Εθνικιστικά «σύννεφα» πάνω από το Wembley ενόψει Κροατίας

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία που η Αγγλία θα υποδεχτεί στο Λονδίνο την Κροατία για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου της Ν. Αφρικής, τόσο η ανησυχία των υπεύθυνων διοργανωτών του αγώνα μεγαλώνει, για το ενδεχόμενο να προκληθούν έκτροπα στις κερκίδες εξαιτίας των φασιστικών ή ναζιστικών συνθημάτων που μερικές φορές ακούγονται από τους Κροάτες οπαδούς. Η βρετανική εφημερίδα «The Sun» μάλιστα, προχώρησε σήμερα ακόμα πιο πέρα, «αποκαλύπτοντας» μία οργανωμένη προσπάθεια από την κροατική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, η οποία ενθαρρύνει με τον τρόπο της το ακραίο εθνικιστικό φρόνημα μερικών οπαδών της. Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στο πλαίσιο των εντός έδρας αγώνων της Κροατίας, ακούγονται από τα μεγάφωνα τραγούδια του Marko Perkovic, ενός «φασιστή» τραγουδιστή όπως λέει η εφημερίδα, ο οποίος δοξάζει τη γενοκτονία και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Χίτλερ, ενώ τα ρεφρέν γίνονται «εμετικά» συνθήματα στα στόματα των σκληροπυρηνικών οπαδών της Κροατίας. Προσθέτει επίσης η εφημερίδα, ότι οι Κροάτες οπαδοί σχημάτισαν το έμβλημα της σβάστικας στις κερκίδες του σταδίου Masksimir και έκαναν τη ναζιστική κίνηση «χαιρετισμού», κάτι που συμβαίνει κατά κόρον στις συναυλίες του Perkovic. Με τους υπεύθυνους για την αναμέτρηση της Τετάρτης στο Wembley του Λονδίνου να υπολογίζουν ότι στις κερκίδες θα βρεθούν περίπου 8.000 Κροάτες οπαδοί, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους για ρατσιστική συμπεριφορά από μέρους τους, η οποία θα υποδαυλιστεί από τα τραγούδια και κατ’ επέκταση τα συνθήματα του Perkovic. Η εφημερίδα αναφέρει ότι στην εθνική ομάδα της Αγγλίας παίζουν έγχρωμοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Emile Heskey, Jermain Defoe και Ashley Cole, οι οποίοι είναι πιθανό να βρεθούν στο «στόχαστρο» των «ναζιστών» οπαδών της Κροατίας. Η ανησυχία των Άγγλων μοιάζει να έχει βάση, αφού ο ίδιος ο προπονητής της εθνικής ομάδας της Κροατίας, Slaven Bilic, έχει παραδεχτεί στο παρελθόν ότι παίζει τραγούδια του Perkovic στα αποδυτήρια πριν και στο ημίχρονο των αγώνων, για να τονώσει το ηθικό των παικτών του. Άλλωστε έχει απαγορευτεί στον 42χρονο Κροάτη τραγουδιστή να δώσει συναυλίες σε πολλές χώρες όπως η Ολλανδία και η Αυστρία, υπό τον φόβο των τοπικών Αρχών για το ξέσπασμα βίαιων εθνικιστικών επεισοδίων. Ένα από τα συνθήματα που έχουν «υιοθετήσει» οι Κροάτες οπαδοί είναι το «Za dom spremni» (Για την πατρίδα – έτοιμοι) που αναφέρεται συχνά στα τραγούδια του Perkovic.

Τέλος η βρετανική εφημερίδα αναφέρει στο σχετικό άρθρο, ότι ζήτησε εξηγήσεις από την κροατική ομοσπονδία ποδοσφαίρου σχετικά με τα τραγούδια του Perkovic που ακούγονται στους αγώνες της εθνικής τους ομάδας και για το ναζιστικό χαιρετισμό που χρησιμοποιούν οι οπαδοί. Η κροατική ομοσπονδία αρνήθηκε να απαντήσει και ένας εκπρόσωπός της αρκέστηκε απλά να σχολιάσει: «Ελπίζω να κάνουμε έναν καλό αγώνα και να κερδίσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...