"Κουμάντο σε Μαξίμου και Ρηγίλλης κάνουν οι Αρχιερείς της διαπλοκής"





Βαθιά κρίση στη Νέα Δημοκρατία προκάλεσε η δημοσιοποίηση των εκλογικών συνδυασμών του κόμματος στις εκλογές. Η πρώτη αντίδραση ήλθε από τον Σάββα Τσιτουρίδη, που «κόπηκε» από το ψηφοδέλτιο του νομού Κιλκίς.

«Πρόκειται για μία απαράδεκτη και άθλια απόφαση αυτών που κάνουν κουμάντο στη Ρηγίλλης και το Μαξίμου», δήλωσε έξω φρενών ο κ. Τσιτουρίδης, ο οποίος προηγουμένως ήταν ακόμη πιο σκληρός: «Κουμάντο στη Ρηγίλλης κάνουν οι αρχιερείς της διαπλοκής», είχε πει αμέσως μετά τη συνομιλία που είχε με τον γραμματέα, Λευτέρη Ζαγορίτη. Ο Σάββας Τσιτουρίδης ήταν ένας από τους βασικούς πυλώνες του σκληρού πυρήνα του «καραμανλισμού» και ανήκε στην προσωπική «αυλή» του Κώστα Καραμανλή, την περίφημη ομάδα των «Λοχαγών». Η έκρηξη Τσιτουρίδη και κυρίως η φράση του «Δεν πρόκειται πλέον να κρατήσω το στόμα μου κλειστό», αποτελεί σημαντική απειλή για τη Νέα Δημοκρατία, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας και ενώ οι δημοσκοπήσεις που είδαν το βράδυ της Δευτέρας το φως της δημοσιότητας δείχνουν εικόνα κατάρρευσης του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και της προσωπικής εικόνας του πρωθυπουργού.



Ωστόσο, δεν είναι μόνον ο Τσιτουρίδης, ο οποίος χρεώνεται το σκάνδαλο των ομολόγων. Είναι και το γεγονός ότι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας συμπεριλαμβάνονται και δύο πρώην υπουργοί, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν εξαρχής στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Δύο «Βατοπεδινοί», ο Ευάγγελος Μπασιάκος και ο Αλέξανδρος Κοντός, θα διεκδικήσουν έδρα στη Βοιωτία και την Ξάνθη αντιστοίχως. Για εκείνα τα στελέχη που παραιτήθηκαν οικειοθελώς ή αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν, όπως ο Μιχάλης Λιάπης, ο Γιώργος Βουλγαράκης και κυρίως ο Πέτρος Δούκας «Βατοπεδινός», και αυτός τουλάχιστον όσο και οι υπόλοιποι, είναι δικαιολογημένη και δεδομένη η αντίδρασή τους, αφού τίθεται ζήτημα δύο μέτρων και δύο σταθμών.



Είναι προφανές πως η αναμενόμενη μεγάλη συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 90 – 95 βουλευτές και μάλιστα στις καλύτερες συνθήκες, όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, προκαλεί «τσουνάμι» δυσαρέσκειας και ανασφάλειας μεταξύ των κομματικών στελεχών ενόψει και της επόμενης ημέρας.

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι την 5η Οκτωβρίου και σε περίπτωση ηχηρής ήττας της Νέας Δημοκρατίας θα υπάρξουν νέοι συσχετισμοί δυνάμεων και νέες ομαδοποιήσεις. Η στάση του Σάββα Τσιτουρίδη προϊδεάζει για τα αμέσως μελλούμενα, ενώ παραμένουν ανοικτές οι προοπτικές διάσπασης, δημιουργίας νέων πολιτικών φορέων ή ακόμη και όσμωσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ.

Άλλωστε, το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη ανέμενε υπομονετικά τη δημοσιοποίηση των εκλογικών συνδυασμών της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του κόμματος δήλωσε: «Μετά τις εκλογές ο ΛΑΟΣ θα κληθεί να παίξει πρωταγωνιστικό θεσμικό λόγο».

Τέλος, επισημάνεται ότι στην έγγραφη δήλωσή του ο Σάββας Τσιτουρίδης υπογραμμίζει πως δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια, φράση που εμπεριέχει και απειλή για τη ΝΔ, αλλά και προοπτική για άλλες πολιτικές συμμαχίες.

Ολόκληρη η πολιτική δήλωση έχει ως εξής:

«Η απόφαση αποκλεισμού μου από τα ψηφοδέλτια της Νέας δημοκρατίας είναι μία ανήθικη πολιτικά απόφαση αυτών που φαίνεται να κάνουν κουμάντο σήμερα στην Ρηγίλλης και στο Μαξίμου.

Η απόφαση αυτή, πριν απ’ όλα, παραβιάζει μία βασική αρχή μίας πολιτείας δικαίου. Αυτή που επιβάλει ώστε ο καθένας να κρίνεται από την αποδεδειγμένη αλήθεια και μόνο απ’ αυτήν. Και κανείς δεν μπορεί να συκοφαντείται, να απαξιώνεται και να ευτελίζεται αυθαίρετα από κρυπτόμενες εξουσίες για επικοινωνιακούς λόγους ή για να χρησιμοποιηθεί, για μία ακόμη φορά, ως σωσίβιο στην προσπάθεια αποτυχημένων και διαπλεκομένων να διασωθούν.

Στο παρελθόν, όταν και πάλι σήκωσα τον σταυρό άλλων, προέταξα την ανάγκη της συντεταγμένης πορείας και σιώπησα. Τώρα δεν θα κάνω το ίδιο. Το οφείλω στους γονείς μου. Το οφείλω στα παιδιά μου. Πρώτιστα όμως το οφείλω σ’ αυτούς που με πιστεύουν, είναι υπερήφανοι για μένα σε όλη την Ελλάδα και με εξέλεξαν και το 2007 στο Κιλκίς, κλείνοντας τα αυτιά τους στη λάσπη και στη συκοφαντία και εκείνης της εποχής.

Από τότε έως και σήμερα υπηρέτησα συντεταγμένα και με ευθύνη την παράταξη και στήριξα με όλες τις δυνάμεις μου τις κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή.

Η απαράδεκτη απόφαση αποκλεισμού είναι προσβλητική για αυτούς που με τίμησαν το 2007. Στημένες και ιδιοτελείς δημοσκοπήσεις επαγγελματιών μυστικοσυμβούλων και σταλινικές πρακτικές αποκεφαλισμού διαφωνούντων με τους εκλεκτούς της διαπλοκής, δεν μπορούν να υποκαθιστούν την κρίση των πολιτών.

Είμαι υποχρεωμένος να αντιδράσω. Για το πλαίσιο και τη βάση της περαιτέρω πολιτικής πορείας μου θα μιλήσω στις επόμενες ημέρες.

Θέλω να διαβεβαιώσω στους φίλους μου και σε όσους με πιστεύουν ότι δεν θα κάνω το χατίρι σε κανένα να καθίσω στο σπίτι μου. Οι αρχές, οι ιδέες, οι αξίες και η φλόγα που μας οδήγησαν στον ριζοσπαστισμό του 1997 και αποτέλεσαν την βάση για αντίσταση σ’ αυτούς που θέλουν να διαφεντεύουν τον τόπο εξωθεσμικά, θα είναι και πάλι ο δρόμος για πολλούς από εμάς. Δύσκολος και ανηφορικός δρόμος. Αλλά πιο αναγκαίος από ποτέ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...