Διασταυρώνουν τα ξίφη τους Μπακογιάννη-Σαμαράς



Στα άκρα κινείται πλέον η αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ.κ. Μπακογιάννη και Σαμαρά, με τις κάλπες να ανοίγουν την Κυριακή. Πολλοί εκφράζουν ανοικτά φόβους για την επόμενη μέρα, λόγω των διαστάσεων της αντιπαράθεση, ειδικά δε αν απαιτηθεί δεύτερος γύρος.Σκληραίνει η μάχη μεταξύ των δυο βασικών διεκδικητών για τη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά να ανεβάζει τους τόνους από το Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιώντας επίθεση κατά της κ. Μπακογιάννη, αποδίδοντας της διάθεση συμβιβασμού για τα εθνικά ζητήματα, ενώ την συμπεριέλαβε μεταξύ των «καπεταναίων της ήττας» που εισηγήθηκαν τις πρόωρες εκλογές. Ο εκτελών χρέη εκπροσώπου της κ. Μπακογιάννη, Γ. Οικονόμου, δήλωσε σχετικά ότι η τότε υπουργός διαφωνούσε με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ωστόσο δεν δημοσιοποίησε τη διαφωνία της προκειμένου να μην εξασθενήσει η γραμμή του κόμματος.


«Είναι η ώρα να πω μερικά απλά πράγματα. Ανάμεσα στους “καπεταναίους της ήττας” που καιρό πριν από τις εκλογές υποστήριζαν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, για λόγους που όλοι γνωρίζουν, δεν ήταν ο Αντώνης Σαμαράς. Γιατί εγώ και τότε και τώρα θεωρούσα ότι ο Κώστας Καραμανλής ήταν η ψυχή της παράταξής μας» είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «Γνώριζα τι θα συμβεί, γι΄ αυτό και δημόσια του ζήτησα να μην κάνει εκλογές. Δεν είναι κακό να κάνεις μια εσφαλμένη εκτίμηση. Κακό είναι να προσπαθείς να το κρύψεις εκ των υστέρων. Και να ζητείς από πάνω “και τα ρέστα”...». Όσο για τα σχόλια ότι το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» στηρίζει την υποψηφιότητα Σαμαρά, ο πρώην υπουργός απάντησε με έμφαση ότι η κυβέρνηση δεν τον θέλει για αρχηγό της ΝΔ, αφού θα έχει απέναντί της σθεναρή αντιπολίτευση, οπότε «ας μη μιλάνε λοιπόν κάποιοι για “σύστημα ΠαΣοΚ”, διότι όλοι γνωριζόμαστε σε αυτόν τον τόπο».
Η απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη, από την Αλεξανδρούπολη, ήταν στον ίδιο τόνο κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι «κρυβόταν» κατά τις εκλογές αλλά και για «καιροσκοπισμό», ενώ επανέλαβε το δίλημμα μεταξύ ενός «μεγάλου, ανοικτού και δυνατού κόμματος και ενός μικρού και αναχρονιστικού». Η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι η ΝΔ δεν θα σηκώσει ποτέ κεφάλι αν ακολουθήσει την τακτική της καθαρότητας και της περιχαράκωσης που απέδωσε στον βασικό αντίπαλό της. Στα όσα της καταλογίζονται περί μηχανισμών, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι έχει δίπλα της στελέχη από όλες τις τάσεις και στελέχη που συνεργάστηκαν με όλους τους πρώην προέδρους της ΝΔ, και ότι όλους αυτούς κάποιοι πάνε να τους βαφτίσουν απαξιωτικά «μηχανισμό».
Δηλώσεις στήριξης και όχι μόνο
Επίσης συνεχίστηκαν και χθες οι δηλώσεις στήριξης: παρόντες στο στρατόπεδο της κ.Μπακογιάννη δήλωσαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές κκ. Ι. Λαμπρόπουλος και Κ. Μουσουρούλης, ο ευρωβουλευτής κ. Ι. Τσουκαλάς, η πρώην βουλευτής κ. Χ.Καρύδη, ΟΝΝΕΔίτες και συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ.
Με τον κ. Σαμαρά συντάχθηκαν: η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Ρόδη Κράτσα, ο βουλευτής κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος και επτά πρώην βουλευτές της ΝΔ από τη Μακεδονία, οι κκ. Γ. Κοσιντζίδης, Δ. Στάμος, Ευ. Σουσουρογιάννης, Γ. Παπαδόπουλος, Χαρ. Παπαδόπουλος, Κ. Μαυρίδης και Γ. Μούτσιος.
Σφοδρή επίθεση στον κ. Σαμαρά εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ.Β. Πολύδωρας. «Μίλησα πρώτος όταν στηλίτευα τα γιγνόμενα στη Ν.Δ. και δεν άκουσα τον κ. Σαμαρά να μιλήσει», δήλωσε ο πρώην υπουργος στο ρ/σ Αθήνα 9,84. «Χτύπησα τον κ. Λούλη, παραδείγματος χάρη, αντιστάθηκα στις ρασπουτινικές συμπεριφορές του κ. Ρουσόπουλου. Τώρα μαθαίνω ότι ο κ. Ρουσόπουλος παρέχει τις καλές του υπηρεσίες στον κ. Σαμαρά».

Προεκλογικές εκδηλώσεις
Σήμερα, η κ. Μπακογιάννη θα μιλήσει στις 18.00 σε εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ξενοδοχείο Ρresident, στις 20.00 θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κανάλι Μega, ενώ στις 21.00 θα μιλήσει σε εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου στο ξενοδοχείο Τheoxenia Ρalace στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς). Στις 21.45 θα παραστεί σε πάρτι νεολαίων της Ν.Δ..
Ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει, στις 18.30, στο Ωδείο Ρεθύμνου και στις 20.30 στην αίθουσα «Ανδρόγεω» του Ηρακλείου. O τρίτος υποψήφιος για την προεδρεία της ΝΔ, κ. Ψωμιάδης θα έχει επαφές στην Θεσσαλονίκη.

http://www.tvxs.gr/v27055

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...