ΝΤΡΟΠΗ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ

Το Υ.ΜΕ. στέλνει 3.000 εργαζομένους του ΟΣΕ στον ΟΑΕΔ!
Του Κώστα Χαλκιαδάκη

Τα «σπασμένα» του ΟΣΕ αναμένεται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας καθότι ο Υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει προαναγγείλει πως θα στείλει στον ΟΑΕΔ 3.000 εργαζομένους! Μάλιστα, αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για ανθρώπους ηλικίας άνω των 50 χρόνων (ήτοι οικογενειάρχες) γίνεται εύκολα κατανοητό πως μιλάμε για 12.000 και πλέον ψυχές!

Ο Εργαζόμενος του ΟΣΕ κ. Χαλκιαδάκης

Ο Γ.Γ. του Π.Ο.Σ. κ. Βασιλόπουλος

Μεγάλη «μαγκιά» από τον κ. Στυλιανίδη που εξωθεί στην «μισθωτή εφεδρεία» ανθρώπους που επί σειρά ετών έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους κάτω από δύσκολες (πολλές φορές) συνθήκες. Η ηλεκτρονική εφημερίδα stifora.gr δεν έμεινε ασυγκίνητη, όπως έπραξαν πολλά άλλα μέσα. Είναι εδώ για να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Γιατί πολλοί εξ ημών δεν ομιλούμε εκ του ασφαλούς πίσω από τα γραφεία μας.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι είναι πως το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον ΟΣΕ. Απλά είναι μία καλή αφορμή για να «ιδιωτικοποιηθούν» οι δημόσιες υπηρεσίες. Απόρροια τούτου είναι παχυλά έσοδα για την κυβέρνηση και μαζικές απολύσεις για τους εργαζομένους.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει σε ισχύ ένα από τα πλέον αντικοινωνικά μέτρα της σπέρνοντας την ανασφάλεια. Όπως διαφαίνεται, κανείς δεν «ιδρώνει» από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις στάσεις εργασίας. Ας ταλαιπωρείται ο κόσμος, η Ριγήλλης δείχνει αδιάλλακτη.

Σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο Υπουργός Μεταφορών υπογράμμισε πως πρωταρχικός στόχος είναι η πώληση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ! Εν ολίγοις, στόχος είναι η «είσπραξη»!

Μπορεί ο ΟΣΕ να έχει χαρακτηριστεί ως ζημιογόνος (χρεωμένος) αλλά κρίνεται ως υπαιτιότητα του υπαλλήλου; Αυτός συνετέλεσε στην χρεοκοπία; Αν το εξετάσουμε από διαφορετική σκοπιά, η κυβέρνηση χάρισε προσφάτως 280 εκ. ευρώ στις τράπεζες. Σε ιδιώτες! Ας αποφασίσει ποια είναι η στάση της. Χαρίζουμε στον ιδιώτη και εν συνεχεία κοιτάζουμε να ιδιωτικοποιήσουμε ό,τι μπορούμε; Κοινός παρανομαστής είναι ένας: το κέρδος. Αυτό είναι που αποκαλεί ο κ. Στυλιανίδης «εξυγίανση». Εξυγίανση μέσω απολύσεων.

Στον ΟΑΕΔ

Το γαλάζιο σχέδιο προβλέπει, μολονότι ισχυρίζεται πως πρόκειται για εθελοντικό πρόγραμμα εξόδου, μετακίνηση του 50% των εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας με απολαβές 70% του μισθού τους, λαμβάνοντας και το 50% του ΕΦΑΠΑΞ. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ανακαλούνται ανά πάσα στιγμή για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Οργανισμό με δελτίο παροχής υπηρεσιών (το ονομαστό «μπλοκάκι»). Όσοι επιλέξουν να μην συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό θα υποστούν μεγάλες περικοπές στον μισθό τους καθότι η διοίκηση του ΟΣΕ θα λάβει άμεσα το «πράσινο φως» για την κατάργηση του μεγαλύτερου μέρους των δευτερευουσών απολαβών των υπαλλήλων, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά τις συνολικές αποδοχές τους. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το πέρας 6-8 ετών οι «όμηροι» του ΟΣΕ θα λάβουν την σύνταξή τους και το δεύτερο μέρος του ΕΦΑΠΑΞ.

Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι τα εξής:

1) Αν επιλέξει κάποιος εργαζόμενος να μην συμμετέχει στο πρόγραμμα, ψάχνοντας για δουλειά, θα βρει πολλές πόρτες ανοικτές όντας -τουλάχιστον- 50 ετών; Ο γράφων δεν γνωρίζει πολλές πόρτες ορθάνοικτες. Όποιος δεν το πιστεύει αυτό είναι βαθιά νυχτωμένος.

2) Πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση να καταβάλει το 50% του ΕΦΑΠΑΞ άμεσα σε 3.000 ανθρώπους;

Περικοπές στα δρομολόγια

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο Υπουργός Μεταφορών προτίθεται να «περικόψει» αρκετά «ζημιογόνα» (όπως τα χαρακτήρισε) δρομολόγια τραίνων. Η κυβέρνηση εναποθέτει βούτυρο στο ψωμί των υποψήφιων… αγοραστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...