Χοιροτροφείο κατάντησαν αρχαιολογικό χώρο στους Δελφούς

Εικόνες ντροπής που ξεφτιλίζουν την χώρα μας για τον «Πολιτισμό» της φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σε μια χώρα που έδωσε το «φώτα» του Πολιτισμού σε όλο τον κόσμο αναγκαζόμαστε να βάλουμε την λέξη "Πολιτισμό" σε εισαγωγικά γιατί οι Αρμόδιοι φορείς μας κάνουν να ντρεπόμαστε για την κατάντια ενός ακόμη ιστορικού χώρου. Μετά τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων που έχει καταντήσει σκουπιδότοπος, ένας ακόμη αρχαιολογικός χώρος έχει αφεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού στην τύχη του.

Τα σκουπίδια σωρός μέσα σε επίσημα αναγνωρισμένο από την Ελληνική Πολιτεία αρχαιολογικό χώρο, που έχει μετατραπεί σε ανεξέλεγκτο χοιροτροφείο. Ναι καλά διαβάσατε, και πολύ καλά βλέπετε στα αποκλειστικά πλάνα που εξασφαλίσαμε και ευχαριστούμε για αυτό την μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ενεργοί Πολίτες». Τα πλάνα που παρακολουθείτε είναι τραβηγμένα μόλις χθες, και δείχνουν την αισχρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, λίγα χιλιόμετρα από το ιστορικό Μαντείο των Δελφών που επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες. Το πρόβλημα χρονίζει και θα έπρεπε οι αρμόδιοι να ντρέπονται για τη βεβήλωση του ιστορικού χώρου. Πριν αρκετό καιρό στο θέμα είχε αναφερθεί η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα αναφέρονταν στην κατάρρευση των αρχαιολογικών χώρων που ανησυχεί τους Έλληνες, ενώ ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ρίχνει εξ οικείων τα βέλη στον τότε υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη με μία επιστολή του. Έκτακτο προσωπικό επιστρατεύτηκε για τη φύλαξη των σπουδαίων πολιτιστικών πετραδιών της Ελλάδας, αναφέρει η «Guardian», καθώς η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει την αυξανόμενη κριτική για τον τρόπο αντιμετώπισης των εθνικών θησαυρών. Μέσα σε πρωτοφανείς διαμαρτυρίες τουριστικών πρακτόρων και τουριστών, που έχουν εξαγριωθεί από την κατάσταση σε μείζονες αρχαιολογικούς χώρους, οι κυβερνώντες την περασμένη εβδομάδα είχαν στείλει εκατοντάδες εκτάκτους σε μουσεία και ανοικτούς χώρους, συνέχιζε η εφημερίδα. «Η κατάσταση στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς μας χώρους είναι κακή και πρέπει να διορθωθεί», είχε παραδέχτηκε στη Βουλή ο κ. Λιάπης. Η «Guardian» περιγράφει την κατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, που έχει μετατραπεί σε έναν αρχαιολογικό «σκουπιδότοπο», με την έννοια του ερειπιώνα που ουδείς προσέχει, με αποτέλεσμα να είναι γεμάτος ξερά χόρτα και αρχαία που έχουν αφεθεί χωρίς συντήρηση. Αναφέρεται επίσης σε όσα έγραψε τουρίστας που επισκέφθηκε τους Δελφούς και τους βρήκε κλειστούς λόγω περιορισμένου ωραρίου λειτουργίας: «Το επόμενο βήμα είναι να τους κλείσετε εντελώς και πιθανώς και να τους καταχώσετε ξανά, ώστε να είστε βέβαιοι πως δεν θα είναι ποτέ ξανά προσβάσιμοι»

Παρόλα όσα είχαν γραφτεί τότε, κανενός υπευθύνου το αυτί δεν ίδρωσε, έτσι σήμερα τα γουρούνια τρέφονται από τα σκουπίδια που έχουν πεταχθεί μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

Κύριε Υπουργέ Πολιτισμού, «πάρτε κεφάλια». Δεν είναι δυνατόν να αντικρύζουμε τέτοια εικόνα μέσα σε αρχαιολογικό χώρο. Δεν είναι δυνατόν να μην προστατεύουμε εμείς τον Πολιτισμό μας και να ενδιαφέρονται περισσότερο οι ξένοι τουρίστες για αυτόν.

Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει, μας μειώνει όλους μας και δεν πρέπει να συνεχιστεί με κανέναν τρόπο αυτή η βεβήλωση. Ελπίζουμε να λυθεί το θέμα άμεσα και να μην είμαστε στην δυσάρεστη θέση να αναφερθούμε ξανά σε κάποια «γουρούνια» που άφησαν απροστάτευτο τον Πολιτισμό μας...

Δείτε το αποκαλυπτικό ΒΙΝΤΕΟ

στο www.stifora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...