+4,9% Μπροστά o Σαμαράς στην τελική ευθεία


+4,9% Μπροστά o Σαμαράς στην τελική ευθεία

ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΚΟΥΤΡΑ
Η μεταγραφή του Aρη στο στρατόπεδο της Nτόρας δεν ανέτρεψε το σκηνικό. 140.000 ψηφοφόρους εκτιμά ότι θα στείλει στις κάλπες ο μηχανισμός Μπακογιάννη. Στη δυναμική της κοινωνίας επενδύει ο Σαμαράς
ΜΕ ΤΟΝ ΦOΒΟ ΤΗΣ ΞΑΦΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΚΟΡΟΜΑΧΙΑΣ που θα τορπιλίσει οριστικά την ενότητα μπαίνει η Νέα Δημοκρατία στην τελική ευθεία για τη διαδοχή. Η ανησυχία είναι διάχυτη, ενώ οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του κ. Αντώνη Σαμαρά, αν και η ψαλίδα μειώθηκε μετά την πολιτική και επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, με την επιστράτευση και του κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου.
Οι τελευταίες πολιτικές εκτιμήσεις μιλούν για το απόλυτο εσωκομματικό ντέρμπι, το οποίο θα κριθεί στη δυνατότητα των υποψηφίων να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους. Τα αντίπαλα στρατόπεδα ετοιμάζονται να ρίξουν στον πόλεμο τις εφεδρείες τους, η πόλωση αναμένεται να ενταθεί όσο βαδίζουμε προς τις κάλπες, ενώ πολλοί μιλούν για εκπλήξεις και χτυπήματα κάτω από τη μέση και από τις δύο πλευρές. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να πάρουν θέση και τα τελευταία στελέχη που μέχρι τώρα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν εντυπώσεις και να προσδώσουν δυναμική στους δύο υποψηφίους.
Στη δημοσκόπηση της «Alco» που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ» ο κ. Σαμαράς προηγείται μεταξύ εκείνων που θα πάνε να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο με διαφορά 4,9% μονάδων, έναντι 9,1% μονάδων σε μέτρηση της ίδιας εταιρείας ακριβώς πριν από μία εβδομάδα. Είναι προφανές πώς η συστράτευση του κ. Σπηλιωτόπουλου στο πλευρό της κυρίας Μπακογιάννη και η γενικότερη πολιτική και επικοινωνιακή αντεπίθεση της τελευταίας έκλεισαν την ψαλίδα, αλλά δεν ανέτρεψαν τη γενικότερη τάση που καταγράφεται στην κομματική βάση της Ν.Δ. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς προηγείται και στο σύνολο των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (δηλαδή και σε εκείνους που δεν θα πάνε να ψηφίσουν) με 45,1% έναντι 41,1% της κυρίας Μπακογιάννη.



Στον πρώτο γύρο, ο οποίος δεν φαίνεται να αναδεικνύει νικητή, ο κ. Σαμαράς προηγείται με 3,7% (44,6% έναντι 40,9% της κυρίας Μπακογιάννη) σε εκείνους που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν και με 0,9% (40,3% έναντι 39,4%) στο σύνολο των ψηφοφόρων του κόμματος. Ο τρίτος από τους υποψηφίους, ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, συγκεντρώνει ακριβώς το ίδιο ποσοστό (10,8%) τόσο μεταξύ του συνόλου των ψηφοφόρων της Ν.Δ. όσο και μεταξύ αυτών που θα πάνε στις κάλπες. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον η Ν.Δ. θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, αν και πολιτικοί αναλυτές δεν θεωρούν απίθανο να έχουμε εκλογή από την πρώτη ψηφοφορία. Και αυτό γιατί, όπως λένε οι ίδιοι, πίσω από όσους δηλώνουν «Ψωμιάδης» δεν αποκλείεται να κρύβονται ψηφοφόροι που δεν επιθυμούν να δημοσιοποιήσουν την προτίμησή τους σε έναν από τους δύο βασικούς υποψηφίους.
Σε κάθε περίπτωση, οι εσωκομματικές εκλογές θα κριθούν στη συμμετοχή. Στην έρευνα της «Alco» το 58,9% όσων στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν Ν.Δ. δηλώνει ότι στις 29 Νοεμβρίου θα πάει να ψηφίσει για νέο αρχηγό, ενώ 28% δηλώνει καθαρά «όχι» και 13,1% «δεν ξέρω, δεν απαντώ».
Στην ερώτηση πόσο μπορεί να επηρεάσει θετικά την υποψηφιότητα της κυρίας Μπακογιάννη η στήριξη που της παρέχει ο κ. Σπηλιωτόπουλος, το 50,5% απαντά «λίγο ή καθόλου» και το 39,1% «πολύ ή αρκετά». Να σημειωθεί ότι πολλά στελέχη  αμφισβήτησαν την πολιτική δυναμική της τοποθέτησης Σπηλιωτόπουλου, αλλά ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς. Αν οι δημοσκοπήσεις (εκτός από την «Alco» ανάλογα αποτελέσματα δίνουν και οι άλλες εταιρείες) είναι ακριβείς, πάνω 1.200.000 ψηφοφόροι της Ν.Δ. θα προσέλθουν την επόμενη Κυριακή στα 1.600 εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν.
Στη Ρηγίλλης, όμως, εκτιμούν ότι στο σημείο αυτό υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ δημοσκοπήσεων και πραγματικότητας. Ετσι, υπολογίζουν πως εκείνοι που θα πάνε τελικά στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου αρχηγού θα είναι πολύ λιγότεροι και θα κυμαίνονται από 300.000 μέχρι 350.000.
Υπενθυμίζουν επίσης ότι στην εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ το 2007 δήλωνε πως θα συμμετάσχει το 60%, αλλά τελικά ψήφισε το 30% της κομματικής του βάσης. Από εκεί και πέρα σημασία έχει ποιος εκ των δύο βασικών υποψηφίων θα κινητοποιήσει περισσότερους πολίτες ώστε να πάνε στις κάλπες.
Πηγές από το στενό επιτελείο της κυρίας Μπακογιάννη λένε πως ο προσωπικός μηχανισμός υπολογίζει ότι θα στείλει εκείνη την ημέρα στην ψηφοφορία οργανωμένα 140.000 πολίτες, χωρίς να προσμετρώνται όσοι θα πάνε μόνοι τους.

Με την ίδια συλλογιστική, η κυρία Μπακογιάννη ευνοείται από τη μικρότερη συμμετοχή, γιατί θα πάει να ψηφίσει μόνο ο σκληρός κομματικός πυρήνας που βρίσκεται πιο κοντά στην τέως υπουργό Εξωτερικών, ενώ η μεγαλύτερη συμμετοχή ευνοεί τον τέως υπουργό Πολιτισμού γιατί έχει αναμφισβήτητο ρεύμα στην κοινωνία, το οποίο δεν μπορεί να ανακοπεί σε μία εβδομάδα. Είναι ενδεικτικό πως στην ερώτηση «ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τη θέση του προέδρου της Ν.Δ.;» (παράσταση νίκης) το 45,3% απαντά «Σαμαράς» και το 29,7% «Μπακογιάννη». Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ν.Δ. παρήγγειλε μεγάλη δημοσκόπηση σε πανελλαδικό δείγμα, που ξεπερνά τα 10.000 ερωτηματολόγια, προκειμένου να έχουν τα στελέχη της σαφή εικόνα του εκλογικού σώματος και των απόψεών του, χωρίς όμως να διερευνάται η πρόθεση ψήφου.
Αυτό που φοβούνται πιο πολύ στη Ν.Δ. είναι πως η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων θα οξυνθεί όσο βαδίζουμε προς τις κάλπες, με σημεία αιχμής τους προσωπικούς μηχανισμούς στήριξης, τις ευθύνες για τις πρόωρες εθνικές εκλογές και ασφαλώς τα golden boys. Στις ομιλίες των δύο υποψηφίων οι αιχμές είναι συνεχείς, ενώ μεταξύ των στενών συνεργατών τους... βγαίνουν μαχαίρια. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε ο σύμβουλος του τέως πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, κ. Γιάννης Λούλης, ο οποίος με άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα τάχθηκε υπέρ της κυρίας Μπακογιάννη. Η πλευρά του κ. Σαμαρά αντέδρασε με αιχμηρές αναφορές για την εισήγηση του κ. Λούλη περί αιφνιδιαστικών εκλογών τον Οκτώβριο και έμμεσους υπαινιγμούς κατά της τέως υπουργού Εξωτερικών. Η τελευταία απάντησε λέγοντας πώς η ίδια δεν είχε εισηγηθεί εκλογές τον Οκτώβριο, «όπως είπε δημόσια και ο κ. Καραμανλής».
Την ίδια στιγμή, η πλευρά της κυρίας Μπακογιάννη έριξε στο τραπέζι το θέμα των golden boys, υπαινισσόμενη ότι ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονται τώρα στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, ο οποίος σήκωσε το γάντι της πρόκλησης ζητώντας να ειπωθούν ονόματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Μπακογιάννη αναφερόταν στον πρόεδρο του ΟΠΑΠ κ. Χρήστο Χατζηεμμανουήλ, για τον οποίο η πλευρά Σαμαρά δηλώνει πλήρη άγνοια.
Η κυρία Μπακογιάννη πρότεινε να πραγματοποιηθεί debate μεταξύ των υποψηφίων, εκτιμώντας προφανώς ότι διαθέτει επικοινωνιακό πλεονέκτημα. Να σημειωθεί ότι πρώτος είχε κάνει ανάλογη πρόταση ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, η οποία όμως είχε απορριφθεί από τους άλλους υποψηφίους. Αυτή τη φορά την πρόταση απέρριψε ο κ. Σαμαράς, με το επιχείρημα «δεν μπορούμε να συζητάμε τα εσωτερικά μας στην τηλεόραση γιατί χαίρεται μόνο το ΠΑΣΟΚ». Πηγές προσκείμενες στον τέως υπουργό Πολιτισμού προσθέτουν πώς και για λόγους τακτικής «δεν είναι δυνατόν να πάμε σε debate».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...