ΜΑΥΡΗ ΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ


Βουτιά 6,21% σημείωσε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών του Χ.Α., ενώ η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού Bund κινείται πάνω από τις 200 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από τον Μάιο.
Πρόκειται για διεύρυνση 25 μονάδων βάσης σε μία ημέρα.
Μεγάλες απώλειες καταγράφουν και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη με τον κλάδο των τραπεζών να βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.


Έως τα 40 δισ. δολάρια πιθανόν να ανέρχεται η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο Ντουμπάι, μετά τη βοήθεια που προσέφεραν για τη ρύθμιση μιας σειράς δανείων και ομολόγων στην πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με αναλυτές της Credit Suisse [Βλέπε άρθρο] .
Ο γενικός δείκτης τιμών υποχώρησε κατά 6,21% και διαμορφώθηκε στις 2.225,32 μονάδες.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τις 6/11/2008, όταν ο γενικός δείκτης είχε καταγράψει απώλειες 6,78%.
Η συνολική αξία των συναλλαγών έφθασε τα 353,72 εκατομμύρια ευρώ.
Μόνο 21 μετοχές σημείωσαν άνοδο, 203 κατέγραψαν απώλειες και 29 παρέμειναν σταθερές.
«Η αρνητική ψυχολογία στην αγορά, η αδυναμία στην Ευρώπη, καθώς και η διεύρυνση του spread των ομολόγων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών, δημιουργεί ένα αρνητικό μίγμα που πιέζει τις τράπεζες», δήλωσε στο Reuters ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής στην Πήγασος Χρηματιστηριακή.
«Η αξία των κρατικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους μειώνεται και κατά επέκταση μειώνεται η αποτίμησή τους. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μείωση των κερδών τους ή μείωση της καθαρής τους θέσης».
Πάνω από τις 200 μ.β. το spread
Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο διαμορφώνονταν σήμερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε κρατικά ομόλογα ευρωζώνης, καθώς οι ανησυχίες για αθέτηση πληρωμών από το Ντουμπάι περιόρισαν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου.
Ως αποτέλεσμα, η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού Bund κινήθηκε πάνω από τις 200 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 25 μονάδες βάσης σε σχέση με χθες.
Κομισιόν: Ουδέν σχόλιο για την έκθεση της Deutsche Bank
Αρνήθηκε εκπρόσωπος της Κομισιόν να τοποθετηθεί επί της χθεσινής έκθεσης της Deutsche Bank σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή προτίθεται να συστήσει στην Ελλάδα να απευθυνθεί τους επόμενους μήνες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Αμέλια Τόρες επισήμανε πως είναι πάγια τακτική της να μη σχολιάζει εκτιμήσεις τραπεζών για την κατάσταση των οικονομιών των χωρών-μελών.
Πρόσθεσε ότι ευθύνη της Επιτροπής είναι να μην τροφοδοτεί εικασίες, υπενθύμισε ωστόσο ότι έχει ήδη τοποθετηθεί για την κατάστασης της Ελλάδας και αναμένει την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2010, ο οποίος θα πρέπει να έχει ως στόχο την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην οδό της δημοσιονομικής εξυγίανσης με πειστικό τρόπο. Τέλος, η κ. Τόρες σημείωσε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και άλλων χωρών μελών θα εξεταστούν στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Συμβουλίου Ecofin την Τρίτη και την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Γ. Πεταλωτής: «Δεν υπάρχει θέμα Προβόπουλου»
Δεν υπάρχει θέμα αντικατάστασης του διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, ξεκαθάρισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Δεν υπάρχει κόντρα, δεν υπάρχει θέμα Προβόπουλου», ξεκαθάρισε ο κ. Πεταλωτής, σημειώνοντας πως οι ρόλοι της κυβέρνησης και της ΤτΕ είναι διακριτοί. Παράλληλα, επεσήμανε πως στις χθεσινές του δηλώσεις για τον κ. Προβόπουλο δεν υπάρχει καμία απόκλιση με όσα είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...