ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ Χ ΚΟΡΑΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΣΤΗ ΝΔ

Η θέση που θα πάρει ο Αρης Σπηλιωτόπουλος την επόμενη εβδομάδα, ο Π. Ψωμιάδης, η στρατηγική της πόλωσης στην οποία φαίνεται ότι θα επενδύσει η Ντόρα Μπακογιάννη, το εκλογικό σώμα που θα πάει τελικά να ψηφίσει και ο καιρός στις 29 Νοεμβρίου είναι οι πέντε πιο σημαντικοί παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν την εξέλιξη της αναμέτρησης. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν αναλυτές και από τα δύο στρατόπεδα.
Στο Ν. Ηράκλειο μίλησε ο Αντ. Σαμαράς, στο κλειστό του Περιστερίου η Ντόρα Μπακογιάννη. Η τακτική των δύο επικρατέστερων υποψηφίων τις τελευταίες 15 μέρες θα κρίνει πολλά Στο Ν. Ηράκλειο μίλησε ο Αντ. Σαμαράς, στο κλειστό του Περιστερίου η Ντόρα Μπακογιάννη. Η τακτική των δύο επικρατέστερων υποψηφίων τις τελευταίες 15 μέρες θα κρίνει πολλά Το προβάδισμα Σαμαρά στις δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας μέσα στο Σαββατοκύριακο, εκτιμάται ότι αποτυπώνει τη θετική απήχηση που είχε η πολιτική του συμμαχία με τον Αβραμόπουλο, την περασμένη Τρίτη. Από εκεί και πέρα, όμως, το στρατόπεδο Μπακογιάννη εκτιμά ότι δεν αποτελεί πρόκριμα για τη νίκη, ενώ το στρατόπεδο Σαμαρά ότι είναι δύσκολο να ανατραπεί. Παρ' όλα αυτά οι δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι την ψηφοφορία είναι αρκετός πολιτικός χρόνος και πολλά μπορούν να συμβούν.
Με ποιον
1 Το ενσταντανέ του Αρη Σπηλιωτόπουλου με την Ντόρα Μπακογιάννη ή με τον Σαμαρά αναμένεται να δημιουργήσει μια δυναμική στην υποψηφιότητά τους. Πολλά στελέχη εκτιμούν ότι θα πάει τελικά με τον Σαμαρά, διότι έχουν συναντίληψη για τη λειτουργία ενός ανοιχτού κόμματος (εκλογή από τη βάση), θα έχει έναν διακριτό ρόλο την επόμενη μέρα και χώρο για τη δική του κεντρώα τάση σε μια Ν.Δ. με δεξιά ταυτότητα. Αντίθετα σε μια Ν.Δ. όπου θα κυριαρχήσει η κεντρώα σφραγίδα της Ντόρας Μπακογιάννη δύσκολα θα ξεχωρίσει και επιπλέον προηγείται στη διανομή των ρόλων ο εκπρόσωπος της ίδιας γενιάς με εκείνον Κωστής Χατζηδάκης.
«Θα πάθουν πλάκα»
2 Ο Π. Ψωμιάδης, αν αποσυρθεί από την κούρσα υπέρ της Ντόρας, σε επίπεδο εντυπώσεων θα της καλύψει το δεξιό έλλειμμα (προς ΛΑΟΣ). Αν στηρίξει Σαμαρά, θα τον κρατήσει στην πρώτη θέση και θα του δώσει και άνετη διαφορά, αφού οι ψηφοφόροι τους προέρχονται από τις ίδιες δεξαμενές. Το πιο πιθανό όμως είναι να μείνει στην κούρσα μέχρι τέλους, αν και το ποσοστό του αναμένεται να πιεστεί. «Θα πάρω τέτοιο ποσοστό που θα πάθουν πλάκα» δήλωσε χθες, αφήνοντας αιχμές για τους συνυποψηφίους του.
Γραμμή πόλωσης
3 Η Ντόρα Μπακογιάννη μετά το πρεσάρισμα Σαμαρά αλλάζει στρατηγική και οι πληροφορίες από το επιτελείο της αναφέρουν ότι θα αρπάζει όλα τα γάντια που θα της πετούν. Θα παίξει και το χαρτί της διάσπασης. «Δεν θα σιωπά πλέον», τόνισε συνεργάτης της. «Πολιτικές και ιστορικές διαστρεβλώσεις θα ξεκαθαρίζονται». Υποστήριξε ότι είναι έτοιμη να απαντήσει και στα πυρά της άλλης πλευράς για «Siemens» κ.λπ. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων πάντως δείχνουν ότι τα βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω «δεν είναι οι προσωπικές της ικανότητες, που δεν αμφισβητούνται, αλλά οι αρνητικοί συνειρμοί που προκαλεί το όνομα Μητσοτάκης και η μεγάλη ταύτιση που είχε με τη διακυβέρνηση Καραμανλή», όπως είπε αναλυτής.
Οι δημοσκοπήσεις
4 Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια εικόνα αλλά έχουν και μια αδυναμία: δεν μπορούν να προσδιορίσουν το σώμα που θα πάει να ψηφίσει στις εκλογές. Και τα δύο στρατόπεδα υποστηρίζουν ότι το προβάδισμα Σαμαρά άρχισε να δημιουργεί μια συσπείρωση γύρω από την Ντόρα Μπακογιάννη μπροστά στο ενδεχόμενο να εκλεγεί εκείνος.
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, όμως έδειξαν ότι ο Σαμαράς έχει υψηλά ποσοστά στους νεοδημοκράτες που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν. Υπάρχουν και πολλοί νεοδημοκράτες που κλείνουν τα τηλέφωνα στις εταρείες δημοσκοπήσεων διότι συνεχίζουν να κρατούν αποστάσεις από ένα κόμμα που τους πλήγωσε και από υποψηφίους που δεν τους εκφράζουν.
Αν βρέχει;
5 Οσο και αν κάποιοι μπορεί να εκπλαγούν, ο καιρός θα παίξει σημαντικό ρόλο σε μια ψηφοφορία που δεν γεννά ακόμη καμία ιδιαίτερη προσδοκία. Αν βρέχει, ενδεχομένως πολλοί θα μείνουν στο σπίτι τους για να μην ταλαιπωρηθούν για μια διαδικασία που δεν τους κάνει και πολύ κέφι. Αν είναι καλός ο καιρός αναμένεται να αυξηθεί η προσέλευση. Σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση των μηχανισμών, και εδώ είναι όλα σχετικά. Εχει υπεροχή η Ντόρα Μπακογιάννη αλλά αυτό θα παίξει ρόλο σε ένα ντέρμπι. Αν ένας από τους υποψηφίους αποκτήσει προβάδισμα που θα παγιώνεται, τότε άλλα θα είναι και τα αντανακλαστικά των μηχανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...