Οικονομικό σκάνδαλο στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Με ερώτησή τους προς τον Πρωθυπουργό της χώρας Κ. Καραμανλή βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ καταγγέλλουν για υπεξαίρεση ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ το Δήμο Θεσσαλονίκης. Για τις σοβαρές αυτές καταγγελίες τους βασίζονται σε ελέγχους της Θ Δ.Ο.Υ Θεσσαλονίκης που μετά από έλεγχο στα οικονομικά του Δήμου βρήκε απώλειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ και εκατοντάδες πλαστογραφήσεις διπλότυπων είσπραξης. Οι βουλευτές μάλιστα του ΠΑ.ΣΟ.Κ κατηγορούν τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μπέζα για μεθοδεύσεις έτσι ώστε να συγκαλυφθεί αυτό το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο. Όλη η ερώτηση των βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει ως εξής:

ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΘΕΜΑ: Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ TOΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ. Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ Της Θ ΔΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ.

Στην πρωτοφανή υπόθεση κατ εξακολούθηση υπεξαίρεσης ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης, εκτός των άλλων, προέκυψαν, κατόπιν ελέγχων της Θ ΔΥΟ Θεσσαλονίκης, απώλειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ και εκατοντάδες πλαστογραφήσεις διπλοτύπων είσπραξης. Πρόκειται για μνημειώδη κατά συρροή συντελεσθέντα κακουργήματα, για τα οποία επιβλήθηκε στον Δήμο, ως κατ αρχήν καταλογισμός, η στέρηση της φορολογικής ενημερότητας .

Με την υπ.αριθμ. πρωτ. 1070484/12294/ΔΕ της 16ης Ιουλίου 2009 απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών που υπογράφεται από τον Υφυπουργό κ.Αντώνιο Μπέζα αποφασίστηκαν επί λέξει τα εξής: «Αίρουμε μέχρι 16-7-2010 τα περιοριστικά μέτρα του άρθρου 14 του Ν.2523/97, όπως ισχύει, που λήφθηκαν με την αριθμ. Πρωτ. 9239/02.07.2009 ενέργεια της Δ.Ο.Υ. Θ Θεσσαλονίκης σε βάρος του Ο.Τ.Α. «ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στο συγκεκριμένο Δήμο να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, να επιτελεί την αποστολή του έναντι των δημοτών του και να εκπληρώνει τις εν γένει υποχρεώσεις του.

Από την επομένη της ταχθείσας ημερομηνίας 16-7-2010 αναβιώνουν τα μέτρα του άρθρου 14 του Ν. 2523/97 που λήφθηκαν με την από 9239/02.07.2009 ενέργεια της ΔΟΥ Θ Θεσσαλονίκης σε βάρος του εν λόγω Δήμου,εκτός αν σας γνωστοποιηθεί διαφορετικά με νεώτερο έγγραφο». Από το κείμενο της Υπουργικής Απόφασης προκύπτει ότι τα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν με την αρ.πρωτ. 9239/2-7-2009 ενέργεια της Θ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του Ν.2523/97, όπως αυτές ισχύουν.

Επειδή το άρθρο 14 του Ν.2523/97 στις παραγράφους του 5 και 6 προβλέπει ρητά σε ποιες περιπτώσεις α) αίρεται περιοριστικά και μόνο η δέσμευση του 2ου εδαφίου και β) αίρονται υποχρεωτικά τα μέτρα στο σύνολό τους.Επειδή είναι σαφές ότι για την άρση των μέτρων χρειάζεται διοικητική επίλυση ή δικαστικός συμβιβασμός ή κατ άλλο τρόπο διοικητική περαίωση της φορολογικής διαφοράς ή καταβολής ποσού πάνω από 70% του συνόλου των οφειλομένων οικείων ποσών φόρων, τελών και εισφορών μετά των νομίμων προσαυξήσεων ή προστίμων. Επειδή ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνης Μπέζας με την προαναφερόμενη 1070484/122?94/ΔΕ-Γ/16-7-2009 Υπουργική Απόφαση έχει προβεί στην άρση των περιοριστικών μέτρων του άρθρου 14 του Ν.2523/97 που έχει ληφθεί με την αρ. πρωτ. 9239/2-7-2009 ενέργεια της Θ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης ΧΩΡΙΣ να συντρέχει οποιαδήποτε από τις προϋποθέσεις του Νόμου, όπως αυτές ρητά απαριθμούνται στις παραγράφους 5 και 6 του άρθρου 14 του Ν.2523/97.Επειδή συνεπώς ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έχει προβεί στην άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν από τη Θ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης σε βάρος του Δήμου Θεσσαλονίκης παράνομα.

Επειδή από την από 26/6/2009 Ειδική Έκθεση Ελέγχου της Θ ΔΟΥ προκύπτει ότι δεν πρόκειται περί φορολογικών παραβάσεων απλώς, αλλά από σειρά ποινικών παραβάσεων που σχετίζονται με πλαστογραφίες στοιχείων και το ποσό που παρακρατήθηκε, η μεθόδευση και οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν είναι κακουργηματικές πράξεις, όπως επανειλημμένα έχει δημοσιευτεί στις τοπικές αλλά και στις πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες και απασχολεί επί διετία τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ποιοι λόγοι αλληλεξάρτησης μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης σας οδηγούν σε αυτήν την προκλητική, παράνομη και ανεύθυνη ανοχή σε κακουργηματικές πράξεις κλοπής δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και κατ εξακολούθηση πλαστογραφήσεων, οι οποίες ναι μεν διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη ως προς τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, πλην όμως είναι δεδομένη η τεράστια, τουλάχιστον, πολιτική ευθύνη του εκλεκτού σας δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

Θεωρείτε ότι η υπηρέτηση των αναγκών πολιτικής επιβίωσης της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης υπερτερεί των υποχρεώσεών σας να τηρείτε τους Νόμους διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και του δημοσίου συμφέροντος.Γιατί ο αρμόδιος Υφυπουργός κ.Αντώνης Μπέζας δεν συνδύασε την Απόφασή του με την επιβολή των νομίμων προϋποθέσεων, όπως μερική καταβολή ποσού άνω του 70% των υπεξαιρεθέντων και οφειλομένων φόρων, τελών και εισφορών και με καταλογισμό στους υπευθύνους.

Οι βουλευτές

Καρχιμάκης Μιχάλης Μπόλαρης Μάρκος Νιώτης Γρηγόρης Μακρυπίδης Ανδρέας Αράπογλου Χρύσα Δριβελέγκας Γιάννης Αηδόνης Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...