Πινακίδες δολοφόνοι

Υπάρχουν παντού, σε μικρούς και μεγάλους δρόμους, σε περιφερειακές και Αττική Οδό, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μικρότερες ή μεγαλύτερες, έχουν όλες δύο κοινά: είναι παράνομες και ευθύνονται για πάνω από δέκα θανάτους κάθε χρόνο. Μιλάμε για τις διαφημιστικές πινακίδες «φονιάδες», που ασυνείδητοι διαφημιστές με τη συνεργία δημάρχων, εταιριών, αστυνομικών κ.ά. εγκαθιστούν δίπλα στους δρόμους και πάνω στις διαχωριστικές νησίδες, εμποδίζοντας την ορατότητα και προκαλώντας δυστυχήματα. Με κίνητρο το κέρδος, δήμαρχοι και διαφημιστές αψηφούν θεσμούς, νόμους και δικαστικές αποφάσεις και αδιαφορούν για τα θανατηφόρα ατυχήματα που σημειώνονται κάθε χρόνο. Άνθρωποι που έχασαν συγγενείς τους, προσπαθούν εδώ και μια δεκαετία να καθαρίσουν οι δρόμοι μας από τις διαφημιστικές πινακίδες, αλλά αυτές όχι μόνο παραμένουν, αλλά αυξάνονται και πληθαίνουν, παρά τις αντίθετες δικαστικές αποφάσεις. Ο κ. Μ. Σταυρουλάκης, που έχασε τον γιο του από μία τέτοια πινακίδα, καταγγέλλει δημάρχους και το κόμμα του ΛΑΟΣ, αφού, όπως λέει, ο πρόεδρός του, Γιώργος Καρατζαφέρης, δεν διστάζει να διαφημίζεται προεκλογικά από τις πινακίδες «δολοφόνους», παρόλο που είναι γνώστης του προβλήματος. «Σύμβολο» πια του αγώνα κατά των διαφημιστικών πινακίδων, ο Μανώλης Σταυρουλάκης, κατάφερε -κόντρα σε όλους και σε όλα- να κηρυχθούν παράνομες, αλλά ο αγώνας του δεν τελείωσε. Ο τραγικός πατέρας ζητά να εφαρμοστούν οι νόμοι, ώστε να μη θρηνήσουν θύματα και άλλες οικογένειες.

Η κ. Νόρα Μολυβιάτη έχασε τον αδελφό της από μία πινακίδα «δολοφόνο». Οι καταγγελίες της στη zougla.gr σοκάρουν. Μόνο ο δήμος Χαλανδρίου εισπράττει 1.000.000 ευρώ κάθε μήνα από τις πινακίδες «φονιάδες», αδιαφορώντας επίσης για θεσμούς και νόμους. Όσοι σκοτώνονται, είναι θυσία στο βωμό του Μαμωνά. «Καταπέλτης» είναι οι εκθέσεις του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, ο οποίος διαπιστώνει ότι το 2008 και μόνο στο νομό Αττικής σημειώθηκαν 300 ατυχήματα εξαιτίας αυτών των πινακίδων. Από αυτά, τα 11 ήταν θανατηφόρα. Ο κ. Ρακιντζής χαρακτηρίζει αυτές τις πινακίδες ως «παγίδες θανάτου» και προτείνει όχι μόνο οι διαφημιστές αλλά και οι διαφημιζόμενοι να οδηγούνται στο ειδώλιο με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Ενδεικτικά του μεγέθους του προβλήματος και των χρημάτων που διακινούνται, είναι τα αποτελέσματα σειράς ελέγχων που διεξήγαγαν το 2002 οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. -Εντοπίστηκαν 6.046 παράνομες πινακίδες και υποβλήθηκαν 2.943 μηνύσεις, καθώς 4.404 περιπτώσεις εμπίπτουν στις διατάξεις των άρθρων 10 και 11 του ΚΟΚ. -Το υπουργείο διαπίστωσε πως, μετά την έρευνα, 4.352 παράνομες διαφημιστικές πινακίδες παρέμειναν στη θέση τους και ως εκ τούτου επιδόθηκαν 2.116 εντάλματα και πραγματοποιήθηκαν 887 καθαιρέσεις. -Τέλος, υποβλήθηκαν 23 μηνύσεις σε βάρος Δήμων στα όρια των οποίων εντοπίστηκαν οι παρανομίες. Φέτος το καλοκαίρι, 308 πινακίδες ξηλώθηκαν από τον δήμο Αμαρουσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...