Άρχισαν τα όργανα

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής Σε θρίλερ εξελίσσεται η εσωτερική διαμάχη στην Νέα Δημοκρατία μετά και την «βόμβα» Μιχάλη Λιάπη ο οποίος δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώτος εξάδελφος του Κώστα Καραμανλή, διαφώνησε κάθετα με τις επιλογές του αρχηγού της ΝΔ να προσφύγει στις κάλπες. Την διαφωνία του αυτή μάλιστα έσπευσε να την δημοσιοποιήσει 48 ώρες πριν την τελική απόφαση του πρωθυπουργού. Ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας δεν σχολίασε τις αποφάσεις του Μιχάλη Λιάπη και περιορίστηκε να δηλώσει πώς η παράταξη τον τιμά. Εκλογές στις 4 Οκτωβρίου Με ένα απόλυτα προσωποποιημένο διάγγελμα και χρησιμοποιώντας συχνά τον πρώτο ενικό, ο Κώστας Καραμανλής δημοσιοποίησε την απόφασή του να προσφύγει στις κάλπες. Το κυρίαρχο επιχείρημά του ήταν η κατάσταση της οικονομίας και τα σκληρά μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Μέτρα που για την εφαρμογή τους, χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή.

Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για μικροπολιτική τακτική και τη χρέωσε, προσωπικά μάλιστα, στον κ. Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην άρνηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να δεχθεί συναινετική εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα, Πέμπτη, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, δήλωσε πως έχει εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών. Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του, δεν αναφέρθηκε στα όσα αρνητικά σημάδεψαν τη διακυβέρνησή του από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, ούτε, όπως αναμενόταν, αναφέρθηκε επικριτικά σε συμπεριφορές και προσωπικές στρατηγικές στελεχών του. Αντιθέτως, ήταν εξαιρετικά επικριτικός με την αξιωματική αντιπολίτευση και τις επιλογές της.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα και με δεδομένο ότι σήμερα, Πέμπτη, θα προκηρυχθούν οι εκλογές, η ημερομηνία διεξαγωγής τους λογικά προσδιορίζεται για τις 4 Οκτωβρίου, αν και ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Κλίμα οργής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

Με εκρήξεις οργής έγινε δεκτή η απόφαση του Κώστα Καραμανλή, για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, από την πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του μέχρι σήμερα κυβερνώντος κόμματος. «Το κλίμα έμοιαζε με αυτό μετά από μία μεγάλη καταστροφή», δήλωσε στη zougla.gr βουλευτής της συμπολίτευσης, ο οποίος εξέφρασε φόβους για «εκφυλιστικά φαινόμενα» που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες. Οι εξοργισμένοι βουλευτές χρέωναν τον Κώστα Καραμανλή για την επερχόμενη ήττα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, απορώντας με τις επιλογές του.

Χαμηλούς τόνους επέλεξε η Ιπποκράτους

Την ανάγκη εθνικής ανάτασης επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου στην τηλεοπτική παρέμβασή του, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Σε ένα σύντομο μήνυμά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τις κυβερνητικές ευθύνες που συνεπάγεται η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Αλέκα Παπαρήγα: Να τους χαλάσουμε τα σχέδια «Είναι γεγονός, είναι αλήθεια, ότι η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, που γίνεται με ευθύνη βεβαίως της κυβέρνησης, γίνεται ακριβώς λόγω της οξυμένης οικονομικής κρίσης. Η πλουτοκρατία του τόπου, οι επιχειρηματίες και βεβαίως και τα δύο κόμματά τους, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκουν από αυτές τις εκλογές, ο καθένας για λογαριασμό του, να βγει μια ισχυρή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση ικανή να δώσει διέξοδο, όχι στο λαό, αλλά στην απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου. Μια κυβέρνηση ικανή να πάρει καινούργια, πιο βάρβαρα, πιο άγρια μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, σε βάρος του εργαζόμενου λαού.

Πρέπει να τους χαλάσουμε τα σχέδια και η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη είναι μια καλή ευκαιρία. Ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να πάρουν μέτρα υπέρ του λαού, δεν θέλουν, δεν μπορούν, και με αυτή την έννοια η μόνη ελπίδα που έχει ο λαός είναι να τους χαλάσει τα σχέδια, να καταδικάσει και τους δυο, να τους αποδυναμώσει και να φέρει το λαό, το λαϊκό κίνημα ένα βήμα μπροστά, σε θέση επίθεσης για να αντιμετωπίσει τη νέα λαίλαπα που έρχεται. Για να γίνει δυνατός ο λαός, μία βασική προϋπόθεση είναι να βγει από τις εκλογές δυνατό το ΚΚΕ - αδύνατοι και οι δυο τους. Δεν είναι σε θέση, δεν μπορούν, δεν θέλουν να δώσουν λύση στα προβλήματα, γιατί πριν απ’ όλα εφαρμόζουν, όπως γίνεται και σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, την ίδια στρατηγική, την ίδια επιλογή, που είναι απολύτως ενταγμένη στη λογική του μεγάλου κεφαλαίου, του ελληνικού και του ευρωπαϊκού. Και επομένως, ναι, είναι καλή ευκαιρία η κάλπη να δώσει κάτι καινούργιο, που δεν το έδωσαν οι ευρωεκλογές», δήλωσε η γεν. γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Α. Τσίπρας: Θέλουν νωπή λαϊκή εντολή για να συνεχίσουν τα αντιλαϊκά μέτρα «Η κυβέρνηση Καραμανλή κατέρρευσε υπό το βάρος της αδιέξοδης πολιτικής της. Η χώρα οδηγείται σε εκλογές υπό την πίεση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν νωπή λαϊκή εντολή για ένα από τα δύο κόμματα, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα ακόμη πιο σκληρό και επώδυνο πρόγραμμα αντιλαϊκών μέτρων.

Η κοινωνική συναίνεση, όμως, σε αυτή την πολιτική έχει προ πολλού τελειώσει. Η κοινωνία ζητάει μια πραγματική αλλαγή και όχι απλώς κυβερνητική εναλλαγή με συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Γιατί απάντηση στην κρίση δεν είναι η πολιτική της ΝΔ που τα έδωσε όλα στους βιομήχανους και στους τραπεζίτες, αφήνοντας την κοινωνία να βυθίζεται στην εργασιακή ανασφάλεια και στη φτώχεια. Δεν είναι όμως ούτε η πολιτική που εξαγγέλλεται από το ΠΑΣΟΚ, που υπόσχεται ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν χωρίς τομές και ρήξεις με το οικονομικό κατεστημένο. Η μόνη απάντηση στην κρίση είναι ένα προοδευτικό πρόγραμμα που θα οικοδομήσει μια ασπίδα αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη ελπίδας, ανανέωσης και αποτελεσματικών αγώνων, που θα είναι ισχυρή και παρούσα στις εξελίξεις. Καλούμε τον κόσμο της αριστεράς και της οικολογίας, τους προοδευτικούς πολίτες, να αγωνιστούμε όλοι μαζί, στην πρώτη γραμμή, για να αποτρέψουμε τα σχέδια της συντηρητικής οπισθοδρόμησης και να εγγυηθούμε θετική διέξοδο από την κρίση, με ισχυρή την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας. Πρώτη αντίδραση από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ «Αδύναμος ο κ. Καραμανλής. Στα δύσκολα διάλεξε την απόδραση. Ευτυχώς για την παράταξη και την χώρα υπάρχουν εφεδρείες», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Άλλα κόμματα Την κάθοδό της στις εθνικές εκλογές ανακοινώνει η «Δημοκρατική Αναγέννηση», καλώντας σε ισότιμη συνεργασία κόμματα, φορείς και προσωπικότητες. «Καλούνται όλες οι πατριωτικές δυνάμεις της πατρίδας και του λαού μας να συσπειρωθούν σε μια όσο το δυνατόν ευρύτερη συμπαράταξη, για να μπει επιτέλους φρένο στην κατρακύλα που έχει πάρει ο τόπος, από την διάλυση της οικονομίας, την όξυνση των εθνικών μας θεμάτων και την διαφθορά που κατατρώει τις σάρκες του πολιτικού συστήματος. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Τώρα είναι η ώρα για να δώσουν όλοι οι πατριώτες τα χέρια για να βγει η χώρα από την κρίση», ανακοίνωσε το κόμμα του Στέλιου Παπαθεμελή.

Δηλώσεις των Οικολόγων Πράσινων

Για «παραίτηση» του κ. Καραμανλή κάνει λόγο η ανακοίνωση του κόμματος «Δράση»: «Ο κ. Καραμανλής καταφεύγει σε εκλογές από αδυναμία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που οι πολιτικές του προκάλεσαν. Σπατάλησε δύο νωπές εντολές και προσπαθεί να πείσει (υπάρχουν αφελείς;) ότι θα επωφεληθεί της τρίτης για να κάνει όσα δεν έκανε τα τελευταία 5,5 χρόνια.

Επιρρίπτει ευθύνες στην αντιπολίτευση που δεν τον στήριξε στις δύσκολες αποφάσεις αλλά δεν δεσμεύεται να στηρίξει αυτός το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ σχηματίσει κυβέρνηση. Κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ που δηλώνει ότι θα προκαλέσει εκλογές με την ευκαιρία της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά δεν δεσμεύεται να μην τις προκαλέσει η ΝΔ, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ αναλάβει την κυβέρνηση. Για τα βοθρολύματα της Siemens το «διάγγελμα» δεν είχε τίποτε. Η «Δράση» ενώ αναγνωρίζει τα σοβαρότατα προβλήματα της οικονομίας καταδικάζει τη μέχρι σήμερα πολιτεία της ΝΔ. Η άτολμη, άνευρη και ανεύθυνη κυβερνητική πολιτική της ΝΔ δεν επιτρέπει σε κανέναν την ψευδαίσθηση ότι κάτι θα αλλάξει μετά τις εκλογές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...