Τελευταίο «αντίο» στον Ν. Κακαουνάκη

Το Σάββατο θα τελεστεί στη γενέτειρά του στο Καστέλι Χανίων η εξόδιος ακολουθία για τον δημοσιογράφο και εκδότη της εφημερίδας «Το Καρφί», Νίκο Κακαουνάκη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή, χθες, σε ηλικία 71 ετών. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο.
 Είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον Ευαγγελισμό. Παρουσίασε επιπλοκές και μεταφέρθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας όπου και παρέμεινε 20 ημέρες. Στη συνέχεια διακομίστηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου και κατέληξε χθες το βράδυ.


Ο Νίκος Κακαουνάκης γεννήθηκε τον Ιούνιο του  1938 στην Πολυρρήνια Καστελίου Χανίων.  Ήταν απόφοιτος εκκλησιαστικής σχολής. Έχασε τον πατέρα του σε μικρή ηλικία. Αμέσως μετά τις πανεπιστημιακές σπουδές, εργάστηκε στο ιδιαίτερο γραφείο του βουλευτή Χανίων και υπουργού Δημόσιας Τάξης της Ένωσης Κέντρου, Πολυχρόνη Πολυχρονίδη.
Η πρώτη του επαφή με τη δημοσιογραφία γίνεται το 1964, όταν γνωρίζεται με τον αείμνηστο Χρήστο Λαμπράκη, τον οποίο και ξενάγησε στο φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη, ύστερα από παράκληση του Πολυχρονίδη.
Η γνωριμία αυτή θα τον οδηγήσει στην εφημερίδα "Το Βήμα", όπου και θα εργαστεί για πολλά χρόνια.
Ασχολήθηκε με το επαρχιακό, το ελεύθερο και κυρίως το δικαστικό ρεπορτάζ ενώ επί χρόνια κάλυψε μεγάλες πολιτικές και ποινικές δίκες. Το 1978 μεταπήδησε στην εφημερίδα τα ΝΕΑ όπου τοποθετήθηκε προϊστάμενος του ελεύθερου ρεπορτάζ. Το 1986 εκδίδει την εφημερίδα "Το καλάμι".
Από το 1989 ήταν τακτικός συνεργάτης του ΣΚΑΙ 100,4, όπου και συμπαρουσίαζε την εκπομπή "Πρώτη Έκδοση", ενώ ήταν παρουσιαστής της εκπομπής "Μια στο καρφί και μια στο πέταλο". Εργάστηκε επί χρόνια και στο ραδιόφωνο του Flash, σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ από το 1999 εξέδιδε την εφημερίδα  "Στο Καρφί". Είχε γράψει τα βιβλία "2650 μερόνυχτα συνωμοσίας" και "Οι μεγάλες δίκες στην Ελλάδα".
Συλλυπητήρια από τον Γ. Παπανδρέου
Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του δημοσιογράφου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός.
Ο Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωσή του ανέφερε ότι “ο Νίκος Κακαουνάκης έγραψε τη δική του προσωπική ιστορία στην δημοσιογραφία, στον Τύπο, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση.Ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος και εκπρόσωπος μιας γενιάς δημοσιογράφων που ταυτίστηκαν με το ρεπορτάζ και την έρευνα. Δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται για αυτά που πίστευε. Και οι αγώνες του για τη Δημοκρατική Παράταξη τον κατέστησαν προνομιακό συνομιλητή με τους απλούς καθημερινούς συνανθρώπους μας, που επιζητούσαν να ακουστεί η φωνή τους. Αυτό προσπάθησε να πετύχει και με το δημιούργημά του, «Το Καρφί», για το οποίο ήταν περήφανος. Είχε άποψη και την έλεγε πάντα χωρίς φόβο".
Ν. Σηφουνάκης
"Μια μαχητική μορφή της Ελληνικής Δημοσιογραφίας , ο Νίκος Κακαουνάκης , έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Πάλεψε για να ακούγεται το πρόβλημα και η φωνή του απλού ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα αγωνίστηκε ακόμα και σε πολύ δύσκολα χρόνια δίπλα στη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη.Δημοσιογράφος με άποψη που την έλεγε πάντα ανοιχτά και χωρίς φόβο, συγκρούστηκε με πολλά κατεστημένα και αντιλήψεις. Στην οικογένεια του, τους φίλους του, τους συνεργάτες του και στους εργαζόμενους στην εφημερίδα του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια". Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Μεταφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...