Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ….. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

δαραβιγκας.jpgΤου Γιάννη Δαραβίγκα

Όπως οι περισσότεροι συμπατριώτες μας, παρακολούθησα την περασμένη Κυριακή από την τηλεόραση, κάνοντας βόλτα σε όλα τα κανάλια, τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών. Λοιπόν, είμαι βέβαιος πλέον ότι οι βραδινές ειδήσεις των καναλιών, αλλά και οι εκπομπές σχολιασμού της πολιτικής επικαιρότητας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι μεσημεριανές εκπομπές που όμως δεν χωράνε στην μεσημβρινή ζώνη και έτσι μεταδίδονται το βράδυ. Στις μεσημεριανές εκπομπές διάφορες ξανθές και όχι μόνο παρουσιάστριες, με γνώσεις που θα ζήλευε ακόμη και ένας μαθητής του δημοτικού, σχολιάζουν διάφορα θέματα και ειδήσεις. Στις βραδινές ειδήσεις αλλά και εκπομπές σχολιασμού της πολιτικής επικαιρότητας, σοβαροί (υποτίθεται) δημοσιογράφοι (υποτίθεται) με κατευθυνόμενες γνώσεις και με ύφος κάτι ανάμεσα σε νάρκισσο και ιεροεξεταστή, κατηγορούν ή χλευάζουν τους πολιτικούς όλων των παρατάξεων εκτός από εκείνους που ανήκουν στο κόμμα της εργοδοσίας τους. Έτσι το βράδυ των Ευρωεκλογών, πιστοί στις τακτικές τους, οι εν λόγω δημοσιογράφοι, πανηγύριζαν με όχι και πολύ διακριτικό τρόπο που ίσως επιβάλλει η δεοντολογία, τη νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όμως δεν βρέθηκε ένας να πει δύο λόγια, σχολιάζοντας την επίδοση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού που ουσιαστικά ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕ τα ποσοστά του. Είναι αλήθεια ότι δεν το περίμεναν, αφού οι αμέτρητες «έγκυρες» δημοσκοπήσεις τους, έδειχναν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να προηγείται της Νέας Δημοκρατίας με 6 έως 8 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. βρισκόταν γύρω στο 5%. Κάποια στιγμή στον ALTER, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος έθεσε και το θέμα της αποχής. Ο συνομιλητής του, Π. Καψής, διευθυντής της «έγκυρης» εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, τον αποστόμωσε με την «έγκυρη» και συγχρόνως δημοσιογραφικά τεκμηριωμένη απάντηση: «δεν μιλάω μαζί σας…….». Άλλος δημοσιογράφος, ο Ν. Χατζηνικολάου την επομένη ημέρα των εκλογών, στην τηλεοπτική εκπομπή του, έκανε την πολύ σωστή παρατήρηση, ότι δυστυχώς ο προεκλογικός αγώνας είχε ως σημείο αναφοράς τα σκάνδαλα και όχι την πολιτική και τα ευρωπαϊκά θέματα. Μόνο που στην εφημερίδα του REAL NEWS, την παραμονή των Ευρωεκλογών είχε το εξόχως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος πρωτοσέλιδο: «βρήκαμε τον Καραβέλα». Τι να πει κανείς; Άβυσσος η ψυχή των δημοσιογράφων…………. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από τις βαθυστόχαστες αναλύσεις και σχόλια του εκλογικού αποτελέσματος, είναι ότι η νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλεται εν μέρει στην ειλικρινή και πειστική διαβεβαίωση του Γ. Παπανδρέου, ότι δεν χρωστάει σε κανένα. Συμβουλεύω με ταπεινότητα λοιπόν τους κυρίους Καραμανλή, Καρατζαφέρη, Τσίπρα και την κυρία Παπαρήγα, να σπεύσουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τον δημοσιογραφικό οργανισμό Λαμπράκη κλπ, προς τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά και προς το μπακάλη της γειτονιάς τους, αν θέλουν να δουν Θεού πρόσωπο. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα κερδίσουν ποτέ εκλογές, αλλά το χειρότερο είναι ότι μπορεί ο Π. Καψής να μην τους ξαναμιλήσει….

Μέσα από αυτό το βρώμικο και αρρωστημένο σκηνικό προέκυψε η καθαρή ετυμηγορία των πολιτών για τις Ευρωεκλογές. Ότι και να λένε οι θλιβεροί εργολάβοι της ενημέρωσης, οι λοιποί «έγκριτοι» και «αδέσμευτοι» δημοσιογράφοι αλλά και οι γνωστοί θαμώνες τηλεοπτικών παραθύρων, οι ψήφοι και τα ποσοστά δείχνουν ότι -- η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές και ψηφοφόρους της, -- το ΠΑ.ΣΟ.Κ κέρδισε τις εκλογές αλλά έχασε ψηφοφόρους σε σύγκριση με τις Ευρωεκλογές του 2004, αλλά και τις εθνικές εκλογές του 2007, -- το Κ.Κ.Ε. έχασε μικρό μέρος της δύναμής του, -- ο ΛΑ.Ο.Σ. αναδείχτηκε τέταρτο κόμμα, διπλασιάζοντας σχεδόν τα ποσοστά του, -- ο ΣΥ.Ρ.Ι.ΖΑ είχε περισσότερο ποιοτικές και λιγότερο ποσοτικές απώλειες. -- οι Οικολόγοι-Πράσινοι δικαίως πανηγυρίζουν αφού εκλέγουν Ευρωβουλευτή. Αυτή είναι η πραγματικότητα των αριθμών και όλα τα άλλα είναι αμπελοφιλοσοφίες που θα γεμίζουν τις ώρες των τηλεοράσεων, των ραδιοφώνων και τις σελίδες των εφημερίδων. Βεβαίως τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών αποτελούν ήδη αντικείμενο ανάλυσης και για τους πολιτικούς σχηματισμούς ώστε να καθορίσουν την περαιτέρω πορεία τους. Τι ζημίωσε τη Ν.Δ., τι δεν μπόρεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τι θέλουν οι πολίτες; Νοικοκύρεμα στην οικονομία με γνώμονα όχι νέους φόρους, αλλά την είσπραξη των οφειλομένων. Τι νόημα έχει να επιβάλλονται νέοι φόροι αν δεν είναι εφικτή η είσπραξή τους; Περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο. Σε τι βοήθησαν, εκτός από την δικιά τους τσέπη, οι στρατιές των ακριβοπληρωμένων συμβούλων, διευθυντών και στελεχών; Η οικονομία μας μπορεί να χειροτερεύει και χωρίς αυτούς αφού σίγουρα δεν βοήθησαν στην βελτίωση της. Σωστούς δασκάλους και καθηγητές, με ελέγχους και αξιολόγηση για την βελτίωση της εκπαίδευσης αλλά και της Παιδείας. Δεν φταίνε οι μαθητές για την επαγγελματική ανεπάρκεια των διδασκόντων. Δεν είναι πρόοδος όμως να φοβούνται οι δάσκαλοι τους μαθητές. Ο Όσκαρ Ουάϊλντ είχε πει πως υπάρχουν δύο είδη Δικαιοσύνης. Αυτή που ο δικηγόρος γνωρίζει καλά τους νόμους και αυτή που ο δικηγόρος γνωρίζει καλά τον Δικαστή. Προτιμάμε την Δικαιοσύνη που ο Δικαστής γνωρίζει καλά τους νόμους και πηγαίνει σπίτι του όταν γνωρίζεται καλά με τους δικηγόρους. Διάφορα ύποπτα κυκλώματα τα οποία γνωρίζω ότι λειτουργούν στην Βόρειο Ελλάδα, έχουν καταγγελθεί αρμοδίως και αναμένω. Εκτός όμως από τον κατασταλτικό έλεγχο επιβάλλεται και ο προληπτικός.

Δεν είναι μόνον κάποιοι πολιτικοί που ελέγχονται για παράνομες πράξεις. Η διαπλοκή και η διαφθορά είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος, που καταλήγει σε τσέπες δημοσίων λειτουργών. Ο πολιτικός μηχανικός στην νομαρχία Αθηνών, που ζητάει χρήματα για να «τακτοποιήσει» κάποια παρανομία. Ο γιατρός στη Βέροια που παίρνει φακελάκι από ασθενείς και δεύτερο μισθό από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Ο υπάλληλος της εφορίας στην Πάτρα που κάνει τα στραβά μάτια με το αζημίωτο βεβαίως, σε παρανομίες φορολογουμένων. Μέλος διοικητικού συμβουλίου σε νοσοκομείο που πιέζει πολιτικά πρόσωπα για την πρόσληψη της φιλενάδας του σε διαγωνισμό μαϊμού. Όλα αυτά τα ενδεικτικά περιστατικά που συναντάμε στην καθημερινότητα μας και πολλά περισσότερα μπορεί να εξυπηρετούν τους λίγους ανθρώπους που μπλέκονται στο κύκλωμα, αλλά γίνονται βραχνάς για τους συμπολίτες μας και διαιωνίζουν τον φαύλο κύκλο που έχει πάντα θύμα τον έλληνα πολίτη. Όμως ο αδύναμος κρίκος αυτής της αλυσίδας είναι η γνώση, η καταγγελία και η ουσιαστική και όχι μόνο παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

ΥΓ. Θα επιμένω μέχρι να πάρω απάντηση από τον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Επειδή θέλετε να κυβερνήσετε τον τόπο μας κ. Παπανδρέου μπορείτε να πείτε στους Έλληνες αν πρέπει να καλλιεργούν χασίς στα μπαλκόνια και τους κήπους τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...