ΤΑ GOLDEN BOYS ΤΟΥ Ο.ΠΑ.Π

Με ερώτησή τους προς τον Πρωθυπουργό βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ με επικεφαλής τον Μιχάλη Καρχιμάκη τον καταγγέλλουν για ανακολουθία στις εξαγγελίες του σχετικά με τον περιορισμό των μισθών κρατικών υπαλλήλων και στελεχών. Χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ερώτησή τους:

«Στις 25/2/09, ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, εμφανίστηκε στα ΜΜΕ να ανασύρει από το 2004 εξαγγελίες περί άμεσων μέτρων περιορισμού της σπατάλης, δίνοντας εντολή στους Υπουργούς του, μεταξύ άλλων, να φροντίσουν άμεσα για την περικοπή των προκλητικών αποδοχών των golden boys με πλαφόν τα 6.000 ευρώ μικτά.»|

Στην συνέχεια της ερώτησης τους παραθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία για τις αμοιβές τεσσάρων στελεχών της Διοίκησης του ΟΠΑΠ και ελάχιστων συμβούλων που υπερβαίνουν τα 2.000.000 ευρώ ετησίως.

Τα στοιχεία που παρουσιάζουν είναι τα ακόλουθα :

«Έτσι υπολογίζεται ότι για το 2009, την ώρα που οι υπόλοιποι Έλληνες θα υφίστανται τα άδικα Κυβερνητικά μέτρα και τις επιπλέον δυσμενείς συνέπειες της Κυβερνητικής ανικανότητας να προσφέρει στην Ελληνική κοινωνία μια δίκαια και αποτελεσματική διέξοδο ανάταξης της οικονομίας μας, οι αποδοχές των «εκλεκτών» στελεχών της ΟΠΑΠ ΑΕ για το 2009 θα παραμείνουν στα αστρονομικά επίπεδα του 2008, διαψεύδοντας κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ την Πρωθυπουργική εξαγγελία του Φεβρουαρίου για δήθεν πλαφόν περίπου 6.000 ευρώ μηνιαίως:

κ. Χ.ΧΑΤΖΗΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Συνολικές αποδοχές περίπου 500.000 €

κα. Β. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

182.000 € + bonus έως 165.000 €

κ. Σ. ΑΛΙΦΙΕΡΑΚΗΣ

182.000 € + bonus έως 165.000 €

κ. Γ. ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ

(QUALITY BUSINESS SOLUTIONS)

425.000 ευρώ

Το πλέον προκλητικό όμως σε ότι αφορά τον προσδιορισμό του bonus συνίσταται στο γεγονός ότι αυτός έγινε με βάση κυρίως την με μεγάλη πιθανότητα αναμενόμενη κερδοφορία από τα αριθμολαχεία (Λοττο, Πρότο, Προπό, Προπογκολ, Τζοκερ κλπ), αφού έχε ήδη με απόφαση της ίδιας Διοίκησης αυξηθεί η τιμή της στήλης αυτών των παιχνιδιών κατά μέσο όρο πάνω από 50%. Είναι δε δείγμα έλλειψης κάθε συναίσθησης της αυτονόητης κοινωνικής ευθύνης το γεγονός, ότι σε περίοδο οικονομικής ασφυξίας, που κατά κανόνα οι πολίτες αναζητούν ελπίδα και διαφυγή από τα οικονομικά τους αδιέξοδα στα τυχερά παιχνίδια, η Κυβερνητικά διορισμένη Διοίκηση του ΟΠΑΠ όχι μόνο έσπευσε να αυξήσει την τιμή των τυχερών παιχνιδιών, αλλά δεν δίστασε να συνδέσει την κερδοφορία που αναμένεται να προκύψει από την κοινωνικά ανάλγητη αυτή αύξηση, με την διασφάλιση παχυλών bonus για λίγα «εκλεκτά» ήδη ακριβοπληρωμένα στελέχη!

Και βεβαίως, η αυτονόητη κοινωνική ευθύνη ενός φορέα δημόσιας εξουσίας, όπως η διορισμένη Διοίκηση του κρατικού μονοπωλίου τυχερών παιχνιδιών της χώρας, δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την προβολή προσωπικών πράξεων φιλανθρωπίας, με τα συνεπαγόμενα φορολογικά οφέλη για τον δωρητή. Όπως, επίσης, δεν μπορεί να καλυφθεί η τεράστια κοινωνική αδικία που προκαλείται από τη σπατάλη δημόσιου χρήματος σε υπέρογκες αποδοχές λίγων «εκλεκτών» golden boys, μέσα από πράξεις ελεημοσύνης, που ουσιαστικά δημιουργούν άλλοθι διαιώνισης τέτοιων κοινωνικών αδικιών.

Πράξη ανευθυνότητας συνιστά και η επιλογή της Διοίκησης του ΟΠΑΠ να συνδέσει για μία ακόμα φορά κατά τον παραπάνω τρόπο τις αποδοχές της με την κέρδη του Οργανισμού, τη στιγμή που εγγράφως η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί αυτόν τον τρόπο προσδιορισμού των αποδοχών ένδειξη επιδίωξης επιθετικής κερδοφορίας του Οργανισμού, που δεν συνάδει με τους όρους διατήρησης του κρατικού μονοπωλίου τυχερών παιχνιδιών στη χώρα. Ουσιαστικά, και σε αντίθεση με την πάγια πολιτική που ακολουθείται διαχρονικά από το Υπουργείο Εξωτερικών σε αυτόν τον τομέα, η Διοίκηση του ΟΠΑΠ εμφανίζεται συστηματικά να ναρκοθετεί τη διατήρηση του κρατικού μονοπωλίου τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας!

... ΚΑΙ ΤΑ BONUS ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ: ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΠΟΣΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΣΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ!!!

Πέρα από τους τρεις «στενότατους» συνεργάτες του Προέδρου του ΟΠΑΠ, που αναφέρθηκαν παραπάνω, ένας «εκλεκτός» κύκλος εγχώριων και αλλοδαπών συμβούλων λαμβάνει, σε πείσμα της οικονομικής κρίσης και των Πρωθυπουργικών εξαγγελιών, σημαντικά bonus σύμφωνα με την από 16.3.09 απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού, απόφαση που ελήφθη 2 εβδομάδες περίπου μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού!

κ. K. ANDERSON

200. 000 € bonus

κ. R. HAYNES

150. 000 € bonus

κ. Π. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟ

50.000 € bonus

κ. Ε. ΚΟΣΜΙΔΗ

40.000 € bonus

κ. Δ. ΠΑΥΛΟΥ

30.000 € bonus

κ. Ε. ΤΕΛΟΓΛΟΥ

20.000 € bonus

κ. Χ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ

20.000 € bonus

κ. Κ. ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

10.000 € bonus

Θα πρέπει να δοθεί ειδική βαρύτητα στους Βρετανούς συμβούλους της ΟΠΑΠ ΑΕ, οι οποίοι στις εξωφρενικά δαπανηρές για τον Οργανισμό συμβάσεις που έχουν υπογράψει, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται εκτός από τους υπερβολικούς μισθούς τους και τα bonus, πληρωμές ενοικίων για την διαμονή τους σε πολυτελείς κατοικίες, χρήση πολυτελών αυτοκινήτων για τις μετακινήσεις τους, ανεξέλεγκτη χρήση κινητών τηλεφώνων, φαίνεται να εξαντλούν την προσφορά τους στην ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πραγματικά πρόκληση εν μέσω οικονομικής κρίσης αλλά και Κυβερνητικών διαρροών για ακόμα πιο αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα, όπως λχ κατάργηση του 14ου μισθού και ενώ η τάση σε όλα τα κράτη είναι η συγκράτηση ή και η μείωση όχι μόνο των εκτάκτων αποδοχών των λεγόμενων golden boys αλλά και των τακτικών τους αποδοχών, να έρχεται η Κυβέρνηση Καραμανλή δια των επισήμων αντιπροσώπων του Ελληνικού Δημοσίου Υπουργών Εθνικής Οικονομίας , Πολιτισμού να εγκρίνει τέτοια μεθοδευμένη ενέργεια. Ένα απλό άθροισμα των ποσών αποκαλύπτει ότι μόνο στον ΟΠΑΠ, οι αποδοχές τεσσάρων «εκλεκτών» στελεχών και τα bonus λίγων «εκλεκτών» συμβούλων θα υπερβούν το αστρονομικό ποσό των 2.000.000 ευρώ!!»

Είναι εξοργιστικό σε περίοδο οικονομικής κρίσης να δαπανείτε ένα τέτοιο ποσό μαμούθ από τα χρήματα του Κρατικού Προϋπολογισμού την ώρα που ο μέσος Έλληνας ασφυκτιά οικονομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...