστοποιητικό. Δεν θα υποχρεώνει αλλαγές στο κτήριο, ώστε να πληρεί ορισμένες προδιαγραφές, αλλά απλά θα καταγράφει την κατάσταση.
Το κόστος της πιστοποίησης υπολογίζεται σε περίπου 1 ευρω για κάθε τετραγωνικό μέτρο.
Τα κίνητρα
Μετά το πέρας της διαβούλευσης, περί το τέλος Ιανουαρίου, θα ανακοινωθεί το πακέτο μέτρων, το οποίοπ θα περιλαμβάνει επιδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης παλαιών κτηρίων. Το ύψος του υπολογίζεται σε περίπου 50 έως 100 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ποσό μικρότερο από εκείνο που προβλεπόταν στο αντίστοιχο πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα, εξετάζεται η ενίσχυσή του με κονδύλια από την Ευρωπαίκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ για τους υψηλόμισθους εξετάζεται η παροχή φορολογικών κινήτρων, αντί επιδότησης.
Το συνολικό κόστος για τις παρεμβάσεις στα κτήρια που ολοκληρώθηκαν πριν το 1980, όταν δεν ίσχυε κανένας κανονισμός θερμομόνωσης, υπολογίζεται σε 1 με 1,5 δισ. ευρώ.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...