Ελβετία :"Αγοράζετε υπεύθυνα"


Γιατί αυτή η τομάτα είναι τόσο φθηνή;

Τα μέλη της εκστρατείας "Αγοράζετε Υπεύθυνα" ζητούν από τους καταναλωτές να προβληματίζονται και να ενημερώνονται για τα τρόφιμα και τα αγαθά που αγοράζουν γιατί άθελα τους συμβάλλουν σε ένα σύγχρονο τρόπο δουλείας και αναγκαστικής εργασίας με τις αγορές τους.

Η τηλεοπτική διαφημιστική εκστρατεία ....


" Αγοράστε Υπεύθυνα" (Buy Responsibly) η οποία θα προβληθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρουσιάζει υπό εκμετάλλευση εργαζόμενους να έχουν παγιδευτεί κάτω από ένα αναποδογυρισμένο καροτσάκι αγορών.

" Βρίσκονται εδώ για να συλλέξουν τις τομάτες που εμείς αγοράζουμε καθημερινά", αναφέρει το μήνυμα διάρκειας 30 δευτερολέπτων δείχνοντας τους παγιδευμένους ανθρώπους.

Λαθρομετανάστες και εργάτες που τους εκμεταλλεύονται παρέχουν φτηνή εργασία στις κατασκευές, στη γεωργία, στην αλιεία, στην υφαντουργία και σε άλλους τομείς της παραγωγής τα προϊόντα της οποίας καταλήγουν στις προθήκες των καταστημάτων των πλουσίων χωρών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης για τη Μετανάστευση (ΙΟΜ).

"Συλλέγουν γεωργικά προϊόντα ή παράγουν καταναλωτικά αγαθά που όλοι εμείς πηγαίνουμε να αγοράσουμε" δηλώνει ο Ρίτσαρντ Ντάνζιγκερ, επικεφαλής του προγράμματος κατά της παράνομης διακίνησης εργατών του ΙΟΜ .

" Δεν ζητάμε από τους καταναλωτές να μποϊκοτάρουν κάποια συγκεκριμένη εταιρία παραγωγής ή κάποια αλυσίδα καταστημάτων ή σουπερμάρκετ. Απλά ζητάμε από το κοινό να ανακαλύψει τί κρύβεται πίσω από τα προϊόντα που αγοράζει, ζητάμε από τον κόσμο να αγοράζει με υπευθυνότητα", δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στην ενημέρωση του τύπου στη Γενεύη όπου εδρεύει ο ΙΟΜ.

Περίπου 12,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον Κόσμο βρίσκονται σε συνθήκες αναγκαστικής εργασίας ή κακώς αμειβόμενης ή παρέχουν αναγκαστικές σεξουαλικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Μετανάστευσης.

Όποιος καταναλωτής επιθυμεί να ενημερωθεί περισσότερο για το πώς μπορεί να συνδράμει ή να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων ή περισσότερα στοιχεία για την εκστρατεία " Αγοράζετε Υπεύθυνα" μπορεί να απευθυνθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.buyresponsibly.org.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...