Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα στέλνει ακόμα υπερήφανο χαιρετισμό




Ήταν η κορυφαία πράξη της ελληνικής αντίστασης… ίσως η μόνη κατά την οποία εκείνες τις δύσκολες ημέρες οι πλευρές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ συνεργάστηκαν για το καίριο πλήγμα στον κατακτητή.

Όπως είχε πει ο Βρετανός Κρις Γουντχάουζ, «χωρίς το Ζέρβα δε θα γινόταν, χωρίς τον Άρη δε θα πετύχαινε».

Σήμερα, 67 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας, γιορτάστηκε η ανατίναξη, στο Γοργοπόταμο, στο χώρο των εκδηλώσεων δίπλα στην ομώνυμη γέφυρα.

Τα ιδιαίτερα στοιχεία της συντονισμένης και κοινής προσπάθειας των αντάρτικων δυνάμεων του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, το 1942, τονίστηκαν τόσο από τους εκπροσώπους των αντιστασιακών οργανώσεων όσο και από εκπροσώπους των κομμάτων και της κυβέρνησης.

«Η λάμψη από την έκρηξη στο Γοργοπόταμο φέρνει μηνύματα μέχρι τις μέρες μας», υπογράμμισε η υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Η ίδια σημείωσε ότι ο Γοργοπόταμος «έχει όλα τα στοιχεία για να χαρακτηριστεί μνημείο υπό την εποπτεία της ΟΥΝΕΣΚΟ» και προσανατολίζονται στις επόμενες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Στα στοιχεία της ενότητας και της κοινής προσπάθειας αναφέρθηκαν τόσο ο Νίκος Λέγκας, ως εκπρόσωπος της ΝΔ, όσο και η Τόνια Αντωνίου, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και ο Νίκος Τσώνης, ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Οικονόμου ως εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ και ο Βρετανός πρέσβης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Ψαριανός, προχώρησε σε εύστοχη αναφορά στις ταλαιπωρίες των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης, τις φυλακίσεις και τις εξορίες, υπενθυμίζοντας ότι ο Γοργοπόταμος γιορταζόταν αρκετά χρόνια παράνομα.

Στην κεντρική ομιλία, από την πλευρά των αντιστασιακών οργανώσεων, ο Βασίλης Πριόβολος (καπετάν Ερμής) αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα ιστορικά στοιχεία από την ανατίναξη της γέφυρας, φωτίζοντας ακόμη και λεπτομέρειες από τα σχέδια της επιχείρησης μέχρι και τους ρόλους τόσο του Άρη Βελουχιώτη όσο και του Ναπολέοντα Ζέρβα, ενώ ζήτησε την πλήρη ικανοποίησή όλων των αιτημάτων των αντιστασιακών που, όπως είπε, «περιμένουν τόσα χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...