Νομοσχέδιο για τις προσλήψεις




Ως το πρώτο βήμα για την εκ νέου θεμελίωση της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης στις προσλήψεις στο Δημόσιο, χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης το νέο σχέδιο νόμου το οποίο εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι «χρωστάμε στους Έλληνες και ειδικά στις νέες γενιές ένα δίκαιο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο» και κάλεσε όλα τα κόμματα «να συμβάλουν με γόνιμες προτάσεις στην τελική μορφή του νομοσχεδίου».


"Δεν θα αφήσουμε καμία δικαιολογία για να καταψηφίσει κάποιος το νομοσχέδιο εκτός αν δεν πιστεύει στην αξιοκρατία, τον τερματισμό του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων".

Ο υπουργός υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο καταργούνται τρεις βασικές αδικίες, αυτές ανάμεσα στους εργαζόμενους, στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, μεταξύ των ανέργων και των εργαζομένων και ανάμεσα στους υποψήφιους που έχουν εμπειρία και σε αυτούς που έχουν πτυχία.

Σύμφωνα με τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα υπάγονται στο ΑΣΕΠ.

Επίσης, μέσω του ΑΣΕΠ θα γίνονται οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στη Βουλή και στις ανεξάρτητες αρχές.


Όπως είχε προαναγγελθεί, καταργείται η προσαύξηση της μοριοδότησης λόγω εμπειρίας στο Δημόσιο, καθώς και η συνέντευξη με εξαίρεση το ειδικό επιστημονικό προσωπικό.


Ακόμα, καταργείται η μοροδιότηση όσων μετείχαν σε προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ όπως και η διάκριση της ηλικίας που υπήρχε για τους άνω των 30 ετών.


Για τους αθλητές που διακρίθηκαν σε παγκόσμιους αγώνες κλπ, καταργείται το δικαίωμα της πρόσληψης στο Δημόσιο για τους επαγγελματίες, ενώ αυτοί που θα έχουν το δικαίωμα αυτό θα προσλαμβάνονται μόνο όταν σταματούν τον αθλητισμό.

Τέλος, για τον περιορισμό των συμβάσεων έργου ο κ. Ραγκούσης είπε ότι μετά από ένα μεταβατικό στάδιο ενός έτους δεν θα επιτρέπεται πρόσληψη με σύμβαση έργου αν υπάρχει κενή οργανική θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...