Η Ισπανίδα πρωταγωνίστρια της ταινίας «REC 2», Manuela Velasco, στην πρώτη ημέρα του 66ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας.

66ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας

Το Χρυσό Λιοντάρι στην ισραηλινή αντιπολεμική ταινία "Λίβανος" Στην ισραηλινή αντιπολεμική ταινία «Λίβανος» του Σάμουελ Μάοζ, που περιστρέφεται γύρω από ένα επεισόδιο στην περίοδο του πρώτου πόλεμου του Λιβάνου, το 1982, απονεμήθηκε το Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ταινίας του φετινού φεστιβάλ 66ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας.

Στην ταινία «Γυναίκες χωρίς άντρες» της Ιρανής εικαστικής καλλιτέχνιδος Σιρίν Νεσάτ, γύρω από την κατάσταση της γυναίκας στο Ιράν, απονεμήθηκε το Αργυρό Λιοντάρι καλύτερης σκηνοθεσίας. Δυο βραβεύσεις που έδειξαν τη στροφή της κριτικής επιτροπής, με πρόεδρο τον Ταϊβανέζο σκηνοθέτη Ανγκ Λι, προς ένα πολιτικό κινηματογράφο.

Εκτός από τον Λι, τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής αποτελούσαν οι Σεργκέι Μποντρόφ, Λιλιάνα Καβάνι, Τζο Ντάντε, Ανουράγκ Κασίαπ (σκηνοθέτες), Σαντρίν Μπονέρ (ηθοποιός) και Λουτσιάνο Λιγκάμπουε (τραγουδιστής/τραγουδοποιός).

Τα υπόλοιπα βραβεία έλαβαν η Γερμανία (Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής), οι ΗΠΑ (βραβείο ανδρικής ερμηνείας και βραβείο σεναρίου), η Γαλλία (σκηνογραφίας) και η Ιταλία (ερμηνείας).

Στα παράλληλα βραβεία, το βραβείο καλύτερης ταινίας του επίσημου τμήματος του φεστιβάλ που απονέμουν οι κριτικοί της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), δόθηκε στην πολύ καλή γαλλική ταινία «Λούρδη» της Τζέσικα Χόισνερ, ενώ, το βραβείο των κριτικών για την καλύτερη ταινία στα παράλληλα τμήματα του φεστιβάλ απονεμήθηκε στην ταινία Choi Voi του Μπούι Θακ Τσούγεν (στο τμήμα «Ορίζοντες»).

ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

- Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ταινίας: «Λίβανος» του Σάμουελ Μάοζ (Ισραήλ/Γαλλία/Γερμανία)

- Αργυρό Λιοντάρι καλύτερης σκηνοθεσίας στην: Σιρίν Νεσάτ για την ταινία «Γυναίκες χωρίς άντρες» (Γερμανία/Αυστρία/Γαλλία)

- Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στον: Χατίφ Ακίν για την ταινία «Soul Kitchen» (Γερμανία)

- Κύπελλο Βόλπι καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: Κόλιν Φερθ για την ταινία «Ενας μοναχικός άνθρωπος» του Τομ Φορντ (ΗΠΑ)

- Κύπελλο Βόλπι καλύτερης γυναικείας ερμηνείας: Ξένια Ράπαπορτ για την ταινία «Η διπλή ώρα» του Τζιουζέπε Καποτόντι (Ιταλία)

- Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι καλύτερου νέου ηθοποιού: Τζασμίν Τρίνκα για την ταινία «Το μεγάλο όνειρο» του Μικέλε Πλάσιντο (Ιταλία)

- Βραβείο καλύτερης σκηνογραφίας στη: Σιλβί Ολιβέ για την ταινία «Mr. Nobody» του Ζακό βαν Ντορμαέλ (Γαλλία)

- Βραβείο καλύτερου σεναρίου στον: Τοντ Σόλοντζ για την ταινία του, «Η ζωή στη διάρκεια του πολέμου» (ΗΠΑ)

- Χρυσό Λιοντάρι του Μέλλοντος στην ταινία: «Engwentro» του Πέπε Ντιόκνο (Φιλιππίνες) (στο τμήμα «Ορίζοντες»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...