ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΡΩΤΗ"

Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Μέσω διαδικτύου στην Αθήνα απο αγαπημένο συνάδελφο έλαβα την ανάρτηση για δήθεν εμπλοκή Καλογρίτσα στην υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου απο την πρώτη ώρα. Ανοιξα τον υποδεικνυόμενο γνωστό διαδικτυακό τόπο και είδα να φιγουράρει η φωτογραφία μου με τον εκδότη μου στην εφημερίδα «Πρώτη» Χρήστο Καλογρίτσα και την κόρη του Ηλέκτρα, εκδότριά μου στο «Ημερολόγιο Αβάνας».

Αυτή η φωτογραφία της περσινής γιορτής στην Κουμπανίτα, όπου βρέξαμε σε κλίμα ευφορίας της έκδοση του «Ημερολογίου Αβάνας» απο τον εκδοτικό οίκο «Ηλέκτρα» κυκλοφόρησε σε όλο το διαδίκτυο, σε εφημερίδες και τηλεοράσεις κάνοντάς με διάσημη για τη φιλική σχέση με τον Χρήστο Καλογρίτσα.

Ε! Λοιπόν ναί, γνωρίζω το Χρήστο Καλογρίτσα απο τα υπέροχα χρόνια της εφημερίδας «Πρώτη», όταν δίναμε όλοι τον αγώνα της επιβίωσης σε μια εποχή, που οι κραταιοί έτεροι εκδότες καμάρωναν για την απόλυτη κυριαρχία τους στο χώρο του τύπου . Σ΄αυτή την εφημερίδα μεγαλώσαμε όλοι, απο Νίκο Ευαγγελάτο μέχρι Σταύρο Θεοδωράκη, Ελένη Καλογεροπούλου, Ιωάννα Κολοβού και άλλοι ών ουκ έστι αριθμός, μαθαίνοντας να γράφουμε με μέτρο το ήθος και το ρεπορτάζ χωρίς εκπτώσεις και συμψηφισμούς.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας διακριτικά χωρίς να αναμειγνύεται στις υποθέσεις της εφημερίδας είχε αφήσει τη διαχείρησή της σε ικανούς δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Τσαγκρής, που αργότερα τον πλαισίωσε και στον εκδοτικό οίκο «Ηλέκτρα».

Ετσι τον μάθαμε εμείς τον Καλογρίτσα, ευφυή, άμεσο, με τα αστεία και την οικειότητα , με το μύθο πως ήταν ο εξ απορρήτων του μακαριστού Χαρίλαου Φλωράκη, αυτός που έπινε καφέδες μαζί του κάθε απόγευμα στο σπίτι στο Χαλάνδρι. Αλλωστε, όλες οι προσωπικότητες του ΚΚΕ είχαν περάσει με τα κείμενά τους απο την έγκριτη εφημερίδα «Πρώτη»,που έδινε τη μάχη να κρατήσει ισορροπίες στα τέλη της εποχής του ψυχρού πολέμου.

Η επιλογή μου να περάσω στα έντυπα του Κοσκωτά (είμαι περήφανη για τη δημοσιογραφική μου καριέρα στις 24 Ωρες, το Ενα, τον Σκάι, όπου κατοικοέδρευαν ο Νίκος Χατζηνικολάου, η Ελλη Στάη και πολλοί καλοί συνάδελφοι) με απομάκρυνε απο την «Πρώτη», που εξακολουθούσα να θαυμάζω για την άτεγκτη γραμμή της κόντρα στους καιρούς.

Η ευλογημένη φυγή στον Καναδά με αποξένωσε απο τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Ετσι έχασα την επαφή με το Χρήστο Καλογρίτσα , τον οποίο ανακάλυψα πάλι πίσω απο τον εκδοτικό οίκο «Ηλέκτρα» που φέρει το όνομα της κόρης του και τον οποίο έτρεχαν επι χρόνια ο φίλος Νίκος Τσαγκρής και η Βίκη Δέμου.

Η τύχη τόθελε τον Απρίλιο του 2008 να εκδοθεί στον οίκο της Ηλέκτρας Καλογρίτσα το αγαπημένο μου «Ημερολόγιο Αβάνας» με τη διαμεσολάβηση του Βασίλη Ρούβαλη, που τότε εργαζόταν εκεί ως υπεύθυνος εκδοτικού.

Εκεί ξανασυνάντησα το Χρήστο Καλογρίτσα, με τον οποίο ανταλλάξαμε τις τόσες αναμνήσεις για την «Πρώτη» κάνοντας μια αγαπημένη αναφορά στα υπέροχα χρόνια της αθωότητας και του αγώνα.

Είχα την τιμή να τον δώ ανάμεσα στου αναρρίθητους προσκεκλημένους της βραδυάς στην Κουμπανίτα πέρισι το Μάιο στο κέντρο του Ψυρρή. Και είχα τη χαρά να φωτογραφηθώ μαζί του και με την κόρη του σε ένα ανέμελο στιγμιότυπο, που δεν δικαιούται κανείς να το χρησιμοποιεί για να στιγματίζει τον εκδότη, την κόρη του, συμπαρασύροντας πρόσωπα που δεν έχουν ανάμειξη σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες του Χρήστου Καλογρίτσα.

Βρίσκω εξαιρετικά άκομψο και αντισυναδελφικό να γίνεται ευρεία χρήση της φωτογραφίας του Χρήστου Καλογρίτσα ανάμεσα στην κόρη του και την αφεντιά μου την ώρα που αναμειγνύεται το όνομα του ανδρός σε διάφορου τύπου κατηγορίες.

Και βρίσκω ποινικά κολάσιμη την αναφορά του ονόματος του Καλογρίτσα , του Μπόμπολα και άλλων εργολάβων με εκείνο του Τρομπούκη, ο οποίος εκκρεμεί να αποδειχτεί αν είναι ένοχος για το ξέπλυμα των περίφημων λίτρων.

Θλίβομαι και λυπούμαι για τα μέσα ενημέρωσης στην πατρίδα, που προσπαθούν να καταλύσουν τις αρχές της δεοντολογίας και του δικαίου σε κάθε περίπτωση και με κάθε αφορμή.

Και πάντως, εγώ δηλώνω φίλη του Χρήστου Καλογρίτσα και της υπέροχης κόρης του Ηλέκτρας! Γιατί τον φίλον εν κινδύνοις γιγνώσκεις, όπως έγραφε το αναγνωστικό του Τζάρτζανου, ναι;

ΠΗΓΗ:http://www.greekamericannewsagency.com/gana/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...