Ο καρκίνος θερίζει τους αγρότες λόγω φυτοφαρμάκων

Μεγάλα είναι τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του αίματος και του λεμφικού συστήματος σε αγρότες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια του ψεκασμού, ενώ περισσότερα είναι ακόμη τα κρούσματα σε αγρότες που πίνουν ή τρώνε ενώ ψεκάζουν, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδωσε στην δημοσιότητα το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας.

Η μη συμμόρφωση προς τους κανόνες ασφαλείας αυξάνει κατά 1,6 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων του αίματος και του λεμφικού συστήματος. Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εργασίας στις καλλιέργειες αυξάνει συνολικά κατά 3 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων του αίματος και του λεμφικού συστήματος, κατά 4 φορές περίπου τον κίνδυνο ανάπτυξης μυελοδυσπλαστικού συνδρόμου, κατά 10 φορές τον κίνδυνο ανάπτυξης λευχαιμίας και κατά 2 φορές τον κίνδυνο ανάπτυξης λεμφώματος. Η επικινδυνότητα μεγάλωνε όταν οι αγρότες συνήθιζαν ταυτόχρονα να τρώνε ή να πίνουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Οι ασθένειες αυτές σχετίζονται με την χρήση φυτοφάρμακων ευρείας κατανάλωσης και πολυετούς διάρκειας, όπως είναι τα εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, οργανοφωσφορικά και οργανοχλωριωμένα. Στη μελέτη συμμετείχαν 353 ασθενείς με καρκίνο του αίματος και του λεμφικού συστήματος από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας.

Πηγή: ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...