Συνελήφθη και ο εγγονός του Μίκη Θεοδωράκη


πηγή: www.zougla.gr


Μεταξύ των εννέα συλληφθέντων, μετά τη χθεσινή πορεία για το Πολυτεχνείο, είναι και ο εγγονός του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο 21χρονος, μουσικός και ο ίδιος, συνελήφθη κάτω από το σπίτι του, στην οδό Τοσίτσα, την ώρα που έφευγε με τη μοτοσικλέτα του για να μεταβεί στα παλιά στούντιο του Alpha, στο Ρέντη, προκειμένου να παραστεί στην εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου.




Μαθητές του 5ου Λυκείου Εξαρχείων συμπαρίστανται στον συμμαθητή τους
Μαθητές του 5ου Λυκείου Εξαρχείων συμπαρίστανται στον συμμαθητή τους
Ο ίδιος είναι μέλος της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης, η οποία συμμετείχε στη χθεσινή επετειακή εκπομπή του ηθοποιού.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο λόγος που συνελήφθη είναι ότι είχε στην κατοχή του ασφυξιογόνο μάσκα και πέταγε πέτρες...

Στο πλευρό του 21χρονου βρίσκεται η μητέρα του, Μαργαρίτα, κόρη του Μίκη Θεοδωράκη.

Και τρεις ανήλικοι

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκαν το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων οι εννέα συλληφθέντες -ανάμεσα στους οποίους και τρεις ανήλικοι, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ανηλίκων- από τα χθεσινά επεισόδια, μετά την πορεία του Πολυτεχνείου.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη έξω από τα δικαστήρια
Ισχυρή αστυνομική δύναμη έξω από τα δικαστήρια
Έξω από τα δικαστήρια έχουν συγκεντρωθεί περίπου 100 μαθητές του 5ου Λυκείου Εξαρχείων, στο οποίο φοιτεί ένας από τους τρεις ανήλικους.

Ο Σύλλογος καθηγητών του σχολείου εξέδωσε ψήφισμα, στο οποίο εκφράζουν την συμπαράστασή τους στον μαθητή και την οικογένειά του, δηλώνουν την έκπληξή τους γιατί πρόκειται για ένα παιδί που ποτέ δεν έδωσε δικαιώματα και εκφράζουν την αγωνία τους για την απόφαση του εισαγγελέα ανηλίκων.

Στο μεταξύ, ο ένας από τους έξι ενήλικους που συνελήφθη, παραπέμφθηκε στο αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Εκατοντάδες προσαγωγές

Χθες, έγιναν συνολικά 292 προσαγωγές από το Πεδίον του Άρεως και την περιοχή των Εξαρχείων. Εκτός από τους 9, όλοι οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Επίσης, τετ α τετ με τον εισαγγελέα θα βρεθεί σήμερα και ο νεαρός που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη.

Στιγμιότυπο από τις προσαγωγές

Λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ, άρχισαν να αφήνονται ελεύθεροι οι πρώτοι προσαχθέντες, οι οποίοι έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα από την πλευρά των συγγενών και των φίλων τους που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Γ.Α.Δ.Α.



Στη Γ.Α.Δ.Α. βρέθηκε και αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να αναρωτιέται για ποιο λόγο από μια τόσο ειρηνική πορεία έγιναν τόσες προσαρμογές, και τον Γρηγόρη Ψαριανό να εκφράζει την ανησυχία του μήπως από την αστυνόμευση περάσουμε στην αστυνομοκρατία.

Δέκα συλλήψεις

Πέντε από τους συλληφθέντες κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε ομάδα που επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ και πέτρες σε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΕΛΤΑ στην οδό Μπουμπουλίνας.

Ένας κατηγορείται ότι κατείχε ένα μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό, μία κροτίδα, μία μάσκα και σπίρτα και συνελήφθη στις 16:30 στην οδό Ακαδημίας και υπάρχει ακόμη ένας, ο οποίος συνελήφθη στην οδό Γενναδίου, γιατί στην κατοχή του βρέθηκε μια σιδηρογροθιά.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι μέλος της Χρυσής Αυγής αν και από την Αστυνομία έγινε γνωστό πως είναι σεσημασμένος για κλοπές και ναρκωτικά.

Οι υπόλοιποι από τους προσαχθέντες αφήνονται ελεύθεροι μετά την εξακρίβωση στοιχείων.

Δηλώσεις του αρχηγού της Αστυνομίας

Ο αρχηγός της Αστυνομίας διαβεβαίωσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι όλοι σχεδόν θα αφεθούν ελεύθεροι και τόνισε ότι η Αστυνομία εφάρμοσε φέτος νέο σχεδιασμό, σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα και όλους τους φορείς.

Όσο για τις προσαγωγές, ο κ. Οικονόμου είπε ότι η Αστυνομία ήταν αποφασισμένη να τηρηθεί η νομιμότητα και αυτό έγινε, ενώ σημείωσε ότι οι προσαχθέντες, εφόσον δεν προκύπτει κάτι σε βάρος τους, θα αφεθούν ελεύθεροι.

Καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ελικόπτερο της αστυνομίας έκανε κύκλους πάνω από την πλατεία Εξαρχείων, με τον προβολέα του αναμμένο.

Τα επεισόδια

Μεγάλος αριθμός αντιεξουστιαστών πέρασε μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία και στη συνέχεια κινήθηκε προς τη ΓΑΔΑ, όπου προκλήθηκαν επεισόδια. Νεαροί πέταξαν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παραταγμένες στο σημείο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός. Δύο αστυνομικοί, μέλη της ομάδας Δέλτα, ξυλοκοπήθηκαν από αντιεξουσιαστές στο ύψος του Εφετείου, που βρίσκεται επί της Λ. Αλεξάνδρας, και τραυματίστηκαν ο ένας στο χέρι και ο άλλος στον ώμο. Στην διασταύρωση των οδών Αλεξάνδρας και Μουστοξύδη οι νεαροί έβαλαν φωτιές σε κάδους. Συνολικά τραυματίστηκαν 14 αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων με κάταγμα στην κάτω γνάθο.



Πριν να ξεκινήσει η πορεία, οι αστυνομικοί είχαν προχωρήσει σε μία σύλληψη και άλλες 12 προσαγωγές. Το άτομο, το οποίο συνελήφθη στην οδό Ακαδημίας, είχε στην κατοχή του ένα μπουκάλι με βενζίνη, κροτίδες, μία μάσκα και σπίρτα.

Κατά την διάρκεια της πορείας συνελήφθη και μία δημοσιογράφος του γαλλικού πρακτορείου, η οποία στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη.



Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να προσαγάγουν ένα άτομο έξω από την ΓΑΔΑ, όμως οι αντιεξουσιαστές αντέδρασαν και τον απελευθέρωσαν.

Και έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία κάποιοι νεαροί πέταξαν πέτρες προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι όμως δεν «απάντησαν».

Ένταση υπήρξε λίγο πριν τις 18:00 έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον. Ομάδα περίπου 30 νεαρών πέταξε ξύλα και πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δύο χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, παρά το γεγονός ότι από τα κεντρικά δεν είχε δωθεί σχετική εντολή.



Κατά την διάρκεια της πορείας ομάδα ατόμων πέταξε μπογιές σε καταστήματα στην οδό Σταδίου.

Η πορεία

Η κεφαλή της πορείας (στην οποία βρίσκονταν τα μέλη του ΔΣ της ΕΦΕΕ κρατώντας την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, τα μπλοκ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ) λίγο μετά από τις 16:30 πέρασε το ύψος της Ρηγίλλης και περίπου στις 16:45 έφτασε στην Αμερικανική Πρεσβεία.



Ακολούθησαν ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων - Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, και οι φοιτητικοί συλλογοι με επικεφαλής το πανό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου αναγράφονταν τα βασικά αιτήματα των φοιτητών. Οι διαδηλωτές σταμάτησαν για λίγα λεπτά στο Σύνταγμα, στο σημείο όπου τον Νοέμβριο του 1980 έχασαν τη ζωή τους οι Κουμής και Κανελλοπούλου.

Στην συνέχεια ακολουθούσε το μπλοκ των αντεξουσιαστών, το οποίο ξεκίνησε από το ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος ενώ αρχικά διαπραγματεύτηκε με τους υπεύθυνους της Αστυνομίας, ζητώντας να μην τους πλευρίσουν οι αστυνομικές δυνάμεις και να πραγματοποιήσουν πορεία χωρίς την παρουσία αστυνομικών.

Πίσω τους βρισκόταν το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και στην «ουρά» της πορείας ήταν το μπλοκ του ΚΚΕ.

Μικροί και μεγάλοι επισκέφτηκαν το Πολυτεχνείο
Μικροί και μεγάλοι επισκέφτηκαν το Πολυτεχνείο
Κλειστοί παρέμειναν στο κέντρο της Αθήνας οι: Πατησίων από την Αγίου Μελετίου, Πειραιώς από την Ιερά Οδό, Κηφισίας στο ύψος του Φάρου Ψυχικού, Μεσογείων από το ύψος του Σωτηρία, Σταδίου, Αθηνάς και Πανεπιστημίου.

Κλειστοί παρέμειναν για αρκετές ώρες οι σταθμοί του Μετρό στο Πανεπιστήμιο, τον Ευαγγελισμό και το Μέγαρο Μουσικής.

Στη Θεσσαλονίκη, οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις ίσχυσαν για τις οδούς Εγνατίας, Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Αγίου Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία ΧΑΝΘ, Καρόλου Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, Γ' Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, και Κ. Καραμανλή.

6.000 αστυνομικοί στους δρόμους


Τις εκδηλώσεις περιφρούρησαν φέτος 6.000 αστυνομικοί με πολιτικά, αλλά και ένστολοι. Σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν 1.500 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Όπως τόνισε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, συμφωνήθηκε οι αστυνομικοί -εάν χρειαστεί- να επέμβουν σε χώρους εκτός των ιδρυμάτων, δεδομένου ότι η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα προασπίζεται το εσωτερικό των πανεπιστημίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...