Δουλεμπόριο εργασίας στο Σισμανόγλειο


ΠΗΓΗ: ZOUGLA.GR

Κία Παπαδοπούλου - Σωτήρης Σκουλούδης


Σε έναν απίστευτο εργασιακό «μεσαίωνα» ζούσαν 40 υπάλληλοι συνεργείων καθαρισμού, οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Αττικής. Όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν στη zougla.gr, υπέγραφαν ότι ως μισθό έπαιρναν 1.102,50 ευρώ, όπως αποκαλύπτεται από το έγγραφο μισθοδοσίας, ενώ στην πραγματικότητα έπαιρναν «στο χέρι» μόνο 630 ευρώ.



Την ίδια ώρα, η εταιρεία που ανέλαβε τις εργασίες τροφοδοσίας και εστίασης του νοσοκομείου θα έχει απολαβές της τάξεως του 1.085.887,50 ευρώ.



Όταν οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να «σηκώσουν ανάστημα» και να ζητήσουν αυτά που δικαιούνται, τους έβγαλαν από τη μέση, για να προσλάβουν τα νέα τους «θύματα».



Πριν από (περίπου) ενάμισι χρόνο, μία εταιρεία -η «ABNORR CLEANING»- αναλαμβάνει τις εργασίες τροφοδοσίας και εστίασης στο Σισμανόγλειο. Προσλαμβάνει 40 εργαζόμενους, αυτούς που ήδη εργάζονταν με την προηγούμενη εταιρεία στο νοσοκομείο. Υπογράφουν νέα σύμβαση εργασίας. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η σύμβαση ήταν ΚΕΝΗ. Οι νέοι εργοδότες τους έδιναν ΛΕΥΚΟ ΧΑΡΤΙ! Το οποίο μετά συμπλήρωναν μόνοι τους.



Οι εργαζόμενοι συμπλήρωσαν τα στοιχεία τους και έβαλαν, μετά από υπόδειξη, υπογραφή στη σύμβαση αορίστου χρόνου. Δε γνώριζαν, βέβαια, πόσες ώρες θα εργάζονται, πόσες μέρες, ούτε πόσα χρήματα θα παίρνουν. Έναν μήνα μετά, υποχρεώνονται να βάλουν υπογραφή στην απόδειξη πληρωμής. Το χαρτί, όπως βλέπετε, έγραφε πως ο μισθός τους «μεικτά» φθάνει τα 1.102,50 ευρώ -«καθαρά» 888,06 ευρώ- ενώ και οι 40 εργαζόμενοι πήραν στα χέρια τους μόλις 630 ευρώ. Μαντέψτε πού πήγαν τα υπόλοιπα.



Μάλιστα, πάνω στη σύμβαση η εταιρεία φροντίζει να βάλει και έναν περίεργο όρο. Ζητούν από τον εργαζόμενο πίστη και να μην αποκαλύψει σε τρίτο πρόσωπο οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με την εταιρεία.

Τι φοβόταν άραγε η ABNORR CLEANING;

Κάποια στιγμή, οι εργαζόμενοι απηύδησαν και κάλεσαν την Επιθεώρηση Εργασίας ζητώντας τα αυτονόητα. Άφωνοι άκουσαν τον ιδιοκτήτη της εταιρείας να λέει στους επιθεωρητές ότι τους δίνει από 800 ευρώ και πάνω -όσα, δηλαδή, θα έπρεπε να πάρουν σύμφωνα με τον νόμο. Την ίδια ώρα, τους δείχνει και τα χαρτιά που έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι. Για πρώτη φορά, μπροστά στην Επιθεώρηση Εργασίας, 40 άνθρωποι παίρνουν τα χρήματα που υπογράφουν. Παίρνουν 888,06 ευρώ. Αυτή, όμως, ήταν η αρχή του τέλους.

Η «ABNORR CLEANING», φεύγει από το Σισμανόγλειο νοσοκομείο και τη θέση της παίρνει μία άλλη εταιρεία, η «TOMAS BATES». Σύμφωνα με το Σισμανόγλειο, ο διαγωνισμός για τη σίτιση των ασθενών ξεκίνησε πριν από ενάμισι χρόνο. Το Σεπτέμβριο έληξε η σύμβαση της εταιρείας και, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού, στο κενό που δημιουργήθηκε, ήρθε μία νέα εταιρεία.

Δείτε το video. Πρόκειται για εταιρεία - φάντασμα.





Όπως μπορείτε να δείτε στο έγγραφο, η εταιρεία που έχει αναλάβει τη σίτιση των ασθενών στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο είναι ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ. Σύμφωνα και πάλι με τη διοίκηση του νοσοκομείου, η συγκεκριμένη εταιρεία πληροί όλες τις προδιαγραφές.

Οι 40 εργαζόμενοι παραιτούνται από την προηγούμενη εταιρεία και προσλαμβάνονται στη νέα για να συνεχίσουν να εργάζονται στο Σισμανόγλειο. Δύο εβδομάδες μετά, με ένα τηλεφώνημα τους ενημερώνουν πως απολύονται 30 εργαζόμενοι, χωρίς όμως να έχουν υπογράψει κάποιο χαρτί απόλυσης. Η εταιρεία σταμάτησε να παρέχει εργασίες στο Σισμανόγλειο, δεν χρειάζεται πλέον τους υπαλλήλους και τους απολύει.



Μαντέψτε, όμως, ποια εταιρεία κέρδισε το διαγωνισμό του νοσοκομείου. Η «ABNORR CLEANING», η οποία, όπως μπορείτε να δείτε, ήταν και η μοναδική που κατέθεσε προσφορά. Μόνο αυτή η εταιρεία συμμετείχε στο διαγωνισμό, άρα αυτή πήρε τις εργασίες τροφοδοσίας και εστίασης. Το ποσό, το οποίο θα πάρει η εταιρεία, υπογράφει ο οικονομικός διευθυντής του νοσοκομείου: 1.085.887,50 ευρώ για έναν χρόνο.



Στα έγγραφα αναφέρεται πως οι εργαζόμενοι θα πάρουν 698,28 ευρώ, ενώ οι ίδιοι καταγγέλλουν πως ο μισθός τους είναι της τάξης των 450 ευρώ.

Ποιο άραγε είναι το εργολαβικό κέρδος; Ανέρχεται σε 79.766,41 τον χρόνο. Φυσικά, στο παραπάνω ποσό θα πρέπει να προστεθεί και ο μισθός των εργαζομένων, οι οποίοι τελικά θα αρκεστούν σε ψίχουλα. Άλλωστε, σύμφωνα με τη διοίκηση του Σισμανόγλειου, αυτή ήταν και η μοναδική προσφορά που υπεβλήθη.

Σύμφωνα με τον νόμο, η εταιρεία δεν είναι σε καμία περίπτωση υποχρεωμένη να προσλάβει και πάλι τους υπαλλήλους. Η επίσημη απάντηση της «ABNORR CLEANING» είναι πως έχει λειτουργήσει σε όλα νόμιμα. Τόσο στους μισθούς όσο και στον διαγωνισμό παραλαβής του έργου.

Η απάντηση της «ABNORR CLEANING»

Μετά από το ρεπορτάζ της zougla.gr η «ABNORR CLEANING» έστειλε το παρακάτω έγγραφο, με το οποίο επιχειρεί να απαντήσει στις καταγγελίες των εργαζομένων.




Η απάντηση αυτή του πληρεξούσιου δικηγόρου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το περιεχόμενο των εγγράφων συμβάσεων και συναλλαγών που δημοσιεύουμε παραπάνω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...