Η Ελλάδα στο Μουντιάλ, με 1-0 την Ουκρανία




Μετά το έπος της Πορτογαλίας το 2004, όπου κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και τη συμμετοχή της στο Euro 2008, η Εθνική μας ομάδα έγραψε σήμερα για ακόμη μία φορά... ιστορία.

Η «αρμάδα» του χερ Ότο, χάρη σε γκολ του Σαλπιγγίδη στο 31’ επικράτησε με 1-0 της Ουκρανίας στο δεύτερο αγώνα μπαράζ (0-0 ο πρώτος αγώνας), που διεξήχθη στο Ντόνετσκ και έτσι πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για την τελική φάση του Μουντιάλ 2010.

Οι παίκτες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος με αυτή τη νίκη-πρόκριση έκαναν το καλύτερο δώρο στο Γερμανό εκλέκτορα, ο οποίος σήμερα συμπλήρωσε 100 συμμετοχές στον πάγκο της ομάδας μας.

Η συμμετοχή της Εθνικής μας ομάδας στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής θα είναι η δεύτερη στην ιστορία της, καθώς είχε λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, που διεξήχθη στην Αμερική.

Η Εθνική μας ομάδα παρατάχθηκε στο «Donbass Arena» με σύστημα 5-4-1 με τον Ότο Ρεχάγκελ να δίνει φανέλα βασικού στον Άγγελο Χαριστέα.

Κάτω από τα δοκάρια ξεκίνησε ο Τζόρβας, ενώ η «γαλανόλευκη οπισθοφυλακή» αποτελείτο από τα αριστερά προς τα δεξιά από τους Σπυρόπουλο, Βύντρα, Κυργιάκο, Παπασταθόπουλο και Μόρα.

Στη μεσαία επιλέχθηκαν οι Καραγκούνης και Κατσουράνης, με τον Σαμαρά να κινείται από τα αριστερά και τον Σαλπιγγίδη από τα δεξιά. Αιχμή του δόρατος ήταν ο Άγγελος Χαριστέας.

Η Ουκρανία μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και μετά το πρώτο αναγνωριστικό πεντάλεπτο δημιούργησε την πρώτη της καλή ευκαιρία στο 7’ με σουτ του Αλίεφ, που απέκρουσε ο Τζόρβας.

Η μπάλα, ωστόσο, δεν απομακρύνθηκε και αποδέκτης της έγινε ο αμαρκάριστος Σεφτσένκο, ο οποίος, ευτυχώς για την ομάδα μας, πλάσαρε άστοχα.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στη συνέχεια κατάφερε να ισορροπήσει το παιχνίδι και με τη συμπλήρωση των πρώτων δέκα λεπτών επισκέφθηκε για πρώτη φορά την εστία του Πιάτοφ, με την κεφαλιά του Σαμαρά ωστόσο να περνάει πάνω από την εστία του Ουκρανού πορτιέρο.

Επτά λεπτά αργότερα, ήταν σειρά των παικτών του Μιχαιλιτσένκο να απειλήσουν, ωστόσο το φάουλ του Αλίεφ, έξω από τη μεγάλη περιοχή, απέκρουσε εντυπωσιακά ο Τζόρβας.

Για να φτάσουμε στο 31’ όταν ο Γιώργος Σαμαράς με εξαιρετική κάθετη πάσα τροφοδότησε τον Σαλπιγγίδη στην πλάτη της ουκρανικής άμυνας και ο τελευταίος με αριστερό πλασέ άνοιξε το σκορ, κάνοντας το 1-0.

Η Εθνική μας ομάδα, η οποία έχασε τον Παπασταθόπουλο (τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε στο 27’ από τον Πλιάτσικα) με το γκολ του «Σάλπι» έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση.

Στα εναπομείναντα λεπτά του πρώτου μέρους δε συνέβη κάποια άλλη αξιόλογη φάση μπροστά απο τις εστίες των δύο ομάδων, με αποτέλεσμα η Εθνική μας να πάει στα αποδυτήρια, όντας μπροστά στο σκορ με 1-0.

Στην επανάληψη, η «γαλανόλευκη αρμάδα» ήξερε πολύ καλά ότι οι γηπεδούχοι θα παίξουν φουλ επίθεση για να πετύχουν κάποιο γκολ και να ξαναμπούν στο παιχνίδι.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα: έπαιξε ομαδική άμυνα στο μισό γήπεδο και προσπάθησε στις αντεπιθέσεις να δημιουργήσει προβλήματα στην Ουκρανία.

Πάντως, για να κρατηθεί το μηδέν στην άμυνα έβαλε το... χεράκι του αρκετές φορές ο εξαιρετικός σήμερα Αλέξης Τζόρβας, ο οποίος είπε «όχι» στα σουτ των Ρακίτσκι και Σεφτσένκο στα πρώτα λεπτά του δεύτερου μέρους.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Ότο Ρεχάγκελ βλέποντας την ομάδα του να δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση από την... παρέα του Σεφτεσένκο έριξε στη «μάχη» τους Γκέκα και Τζιόλη αντί των Σαμαρά και Χαριστέα αντίστοιχα.

Μάλιστα, στο 81’ η ομάδα είχε την ευκαιρία να κλειδώσει τη νίκη, όταν ο Λαρισαίος φορ της Λεβερκούζεν έφυγε στην αντεπίθεση, αλλά δεν κατάφερε να αποφύγει τον αντίπαλο αμυντικό που έδιωξε σε κόρνερ.

Οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης με περίσσια παλικαριά κατάφεραν να διαφυλάξουν σαν... κόρη οφθαλμού το 1-0 και να πάρουν το εισιτήριο για την τελική φάση του Μουντιάλ 2010, κάνοντας έτσι το καλύτερο δώρο στον Ότο Ρεχάγκελ που συμπλήρωσε 100 παιχνίδια στον γαλανόλευκο πάγκο.

Το άξιζε εδώ που τα λέμε…

Κίτρινες: Γιαρμολένκο-Κατσουράνης, Βύντρα, Κυργιάκος

Ουκρανία (Μιχαϊλιτσένκο): Πιάτοφ, Κόμπιν, Χατσερίντι, Κούτσερ, Ρακίτσκι, Τίμοστσουκ, Μίχαλικ (65’ Γκάι), Αλίγεφ (56’ Σελέζνοφ), Γιαρμολένκο, (69’ Γκούσεφ) Σεφτσένκο, Μιλέφσκι.

Ελλάδα (Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Κυργιάκος, Μόρας, Παπασταθόπουλος (29’ Πλιάτσικας), Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαμαράς (63’ Γκέκας), Σαλπιγγίδης, Χαριστέας (71’ Τζιόλης).



Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

«Άγγελος Χαριστέας:
«Ήταν μια σημαντική ελληνική νίκη. Όλα τα παιδιά έδωσαν και την ψυχή τους και πήραμε μια δίκαιη πρόκριση. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, παίξαμε πολύ καλά και με πάθος. Πετύχαμε ένα όμορφο γκολ και καταφέραμε να το κρατήσουμε. Δεν γινόταν να χάσουμε απόψε. Αυτή η ομάδα έχει καρδιά και πάθος. Στα δύσκολα ματς έχει μάθει να δίνει το ‘παρών’. Με αυτή την ομάδα έχω ζήσει μεγάλες στιγμές κι εύχομαι να ζήσω άλλη μία στο Μουντιάλ. Αισθάνομαι ευλογημένος. Μετά τον τελικό του EURO δεν έχω χαρεί τόσο πολύ κανένα άλλο ματς. Δεν θα ήθελα να πω κάτι για όσους μας αμφισβήτησαν. Ένιωσα το συναίσθημα αυτό, αλλά η ομάδα αυτή έχει καταφέρει πολλά πράγματα. Κάναμε για μία ακόμη φορά την Ελλάδα περήφανη. Εύχομαι αυτή η μεγάλη επιτυχία να κάνει τους Έλληνες να αγαπήσουν πάλι την Εθνική».

Δημήτρης Σαλπιγγίδης: «Είναι τεράστια επιτυχία η σημερινή. Είναι γιορτινή ημέρα για όλους τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Θέλω να μείνω στα πολύ άσχημα σχόλια που ακούστηκαν όλο αυτόν τον καιρό και στα παιδιά που έδωσαν τις απαντήσεις στους επικριτές».

Ολεξέι Μιχαϊλιτσένκο: «Λυπάμαι πολύ που η ομάδα μου έχασε. Δεν υπάρχουν σοβαρές δικαιολογίες. Τα παιδιά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να πάρουν τη νίκη, αλλά δεν τα κατάφεραν. Μας έλειψε λίγο η τύχη και κάναμε κάποια λάθη. Δεν μπορώ να πω πως η ομάδα έπαιξε άσχημα. Πιστεύω πως η ομάδα μου άξιζε να είναι παρούσα στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εμείς παίξαμε το ποδόσφαιρο που μπορούσαμε να παίξουμε και κάναμε ένα καλό παιχνίδι».

Σοφοκλής Πιλάβιος: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες και την τεχνική ηγεσία. Πίστεψαν πολύ στον εαυτό τους και πανηγυρίσαμε μαζί αυτή τη μεγάλη επιτυχία που αφιερώνουμε στον ελληνικό λαό. Αυτά τα παιδιά που τόσα έχουν ακούσει απέδειξαν πως μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο σε τόσο υψηλό επίπεδο και να αποκλείσουν την Ουκρανία μέσα στο σπίτι της. Ο στόχος επετεύχθη. Θέλαμε να πάμε στη διοργάνωση, είτε ως πρώτοι είτε ως δεύτεροι μέσω των μπαράζ και τα καταφέραμε. Το 2004 είναι μια μεγάλη κληρονομιά και η ομάδα πιστεύει πως μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε. Θα δούμε τους αντιπάλους μας στην κλήρωση, θα τους μελετήσουμε και τα όνειρα είναι πάντα για μας.

Φυσικά, ο άνθρωπος που μας οδήγησε εδώ είναι ο Ότο Ρεχάγκελ. Δεν πρέπει να τα μηδενίζουμε όλα», ενώ για το θέμα του πριμ που θα πάρουν οι διεθνείς για την πρόκριση είπε πως «… αυτά είναι οικογενειακά θέματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...