AΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ

Έντονη ανησυχία για επεισόδια στην πόλη της Άμφισσας, μετά την απόφαση να πραγματοποιηθεί εκεί η δίκη για την υπόθεση Γρηγορόπουλου, εκφράζει ο νομάρχης Φωκίδας Νίκος Φουσέκης μιλώντας στο newstime.gr. Από την άλλη η δημοτική αρχή της πόλης διατηρεί θετική στάση αλλά με κάποια επιφυλακτικότητα, για την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου να δικαστούν στην Άμφισσα οι Κορκονέας και Σαραλιώτης.

   
O κ.Φουσέκης εκφράζει τον φόβο, τον δικό του αλλά και επαγγελματικών συλλόγων της περιοχής, μεταξύ των οποίων του Εμπορικού και Δικηγορικού Συλλόγου, ότι είναι πολύ πιθανό να προκληθούν επεισόδια καθώς όπως σημειώνει: "αφενός η Άμφισσα είναι μια πόλη κοντά στην Αθήνα και την Πάτρα, και αφετέρου το Δικαστικό Μέγαρο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκεται και η τοπική αγορά, η οποία θα δεχθεί και το μεγαλύτερο πλήγμα σε περίπτωση επεισοδίων".
Συγχρόνως ο νομάρχης εκφράζει έντονη ανησυχία για γενικευμένες αναταραχές, ακόμα και στις φυλακές, λόγω της εγγύτητας του δικαστικού μεγάρου της πόλης με το σωφρονιστικό κατάστημα και τονίζει: "Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι ανεπαρκείς, ωστόσο, αν και φαντάζομαι ότι θα έρθουν ενισχύσεις, η πόλη δεν μπορεί να πάρει το ρίσκο να γίνουν επεισόδια ανάλογα με αυτά που έγιναν πέρυσι το Δεκέμβρη ατην Αθήνα".
"Δεν βαλάμε και μέσο να γίνει έδω η δίκη" υπογραμμίζει στο newstime.gr ο δήμαρχος της Άμφισσας Ασημάκης Ασημακόπουλος ο οποίος επισημαίνει: "σεβόμαστε όμως την απόφαση του Αρείου Πάγου -η οποία είναι και τελεσίδικη- να πραγματοποιηθεί εδώ η δίκη, που "κάπου πρέπει να γίνει".

Ο δήμαρχος της Άμφισσας ερωτηθείς για τον κίνδυνο επεισοδίων στην πόλη του απαντά: "Πάντα υπάρχουν τέτοιοι φόβοι δεδομένου ότι στην πόλη υπάρχει πρωτοδικείο, βέβαια σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος είναι κατάτι αυξημένος λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος της συγκεκριμένης υπόθεσης" και προσθέτει "σαν δημοτικό συμβούλιο έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τα όργανα της πολιτείας και επιτέλους ας καταλήξουμε αν θέλουμε το πρωτοδικείο στην πόλη μας την στιγμή που διεκδικούμε και Εφετείο".

Την διασφάλιση των ομαλών όρων συνέχισης της ζωής στην Άμφισσα με την βοήθεια όλων των αρχών και  "χωρίς παρατράγουδα", όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ασημακόπουλος, ζητάει από την πολιτεία ο δήμος της Άμφισσας και όπως σημειώνει ο δήμαρχος της πόλης "Φυσικά θα ζητήσουμε ευθύνες από την οποιαδήποτε αρχή αν ο μη γένοιτο συμβεί κάτι για το οποίο εμείς δεν ευθυνομαστε". Και καταλήγει:"Αν θέλαμε να το παίξουμε Πόντιοι Πιλάτοι θα λέγαμε ότι δεν θέλουμε να γίνει εδώ η δίκη, απλά και μόνο για να έχουμε να λέμε, σε περίπτωση που γίνει κάτι, ότι εμείς τα είπαμε".
Στην επίμαχη απόφαση, εκτός από την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και  τοπικούς φορείς, αντίθετη είναι εξαρχής και η πλευρά του Γρηγορόπουλου, και κυρίως η μητέρα του εκλιπόντος αγοριού που είχε ζητήσει τις φυλακές Κορυδαλλού ως τόπο διεξαγωγής της δίκης, σε περιβάλλον ανάλογο με τη δίκη της "17 Ν". Σε επιστολή που η ίδια έστειλε εξηγούσε ότι πολλοί από τους μαθητές μάρτυρες στην υπόθεση θα έχουν δυσκολίες στο να μεταβούν στο δικαστήριο, αν η δίκη γίνει μακριά.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τεντές έθεσε στο αρχείο την αίτηση της μητέρας Γρηγορόπουλου, με το σκεπτικό ότι συντρέχουν λόγοι δημόσιας τάξης που επιβάλλουν η δίκη να γίνει εκτός Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα για τον ίδιο σκοπό είχε προταθεί η Χαλκίδα, κάτι που τελικά απορρίφθηκε εξαιτίας της αντίδρασης της τοπικής αυτοδιοίκησης υπό τον φόβο επεισοδίων.
Η δίκη των δύο ειδικών φρουρών της ΕΛ.ΑΣ Επ. Κορκονέα και Βασ. Σαραλιώτη θα ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου, ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου Άμφισσας.
Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην εκδίκαση της υπόθεσης του Αλ.Γρηγορόπουλου μίλησε στο newstime.gr ο Δημήτρης Τσοβόλας, πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας του Γρηγορόπουλου, υποστηρίζοντας ότι: "Η εμμονή στην απόφαση να διεξαχθεί η δίκη της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στην Άμφισσα και όχι στην Αττική, όπου τελέστηκε το έγκλημα και βρίσκεται η οικογένεια του θύματος και όλοι οι μάρτυρες, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και θέτει σε αμφιβολία τη δυνατότητα διεξαγωγής μιας δίκαιης δίκης".

O κ.Τσοβόλας είπε επίσης ότι "το ποτήρι έχει ξεχειλίσει, γιατί κάποιοι παίζουν με τον πόνο της οικογένειας, την οποία αγνοούν και περιφρονούν, ξεχνώντας τα μεγάλα λόγια των πρώτων ημερών μετά τη δολοφονία".

Τέλος ζήτησε την ανάκληση της απόφασης, ώστε "να καταστεί",όπως δήλωσε,"δυνατή η ανεύρεση όλης της αλήθειας, αλλά και η άσκηση των δικαιωμάτων εκ μέρους της οικογένειας του θύματος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...