ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Μπούχτισαν οι Έλληνες – οι συντηρητικοί πληρώνουν για τα σκάνδαλα», είναι ο τίτλος άρθρου στη Süddeutsche Zeitung για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα.Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για θρίαμβο των σοσιαλιστών στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την κυρίαρχη, πανευρωπαϊκή τάση. «Μετά από δύο ήττες σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου κατέκτησε το 36,7%, ενώ η συντηρητική ΝΔ με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή με το 32,3% έμεινε πολύ μακριά από το 43% του 2004».Η ερμηνεία που δίνεται για την εκλογική ήττα της ΝΔ είναι ότι «οι ψηφοφόροι την τιμώρησαν για τα πολυάριθμα σκάνδαλα του πρόσφατου παρελθόντος».Γίνεται αναφορά και στην υπόθεση της Siemens επισημαίνοντας ότι «λίγο πριν από τι ευρωεκλογές οι Έλληνες ψηφοφόροι πληροφορήθηκαν ότι η κυβέρνηση άφησε να διαφύγουν στη Γερμανία δύο βασικοί κατηγορούμενοι στο σκάνδαλο της Siemens», αλλά και στην υπόθεση Βατοπεδίου.

Ένα ακόμη άρθρο για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα με τίτλο: «Η πράσινη Ελλάδα» δημοσιεύεται στο ηλεκτρονικό ημερολόγιο του δημοσιογράφου Γκερντ Χέλερ στην εφημερίδα Handelsblat.

Το άρθρο εστιάζει στη νίκη του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία των Οικολόγων Πράσινων αναφέροντας: «Το πράσινο είναι το κυρίαρχο χρώμα μετά τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα μολονότι οι Οικολόγοι δεν έλαβαν τα ποσοστά που τους έδιναν οι δημοσκοπήσεις. Παρόλα αυτά όμως συγκέντρωσαν τριπλάσιο ποσοστό από ότι το 2004 και αυτό μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση για τη συνέχεια. Πράσινο είναι και το χρώμα του κόμματος του πραγματικού νικητή αυτών των εκλογών, του Γιώργου Παπανδρέου. Αν και το ΠΑΣΟΚ έλαβε τελικά μικρότερο ποσοστό από εκείνο που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις».

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, σημειώνεται ότι «μπορεί ο Κώστας Καραμανλής να γνώρισε αυτή τη στιγμή μια βαριά ήττα, αφού η ΝΔ έχασε, σε σχέση με τις εκλογές του 2004, 10 % - αποτέλεσμα διαπλοκής, νεποτισμού και σκανδάλων, ωστόσο η διαφορά που χωρίζει τη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ είναι μια διαφορά που μπορεί να ανατραπεί».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...