Φέσι εκατομμυρίων άφησε ο εφοπλιστής Γ. Αγούδημος



Σταυριανή Καραμανίδη


«Ήμασταν αφελείς και μας εκμεταλλεύτηκε ο Γεράσιμος Αγούδημος». Με αυτή την φράση, 17 ταξιδιωτικοί πράκτορες σε όλη την Ελλάδα μιλούν για πρώτη φορά για την οικονομική περιπέτεια που ζουν εξαιτίας του εφοπλιστή Γ. Αγούδημου, η οποία τους έχει φέρει ένα βήμα πριν από την κατάσχεση της περιουσίας και το λουκέτο στις επιχειρήσεις τους.


Όπως εξηγούν οι ανά την Ελλάδα ταξιδιωτικοί πράκτορες που συνεργάζονταν με τον εφοπλιστή, εδώ και χρόνια, κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, δηλαδή την περίοδο της οικονομικής «ξηρασίας» για τους εφοπλιστές, οι συνεργαζόμενοι πράκτορες με τον Γ. Αγούδημο συνήθιζαν να εγγυώνται σε τράπεζα -με επιταγές τους- δάνεια που έπαιρνε ο εφοπλιστής. Τα Καλοκαίρια, κατά τα οποία «άνοιγαν» οι δουλειές και πολλαπλασιάζονταν τα δρομολόγια (και ως εκ τούτου και τα έσοδα), ο εφοπλιστής ξεπλήρωνε το χρέος του στην τράπεζα. Όλα αυτά μέχρι το περασμένο Καλοκαίρι.





O Γεράσιμος Αγούδημος
O Γεράσιμος Αγούδημος
Ο εφοπλιστής, ο οποίος επί χρόνια συντηρούσε την πασίγνωστη «GA Ferries» δουλεύοντας στις επιδοτούμενες άγονες γραμμές, την περασμένη Άνοιξη είδε τα καράβια του να μένουν εκτός των συγκεκριμένων δρομολογίων και την ανταγωνιστική ΑΝΕΚ να κερδίζει τις γραμμές αυτές.

Ήταν η περίοδος που η zougla.gr είχε ρίξει φως στα μισόλογα που κυκλοφορούσαν περί απόπειρας αυτοκτονίας του καπετάν Γεράσιμου. «Με πήρες στην πιο δύσκολη ημέρα της ζωής μου. Δεν ξέρω τι θα κάνω αύριο με τους εργαζόμενους, αν θα υπάρχω», είχε πει στον δημοσιογράφο Μάνο Νιφλή, όταν στις 4 του περασμένου Απρίλη κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του. «Έφθασα στην καταστροφή, όχι μόνο οικονομική αλλά και ηθική, ντρέπομαι να κυκλοφορήσω στο λιμάνι, χρωστάω λεφτά στους ναυτικούς μου και για όλα αυτά φταίει ο Παπαληγούρας. Με ανάγκασε να πουλήσω ένα οικόπεδο για να "μπω" στην άγονη γραμμή και τώρα με πέταξαν έξω», είχε πει τότε.


Λίγες ώρες αργότερα έσκασε σαν βόμβα η είδηση. Ο τιτάνας των ελληνικών θαλασσών είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει με μεγάλη ποσότητα χαπιών. Και μπορεί η υγεία του να βελτιώθηκε, οι δουλειές του, όμως, πήραν την κατιούσα. Χωρίς δρομολόγια -με άλλα λόγια, χωρίς επιβάτες και έσοδα- ο εφοπλιστής δεν κατάφερε να ξεπληρώσει τα χρέη του Χειμώνα στην τράπεζα, τα οποία ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Οι επιταγές των ταξιδιωτικών πρακτόρων έμειναν ακάλυπτες, εν συνεχεία σφραγίστηκαν, και σήμερα η τράπεζα βγάζει στο σφυρί τις περιουσίες τους.

Τραγικοί πρωταγωνιστές πλέον οι ίδιοι οι πράκτορες. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς, όντας στο χείλος της οικονομικής καταστροφής έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο απελπισίας, ώστε είναι προετοιμασμένοι ακόμη και για τα χειρότερα. «Θα φθάσω μέχρι και τον φόνο», λένε.




Σήμερα, όλα τα πλοία τού άλλοτε μεγιστάνα της ακτοπλοΐας είναι δεσμευμένα για χρέη σε τρίτους, ενώ οι «καμένοι» συνεργάτες του, που εκπροσωπούνται στην πλειονότητά τους από το δικηγορικό γραφείο του κ. Αντώνη Φούσα και του συνεργάτη του, κ. Μανώλη Σταύρου, προσδοκούν τη δικαίωση από τα δικαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...