Ν.Γκρούεφσκι: Η Ελλάδα δεν αποδέχεται μακεδονική εθνική ταυτότητα


ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ

Ανεξάρτητα με το ποιος βρίσκεται στην εξουσία στην Ελλάδα σε καμία περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει ετοιμότητα για συνομιλίες σχετικά με το ζήτημα της μακεδονικής ταυτότητας, δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Αυτό αποτελεί ένα από τα σοβαρά προβλήματα, παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό συνεχώς δεχόμαστε υποδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες, εάν καταφέρουμε να διασφαλίσουμε το ζήτημα της ταυτότητας, όλα τα άλλα δεν είναι σημαντικά. Όχι μόνο δεν υπάρχουν εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά για την ταυτότητα, αλλά δε θέλουν καν να συνομιλήσουν γι' αυτό. Είναι κάτι που δεν τους ενδιαφέρει», υποστήριξε ο κ. Γκρούεφσκι.

«Δεν υφίσταται σύμφωνη γνώμη από την ελληνική πλευρά περί μακεδονικής ταυτότητας και αυτό πρέπει να το ξέρουμε για να μη μας συμβεί να μας το ανακοινώσει κάποιος και να εκπλαγούμε», συνέχισε.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, και μερίδα πολιτικών αναλυτών στα Σκόπια διατύπωσαν την άποψη πως «αν η χώρα εξασφαλίσει εγγυήσεις για τη διαφύλαξη της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας και γλώσσας, τότε πρέπει να προχωρήσει σε ένα συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας».

Αντιδρώντας, ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι δε συνάδει να κάνει μαθήματα για το ζήτημα αυτό ο κ. Τσερβένκοφσκι.

«Ήταν επί πολλά χρόνια στην εξουσία και δεν έλαβε καμιά σχετική απόφαση. Τώρα σχολιάζει κάτι το οποίο θα μπορούσε ο ίδιος να λύσει, ωστόσο δεν τα κατάφερε. Ο άνθρωπος αυτός τόσα χρόνια ήταν στην εξουσία, είχε το ζήτημα στα χέρια του, το μετέφερε σε άλλους και τώρα μας παραδίδει μαθήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκρούεφσκι.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επανέλαβε τη θέση ότι οποιαδήποτε λύση προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας, θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...