"Φοβήθηκα μην του στρίψει και με σκοτώσει"


Δήμητρα Κόκκορη - Σωτήρης Σκουλούδης


Με αυτή τη φράση η σύντροφος του Ηλία Μπρέστα περιγράφει τα όσα βίωσε το τελευταίο διάστημα στο πλευρό του ταξιτζή, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, για πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί όπλων.


Έναν άνθρωπο παρανοϊκό, ψυχωτικό και βίαιο περιγράφουν στις καταθέσεις τους η μητέρα του Ηλία Μπρέστα και η τελευταία σύντροφός του, Ντορίνα Μύσγια.

Μετά τη δίωρη απολογία του στην 16η τακτική ανακρίτρια, ο 31χρονος ταξιτζής οδηγήθηκε στα κρατητήρια, αφού ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν την κράτησή του. Αύριο, αναμένεται να αποφασίσουν για το αν θα διενεργηθεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη και εάν θα ακυρωθεί η διαδικασία, αιτήματα που έχουν υποβάλει οι συνήγοροι του κατηγορουμένου.






Πλάνα από την έξοδο του Μπρέστα από τα δικαστήρια και δηλώσεις των συνηγόρων του

 
 Εξερχόμενος του γραφείου της ανακρίτριας


Δεν γνώριζε ότι παίρνει φάρμακα

Ο «κατήφορος» ξεκίνησε για τον 31χρονο τα Χριστούγεννα του 2006, όταν και χώρισε με την αρραβωνιαστικιά του, με την οποία διατηρούσε σχέση έξι ετών. Τότε, οι δικοί του άνθρωποι κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον Ηλία. Κατόπιν συμβουλής του ψυχιάτρου που τον παρακολουθούσε, ο 31χρονος λάμβανε ειδική φαρμακευτική αγωγή, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να το γνωρίζει. Τα φάρμακα -έστω και εν αγνοία του- τον βοηθούσαν να «ελέγχει» τις εκρήξεις οργής που τον διακατείχαν. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η μητέρα του αποφάσισε να του αποκαλύψει όλη την αλήθεια. Ότι δηλαδή ακολουθεί ειδική αγωγή.

Ήθελε, λέει, να τον ωθήσει να πάρει τη ζωή στα χέρια του. Έκτοτε, όμως, ο Ηλίας Μπρέστας άρχισε να «ξανακυλά». H υγεία του κλονίστηκε, παραπάταγε και είχε τάσεις αυτοκτονίας.

Τον Νοέμβριο, διηγείται η μητέρα του, τον έψαχνε και δεν τον έβρισκε ούτε στο τηλέφωνο. Είχε γίνει δύστροπος και άγριος. Πριν από 15 ημέρες, όταν πήγε σπίτι του, για να του δώσει τη φορολογική του δήλωση, αυτός την χαστούκισε χωρίς λόγο.

Παρόλα αυτά, η μητέρα του 31χρονου πιστεύει ακόμη ότι το παιδί της είναι αθώο. Δεν έκανε αυτά για τα οποία τον κατηγορούν. «Είναι καλό παιδί, συναισθηματικό και βοηθούσε τους ανθρώπους» δηλώνει στην κατάθεσή της, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι είχε σώσει δύο αγνώστους, που τους είχε γυρίσει η γλώσσα.

 
 Το τζιπ μέσα από το οποίο πυροβολούσε ο Μπρέστας

«Φοβόμουν» ότι θα με σκοτώσει

Η Ντορίνα Μύσγια διατηρούσε ερωτική σχέση με τον 31χρονο ταξιτζή από τον Αύγουστο του 2008. Γνωρίστηκαν, όταν εκείνη μπήκε στο ταξί του, για να την μεταφέρει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου εργάζεται, και από τότε έγιναν αχώριστοι.

Ήταν περίεργος, κλειστός χαρακτήρας και πολύ καταπιεστικός, αναφέρει. Και προσθέτει ότι αυτό που της έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ότι δεν είχε φίλους.

Δύο περιστατικά που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα ήταν εκείνα που της «χτύπησαν το καμπανάκι» ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον άνθρωπο που είχε επιλέξει να έχει στο πλάι της.

Πριν από λίγο καιρό, περιγράφει στην κατάθεσή της, ο Ηλίας την ξυλοφόρτωσε άγρια. Την γρονθοκόπησε και την κλώτσησε στο πρόσωπο και όλο της το σώμα. Λίγα λεπτά νωρίτερα, είχε προηγηθεί καυγάς μεταξύ του ίδιου και της μητέρας του στο τηλέφωνο.

«Προσποιήθηκα ότι δεν συνέβη τίποτα, γιατί φοβήθηκα μην του στρίψει και με σκοτώσει», δηλώνει στην κατάθεσή της.

Λίγες ημέρες αργότερα, ψάχνοντας κρυφά το κινητό του τηλέφωνο, βρήκε μία φωτογραφία στην οποία φαινόταν ο Ηλίας να κρατάει ένα όπλο μπροστά από το στήθος του «σαν τους ηθοποιούς στις ταινίες». Αυτή ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που διαπίστωσε ότι ο σύντροφός της είχε επαφή με όπλα.

«Παρανοϊκός» ο ταξιτζής

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ηλία Μπρέστα κατέθεσαν αίτηση στην 16η τακτική ανακρίτρια, με την οποία ζητούν τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

Στο έγγραφό τους αναφέρουν ότι ο 31χρονος «βρίσκεται σε κατάσταση νοσηρής διατάραξης των πνευματικών του λειτουργιών, πάσχει από παρανοϊκή ψύχωση και λοιπά πολλά».

«Δεν μπορεί να αντιληφθεί πλήρως τις διαδικασίες, όπως και τη φύση και το λόγο των κατηγοριών που του αποδίδονται, αδυνατεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, και δεν έχει τη δυνατότητα ενσυνείδητης απολογίας», προσθέτουν και χαρακτηρίζουν ως παραβίαση της προσωπικής του ελευθερίας και ασφάλειας την αξίωση απολογίας του.

Ζητούν, παράλληλα, τη διαταγή προσωρινής κράτησης, «διότι η προϋπόθεση αυτή είναι η επίγνωση και συνείδηση των πράξεων και η αντίληψη του λόγου της τιμωρίας. Η κατάγνωσή της συνιστά βασανισμό ανήμπορου. Η κράτηση παρανοϊκού σε κανονική φυλακή όσο εκκρεμεί η εισαγωγή του στο ψυχιατρικό κατάστημα συνιστά βαριά παραβίαση του άρθρου 5 παράγραφος 1 της ΕΣΔΑ».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης όρισαν τεχνικό σύμβουλο τον ψυχίατρο Μανώλη Μυλωνάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...