Οι Βαρόνοι "πονοκέφαλος" για τον Πρωθυπουργό

Τελικά η ανανέωση που ήθελε να κάνει ο Κώστας Καραμανλής στα ψηφοδέλτια του κόμματος από τις προηγούμενες εκλογές το 2007 παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Ούτε σε αυτή την κρίσιμη για τη ΝΔ εκλογική αναμέτρηση ο Πρωθυπουργός πέτυχε να απαλλαγεί από τα «βαρίδια» του κόμματος και μιλάμε φυσικά για τους βαρόνους που θεωρούν ότι πρέπει να είναι εσαεί υποψήφιοι της ΝΔ.

Τα χέρια του είναι δεμένα αφού κανένας από τους Βαρόνους του κόμματος δεν τον διευκολύνει στην ανανέωση των ψηφοδελτίων. Έτσι ο Πρωθυπουργός καλείται ή να έρθει σε οριστική ρήξη μαζί τους ή για ακόμη μια φορά να αναβάλει τα σχέδια του «πληρώνοντας» από τους ψηφοφόρους του κόμματος το πολιτικό κόστος.

Η βάση της ΝΔ βράζει στην κυριολεξία με τις απαιτήσεις των βαρόνων του κόμματος και προτρέπει τον Κώστα Καραμανλή να τους θέσει εκτός κόμματος. Όμως ποιος θα τολμούσε κάτι τέτοιο λίγο πριν τις κάλπες και με δεδομένο ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις προηγείται το ΠΑ.ΣΟ.Κ; Ας δούμε όμως ποιοι είναι αυτοί που εμποδίζουν τον Καραμανλή να προχωρήσει σε ανανέωση των ψηφοδελτίων.

Αχιλλέας Καραμανλής, Μιλτιάδης Έβερτ και Δημήτρης Σιούφας επιχειρούν είτε να προκαταλάβουν είτε να του επιβάλλουν αποφάσεις για τις υποψηφιότητές τους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και όχι μόνο. Στον βωμό των συμβιβασμών που καλείται να κάνει, προκειμένου να διαχειριστεί το «μπαϊράκι» που του σηκώνουν, ο Κ. Καραμανλής θυσιάζει την ανανέωση, που θα μπορούσε να είναι η σημαία σε μια ύστατη μάχη.

Ο θείος

Μ. Εβερτ και Αχ. Καραμανλής έσπευσαν να αναγγείλουν ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, στο Επικρατείας και στο νομό Σερρών, αντιστοίχως Ο Αχ. Καραμανλής, 80 χρόνων, μπροστά στο ενδεχόμενο να τον αφήσει ο πρωθυπουργός και ανιψιός του εκτός των ψηφοδελτίων, στο όνομα της ανανέωσης, δημοσίευσε στον τοπικό Τύπο των Σερρών ανοιχτή επιστολή προς τους συμπολίτες του, με την οποία τους ανακοίνωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος.

«Και τούτο, παρά το σοβαρό ατύχημα που είχα στις ευρωεκλογές, μετέχοντας όπως πάντα στους αγώνες της παράταξής μας», όπως είπε. «Δυστυχώς οι πρόωρες εκλογές, στις οποίες εξώθησε τη χώρα το ΠΑΣΟΚ, με μοχλό την προεδρική εκλογή του προσεχούς Μαρτίου, ανέστειλαν και την ολοκλήρωση αρκετών προσπαθειών μου, οι οποίες απέβλεπαν στην περαιτέρω ανάπτυξη για την ευημερία του νομού μας», ανέφερε στην επιστολή του. «Με στόχο, λοιπόν, την ολοκλήρωση των προσπαθειών μου αυτών αποφάσισα να μετάσχω στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Σήμερα οι αγώνες αυτοί ταυτίζονται, όσο ποτέ άλλοτε, με το συμφέρον του τόπου. Αυτό μου δίνει περισσότερη δύναμη και αποφασιστικότητα να είμαι και στη μάχη αυτή μαζί σας, σε μια καθολική συστράτευση. Για έναν νικηφόρο εκλογικό αγώνα».

Το κλίμα στην οικογένεια Καραμανλή δεν παραπέμπει, πάντως, και στις καλύτερες οικογένειες. Έχει προηγηθεί η δήλωση του εξαδέλφου του πρωθυπουργού, Μιχ. Λιάπη, που χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος για τη χώρα και την παράταξη» τις πρόωρες εκλογές και δήλωσε ότι εκείνος τουλάχιστον δεν θα είναι υποψήφιος.

Το Μαξίμου ενοχλήθηκε από την κίνηση του Αχιλλέα Καραμανλή αλλά η Ρηγίλλης απέφυγε να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος, απέφυγε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο.

Το «παρών» του Μ. Έβερτ

«Βεβαίως και θα είμαι ξανά υποψήφιος στο Επικρατείας», δήλωσε σε εφημερίδες ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., Μ. Εβερτ, 70 χρόνων, ο οποίος ταλαιπωρείται από πολλά προβλήματα υγείας, τα οποία τον ανάγκασαν να έχει ελάχιστες παρουσίες στην πρόσφατη κοινοβουλευτική του θητεία.

Όπως είπε, δεν έβαλε όρο στον πρωθυπουργό να παραμείνει επικεφαλής του ψηφοδελτίου. «Εγώ άλλωστε ήμουν πάντα μαχητής», είπε. Σε ερώτηση αν η κόρη του Αλεξία Εβερτ θα είναι υποψήφια στην Α' Αθήνας, η οποία μάλιστα πήγαινε πολύ καλά και στις δημοσκοπήσεις, απάντησε: «Δεν νομίζω να το θέλει».

Για τον γαμπρό του Π. Δούκα, του οποίου το όνομα εμπλέκεται στην υπόθεση Βατοπεδίου και στελέχη της Ν.Δ. ζητούν από τον Καραμανλή να τον κόψει από τα ψηφοδέλτια, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής. «Φυσικά και θα είναι», είπε. «Μα δεν βγήκε κάτι για τον Πέτρο», τόνισε. «Αμολάνε κάτι και δημιουργούν κλίμα, ενώ δεν υπάρχει τίποτα από πίσω».

Οι όροι του Δ. Σιούφα

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, 65 xρόνων, επισκέφθηκε τον Καραμανλή στο Μαξίμου χθες και θεωρείται βέβαιο ότι συζήτησαν και τη δική του περίπτωση. Η επιθυμία του είναι να είναι υποψήφιος στο Επικρατείας.

Όμως στο Επικρατείας θα είναι και ο Γιώργος Σουφλιάς ο οποίος «έσπρωξε» τον Καραμανλή προς τις πρόωρες εκλογές και μόνο στο Επικρατείας θα διασωθεί από τους ψηφοφόρους της ΝΔ που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αντίθετη με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Με όλα αυτά τα προβλήματα ο Κώστας Καραμανλής δείχνει αδύναμος να υλοποιήσει την επιθυμία των οπαδών του κόμματος για ανανέωση των ψηφοδελτίων. Το αποτέλεσμα της «ατολμίας» του θα κριθεί στις 4 Οκτωβρίου... www.stifora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...