Ο Μήτρογλου αχρήστεψε τα «πράσινα» συστήματα





Από την στιγμή που βλέπεις τον Τάσο Πάντο σε ρόλο θαρραλέου κυνηγού να περνά δύο αντιπάλους και να προσπαθεί να σκοράρει με ωραίο σουτ, δεν μπορείς παρά να μιλήσεις για πλήρη κυριαρχία του Ολυμπιακού στο ντέρμπι. Η νίκη (2-0) είναι δίκαιη, δίνει την πρωτοπορία στους «ερυθρόλευκους» και αφήνει καλή ευκαιρία στον Χεν Τεν Κάτε και τους ξεκούραστος ποδοσφαιριστές του να κάνουν αυτοκριτική και να ψάξουν τα αίτια της κακής τους ψυχολογίας, που ήταν σαφέστατη. Και μάλιστα απέναντι σε μια ομάδα που είχε «πληρώσει» τις απουσίες βασικών της παικτών με ισοπαλίες από Καβάλα, Γιάννενα κλπ.

Παράλληλα, το χρονικό του αγώνα (που κύλησε με σταθερή εκτόξευση λέιζερ και καπνογόνα – βεγγαλικά που ποιος διάβολος ξέρει πως μπήκαν στις εξέδρες!), επιτρέπει στους οπαδούς της πειραϊκής ομάδας να αναρωτηθούν πόσο καλύτεροι θα ήταν οι Ντιόγκο – Γκαλέτι, αν αγωνίζονταν αντί των Μήτρογλου – Ζαϊρί. Οι…άσημοι αυτοί ποδοσφαιριστές αχρήστεψαν με τις ενέργειές τους τον αμυντικό σχεδιασμό του Παναθηναϊκού και έδωσαν μία πολύ σημαντική νίκη.

Στο πρώτο μέρος, είναι αλήθεια ότι ο Παναθηναϊκός είχε με το μέρος του την… στατιστική (10 σουτ έναντι μόλις δύο του «Θρύλου»), αλλά η ουσία βγαίνει από ψυχωμένους και προσεκτικούς μαχητές και όχι από αριθμούς. Στην μονόλεπτη καθυστέρηση του α’ ημιχρόνου, λοιπόν, σε φάουλ του Μαρέσκα, ο Μέλμπεργκ κυριάρχησε στον αέρα, έστειλε με κεφαλιά στον Ντούντου, αυτός με γυριστό ακινητοποίησε τους αμυντικούς και ο Μήτρογλου, εντελώς αφρούρητος από τον Λούκα Βύντρα σκόραρε με άνεση.

Στην επανάληψη, φάνηκε καθαρά ότι οι Αθηναίοι ήθελαν να αντιδράσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο Κατσουράνης, ήταν σε βραδά μακράν (υπερβολικά!) του καλού εαυτού του. Ο Ζιλμπέρτο είχε μπλέξει με την «συμμορία» των Ντοιύντου – Μαρέσκα – Όσκαρ και από δεξιά, ο


Σεϊταρίδης δεν έδειξε σε κανένα σημείο του αγώνα ότι παραμένει ποδοσφαιριστής υψηλού επιπέδου. Έτσι, η ομάδα των δέκα εν ενεργεία διεθνών, άφησε το φαληρικό γήπεδο το αήττητο, ακριβώς σε αγώνα που ήταν ζήτημα κύρους και γοήτρου να το διατηρήσει.

Το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού στο 54’ ήταν απλό σε δημιουργία, αλλά αριστουργηματικό σε εκτέλεση. Με το δεξί ο Ζαϊρί βρήκε αμαρκάριστο (από τον Βύντρα…) τον Μήτρογλου και αυτός με διαγώνιο γυριστό βολέ ολοκλήρωσε μια άσχημη βραδιά για τον Τζόρβα. Πάντως, ο «πράσινος» τερματοφύλακας στάθηκε τυχερός (συγγνώμη για το αδόκιμο της λέξης…) στο 87’, όταν μετά από ομαδική ενέργεια, ο Όσκαρ Γκονζάλες του «πρόσφερε» την μπάλα μόνος με την εστία, με πλασέ που δεν δικαιολογείται ούτε στο…ζέσταμα.

Πολύ πιο τυχερός ήταν ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, ο 39χρονος (πλέον) Αντώνης Νικοπολίδης. Τρεις φορές (12’ , 66’ , 80’) είχε άστοχες εξόδους προ του Σισέ, όμως ο Γάλλος ενήργησε απρόσεκτα και έχασε τις ευκαιρίες. Κίτρινη κάρτα εισέπραξαν οι Σπυρόπουλος, Ντουντού, Ζιλμπέρτο Σίλβα και Λέτο.

Σε σπουδαία φόρμα ο διεθνής διαιτητής Τάσος Κάκος δεν άφησε ίχνος για διαμαρτυρίες. Σχεδόν αλάνθαστος, κι’ αυτό είναι μια καλή είδηση ενόψει Μουντιάλ.

* Λεπτομέρεια με σημασία: δεν έγινε επίσημα γνωστό πόσοι εισαγγελείς βρίσκονταν στο «Καραϊσκάκη». Όμως, οι δικαστικοί (πρέπει να) παραδέχτηκαν ότι οι παίκτες εργάστηκαν άψογα. Για τις φωτοβολίδες, τα αντικείμενα και τις ύβρεις, το «δεύτερο ματς» τους ανήκει.

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 2-0



Γκολ:
45', 54' Μήτρογλου

Κίτρινες κάρτες: Μήτρογλου, Ντουντού - Σπυρόπουλος, Λέτο

Ολυμπιακός (Ζίκο): Νικοπολίδης, Γκαλίτσιος, Μπράβο (63' Ντομί), Ζεβλάκοφ (28' λ.τρ. Αβραάμ Παπαδόπουλος), Μέλμπεργκ, Μαρέσκα, Ντούντου, Ζαϊρί, Λεονάρντο (68' Πάντος), Όσκαρ, Μήτρογλου.

Παναθηναϊκός (Χενκ Τεν Κάτε): Τζόρβας, Σεϊταριδης, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Σαριέγκι, Ζιλμπέρτο, Κατσουράνης, Σιμάο (63' Νίνης), Γκάμπριελ (55' Λέτο), Σαλπιγγίδης (75' Χριστοδουλόπουλος), Σισέ.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών:

Ζίκο:
«Είμαι ευχαριστημένος από την πολύ καλή εμφάνιση και από τη νίκη. Το 2-0 είναι λίγο γι αυτό το ματς. Είπα στους παίκτες να παίξουν όσο πιο δυνατά μπορούν για το κόσμο τους αν και ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες για ένα τέτοιο ματς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...