Η δημοσκόπηση της MRB για το newstime.gr

Η δημοσκόπηση της MRB -αποκλειστικά για το newstime.gr- που δημοσιεύτηκε χθες, παρουσίασε μερικά πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα. Το ΠΑΣΟΚ κατακτά την αυτοδυναμία λαμβάνοντας 155 έδρες. Η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων αγγίζει τις 7 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου. Η τελευταία γραμμή άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, το πιο ισχυρό της "χαρτί", το προβάδισμα του Κώστα Καραμανλή στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, υποχωρεί και, για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση της MRB, καταλληλότερος πρωθυπουργός, είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε ό,τι αφορά τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση στην ελληνική οικονομία, η πλειονότητα των πολιτών απαντά ότι εμπιστεύεται περισσότερο μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό το Γ. Παπανδρέου, για να την αντιμετωπίσει. Αρνητικά αποτίμησαν σε ποσοστό 40,3% τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, για τα οποία είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες, οι ερωτώμενοι ενώ σε ποσοστό 53,3%, συμφωνούν με τη δήλωση Τσιτουρίδη πως στη Ρηγίλλης και το Μαξίμου "κάνουν κουμάντο οι εκλεκτοί της διαπλοκής". Επίσης, η σχετική πλειοψηφία όσων ερωτήθηκαν, απαντούν σε ποσοστό 46,5%, πως συμφωνούν με την άποψη ότι η ηγεσία της ΝΔ κινήθηκε με "ηθική πολλαπλών ταχυτήτων" κατά την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους της ΝΔ, (βουλευτικές εκλογές 2007) η εικόνα είναι διαφορετική. Συμφωνούν με τις επιλογές του κομματικού μηχανισμού για τα πρόσωπα που "κόπηκαν" ή συμπεριελήφθησαν τελικά στις λίστες, και το μόνο σημείο στο οποίο διαφοροποιούνται σημαντικά είναι η υποψηφιότητα του "Βατοπεδινού" κ. Μπασιάκου, για τον οποίο σε ποσοστό 42,9% δηλώνουν ότι θα επιθυμούσαν να βρίσκεται εκτός ψηφοδελτίων.

Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 35,9% και η Νέα Δημοκρατία 29,7%. Η απόσταση που χωρίζει τα δύο κόμματα εξουσίας είναι 6,2 μονάδες. Το ΚΚΕ λαμβάνει 7,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,5% και ο ΛΑ.Ο.Σ. 5,5%. Οι Οικολόγοι Πράσινοι μένουν στο 2,5% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι 13,2%. Ενδιαφέρον, ίσως, έχει και ότι εκείνοι που δηλώνουν πως δεν θα πάνε να ψηφίσουν αποτελούν το 3,3% του εκλογικού σώματος.

Στην εκτίμηση ψήφου, η διαφορά ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία διευρύνεται στις 7 μονάδες καθώς η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 35% και το ΠΑΣΟΚ 42%. Το ΚΚΕ σε αυτόν τον δείκτη λαμβάνει 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4% και ο ΛΑ.Ο.Σ. 6%. Οι Οικολόγοι Πράσινοι μένουν εκτός Βουλής με 2,5%.

Στην εκτίμηση εδρών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ΠΑΣΟΚ "βρίσκει το ιερό δισκοπότηρο" που αναζητούσε και σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση 155 εδρών. Ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 96 έδρες, έχοντας απωλέσει το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής της ομάδας και πλέον. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας λαμβάνει 22 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 11 και ο ΛΑ.Ο.Σ. 16, σε μία πεντακομματική Βουλή.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, καθώς για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση της MRB, ο Γιώργος Παπανδρέου υπερτερεί του Κώστα Καραμανλή σε αυτό το ερώτημα, έστω και οριακά, λαμβάνοντας 38,4% έναντι 37,7% (διαφορά 0,7%). Η απάντηση "κανένας από τους δύο" συγκεντρώνει το 21,8% των απαντήσεων.

Σε ερώτηση για τον ποιον από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, Κώστα Καραμανλή ή Γιώργο Παπανδρέου εμπιστεύονται περισσότερο για να αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση στην ελληνική οικονομία ώστε να βγούμε από την κρίση με βάση το πρόγραμμα που παρουσίασαν στη ΔΕΘ, η πλειοψηφία των ερωτωμένων απάντησε σε ποσοστό 45,5% μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό το Γ. Παπανδρέου, ενώ μια κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή προτιμά το 33,4%.

Ειδικότερα, σε μια προσπάθεια αποτίμησης της εμφάνισης των δύο πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, περισσότεροι από τους μισούς ερωτώμενους –σε ποσοστό 55,3%- εκτιμούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου βγαίνει πολύ // αρκετά κερδισμένος αφήνοντας πίσω τον πρωθυπουργό με ποσοστό 30,1%.

Συγκρίνοντας τις εντυπώσεις των ερωτηθέντων για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, είναι φανερό πως η Νέα Δημοκρατία υστερεί καταφανώς. Πιο συγκεκριμένα: Το 40,3% των ψηφοφόρων αποκόμισε μία μάλλον ή σίγουρα αρνητική εντύπωση για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ενώ μόλις το 29,8% αποκόμισε μάλλον ή σίγουρα θετική εντύπωση.

Αντίθετα, οι ψηφοφόροι που ερωτήθηκαν για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, απάντησαν πως η γενική τους εντύπωση ήταν σίγουρα θετική ή μάλλον θετική σε ποσοστό 45,5%. Μόλις το 17,2% του συνόλου των Ελλήνων ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν, αξιολογούν τα ψηφοδέλτια μάλλον αρνητικά ή σίγουρα αρνητικά, δείχνοντας, ίσως, έτσι πως η υπόθεση Σημίτη δεν επηρέασε αρνητικά τους ψηφοφόρους.

Το 53,3% των ερωτηθέντων φαίνεται πως συμφωνεί με τη δήλωση Τσιτουρίδη πως στη Ρηγίλλης και στο Μαξίμου "κάνουν κουμάντο οι εκλεκτοί της διαπλοκής"! Μόλις 25,1% των ερωτηθέντων διαφωνούν. Επίσης το 46,5%, και πάλι η σχετική πλειοψηφία των ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν, απαντούν πως συμφωνούν πως υπάρχει μία "ηθική πολλαπλών ταχυτήτων" για την οποία είχε κατηγορήσει ο Σάββας Τσιτουρίδης την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Μόλις το 28% των ερωτηθέντων διαφωνεί με αυτή τη δήλωση του κυρίου Τσιτουρίδη.

Είναι ίσως εξίσου εντυπωσιακό, αν όχι περισσότερο, πως και ένα μεγάλο μέρος της κομματικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει την ίδια άποψη με τον κύριο Τσιτουρίδη. Ειδικότερα, το 30,6% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πως συμφωνεί με τη δήλωση περί "εκλεκτών της διαπλοκής" στο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης! Αυτό, ίσως, εξηγεί και τη σχετικά χαμηλή συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας (72,4% ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι στο 89,6%), καθώς πολλοί οπαδοί του κόμματος, εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για τα κακώς κείμενα της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων, σε ό,τι αφορά τον Αριστοτέλη Παυλίδη, συμφωνεί με την απόφαση Καραμανλή το 71,4% των ψηφοφόρων. Για τον Πέτρο Δούκα, το 60,2% συμφωνεί με την απόφαση να μείνει εκτός ψηφοδελτίων του κυβερνώντος κόμματος, ενώ και πάλι πλειοψηφικά, αλλά με χαμηλότερα ποσοστά, 51,9%, συμφωνούν οι ερωτηθέντες και με την απόφαση του πρωθυπουργού να αφήσει εκτός ψηφοδελτίων τον Σάββα Τσιτουρίδη.

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, και πάλι οι περισσότεροι από όσους ρωτήθηκαν συμφωνούν με τον αποκλεισμό Παυλίδη, Δούκα και Τσιτουρίδη από τα ψηφοδέλτια, με υψηλά ποσοστά, 79,8% για τον κ. Παυλίδη,69,5% για τον κ. Δούκα και 60,4% για τον κ. Τσιτουρίδη.

Για τους κυρίους Κοντό και Μπασιάκο, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που κατείχαν κρίσιμα χαρτοφυλάκια σε σχέση με την υπόθεση Βατοπεδίου, το σύνολο των ερωτηθέντων διαφωνεί σε μεγάλο βαθμό με την επιλογή του πρωθυπουργού να τους συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια. Ειδικότερα, για τον κύριο Μπασιάκο το ποσοστό όσων διαφωνούν είναι 47,2%, υπερδιπλάσιο του 22,2% που συμφωνεί με την επιλογή Καραμανλή. Για τον κύριο Κοντό, διαφωνεί το 38,5% του συνόλου των ερωτηθέντων, ενώ μόλις το 22,3% είναι και εδώ σύμφωνο με την απόφαση του κ. Καραμανλή στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Τέλος, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον πως οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας διαφωνούν με την απόφαση του πρωθυπουργού να συμπεριλάβει τον "Βατοπεδινό" κύριο Μπασιάκο στα ψηφοδέλτια του κόμματος. 42,9% διαφωνεί με τον Καραμανλή, ενώ μόλις το 35,4% συμφωνεί. Για τον κύριο Κοντό αντίθετα, οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος στηρίζουν την επιλογή να παραμείνει στις λίστες ο κύριος Κοντός, με ποσοστό 40,5% έναντι 32,6%. Ενδιαφέρον έχει εδώ να σημειώσουμε πως το 26,9% δήλωσε πως δεν γνωρίζει καν τον κύριο Κοντό ή δεν ήθελε να απαντήσει.

Η ταυτότητα της έρευνας Η ταυτότητα της έρευνας

πηγή:www.newstime.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...