Κι άλλο κρούσμα μεταλλαγμένου ιού





Το πρώτο κρούσμα μετάλλαξης του ιού της νέας γρίπης H1N1, ίδιο με αυτό που σημειώθηκε στις 20 Νοεμβρίου στη Νορβηγία, εντοπίσθηκε σε έναν ασθενή, ανακοίνωσε χθες το ιταλικό Υπουργείο Υγείας, διευκρινίζοντας ότι αυτός ο νέος μεταλλαγμένος ιός δεν βρίσκεται σε φάση εξάπλωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, «Το Ανώτερο Ινστιτούτο Υγείας εξέτασε περίπου 100 στελέχη (του ιού) που εντοπίσθηκαν αυτούς τους τελευταίους μήνες σε ασθενείς σε διάφορες ιταλικές περιφέρειες και η μετάλλαξη ξαναβρέθηκε έως τώρα σε ένα μόνον ασθενή, ο οποίος πάσχει από σοβαρή πνευμονία».

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται, επίσης, ότι από τους υπόλοιπους ασθενείς που εξετάστηκαν δεν εμφανίζει κάποιος αυτή τη μετάλλαξη.

«Τα ιταλικά δεδομένα επιβεβαιώνουν, συνεπώς, ότι η εν λόγω μετάλλαξη δεν φαίνεται προς το παρόν να κυριαρχεί στα σοβαρά ή θανατηφόρα κρούσματα. Εξάλλου, αυτή η μετάλλαξη εμφανίζει σποραδικό χαρακτήρα και δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι βρίσκεται σε φάση εξάπλωσης» προστίθεται.

Εξάλλου, «μια τέτοια μετάλλαξη δεν επηρεάζει ούτε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ούτε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με αντιικά φάρμακα», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Ο μεταλλαγμένος ιός «βρέθηκε σε έναν ασθενή στη Μόντσα (κοντά στο Μιλάνο, Βόρεια Ιταλία) πριν από τρεις-τέσσερις μήνες. Ο ασθενής υπέστη βαριά πνευμονία, από την οποία ανέρρωσε», δήλωσε σήμερα στο Τορίνο ο υφυπουργός Υγείας Φερούτσο Φάτσιο, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Ο υφυπουργός προειδοποίησε ότι «Μόνον ο εμβολιασμός μας προστατεύει από τον ιό, ο οποίος καθίσταται περισσότερο επικίνδυνος από ενδεχόμενες μεταλλάξεις».

Δύο άλλα κρούσματα μετάλλαξης του ιού της γρίπης Η1Ν1, όμοια με αυτά που σημειώθηκαν στη Νορβηγία, εντοπίσθηκαν την Παρασκευή στη Γαλλία.

Ο αριθμός των θυμάτων της νέας γρίπης έκανε ένα θεαματικό άλμα στην Ευρώπη, αυξανόμενος πάνω από 85% μέσα σε μία εβδομάδα και φθάνοντας «τουλάχιστον τους 650 νεκρούς», σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...