ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ: ΩΘΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΒΛΕΠΕ Ο ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΛΑΚΑ ΕΛΛΗΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΕΧΑΣΕΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΟΥ.

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2007

ΩΘΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΒΛΕΠΕ Ο ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΛΑΚΑ ΕΛΛΗΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΕΧΑΣΕΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΟΥ.

Εύσημα απέξω, καλά νέα μέσα ΑΝ. Ι. ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ ΤΡΙΑ «καλά νέα» προερχόμενα από το εξωτερικό και την Ελλάδα επηρεάζουν θετικά την πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου και του δίνουν νέα ώθηση, μαζί βεβαίως με τη θετική πορεία των ξένων χρηματαγορών. Τα νέα αυτά είναι από το εξωτερικό δύο εκθέσεις διεθνών οίκων που αναφέρονται με θετικά σχόλια για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα: * Η Moody's διατηρεί τη βαθμολογία για το χρέος σε συνάλλαγμα και τα συναλλαγματικά αποθέματα (Baa1), αλλά
προαναγγέλλει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας προεξοφλώντας την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. * Ενας άλλος διεθνής και μεγάλος χρηματοοικονομικός οίκος, η Morgan Stanley, σε έκθεσή του για την Ελλάδα αναφέρει ότι ως τον Ιούνιο θα έχει επιτύχει το κριτήριο σύγκλισης των επιτοκίων εν όψει της ΟΝΕ και αισιοδοξεί ότι στο τέλος του έτους θα έχει ικανοποιηθεί και το κριτήριο σύγκλισης του πληθωρισμού. Διακόσιες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από τη νέα αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τη λεγόμενη τρίτη αγορά, ως το τέλος του έτους. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαντωνίου την ερχόμενη εβδομάδα θα λάβει την εισήγηση του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Κουνιάκη για τους όρους και τις συνθήκες με τις οποίες θα εισέρχονται οι εταιρείες αυτές στη νέα αγορά από το καλοκαίρι του 1999. Οι τέσσερις βασικοί όροι που θα πρέπει να ικανοποιούν οι εταιρείες αυτές προκειμένου να εισέλθουν στη νέα αγορά είναι οι εξής: * Οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν ίδια κεφάλαια από 100 ως 500 εκατ. δρχ. και να έχουν δημοσιεύσει δύο ισολογισμούς. Επιχειρήσεις με κεφάλαια από 500 εκατ. δρχ. και άνω έχουν το δικαίωμα να μπουν στην παράλληλη αγορά, αλλά αν πληρούν τους όρους της τρίτης αγοράς και το επιθυμούν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από αυτήν. * Κέρδη δεν είναι υποχρεωτικό να έχουν οι εταιρείες αυτές, αλλά θα ληφθούν υπόψη και θα υπάρξει πρόβλημα αν έπειτα από πολλά χρόνια κερδοφορίας παρουσιάζουν ζημιές. * Οι παλαιοί μέτοχοι θα έχουν την υποχρέωση να κρατούν για κάποιο χρονικό διάστημα τις μετοχές τους, όταν η εταιρεία τους είναι πλέον εισηγμένη στη νέα αγορά. * Θα λαμβάνεται υπόψη το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας και θα ζητούνται ανά τακτό χρονικό διάστημα στοιχεία που θα αποδεικνύουν την πορεία της με βάση το σχέδιο που κατέθεσε για να αντλήσει τα κεφάλαια. Η αγορά αυτή, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, θα είναι έτοιμη ως το καλοκαίρι και θα αναφέρεται σε περίπου 5.000 επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, που θα αναζητήσουν τρόπους για να αντλήσουν από εκεί κεφάλαια. Βεβαίως στην αγορά αυτή δεν μπορούν να εισέλθουν παραπάνω από 200 εταιρείες σε πρώτη φάση και ίσως άλλες 100 αργότερα, εντός του 2000. Η νέα αγορά θα διασυνδεθεί το 2001 με τις αντίστοιχες του Αμστερνταμ, των Βρυξελλών, της Κοπεγχάγης, του Μιλάνου και της Βιέννης και οι επενδυτές θα συναλλάσσονται σε ευρώ. Το ΒΗΜΑ, 14/02/1999 (Τότε η Morgan Stanley ήταν μεγάλος διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος σήμερα ανατρέξτε στα φύλλα της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ την περίοδο που έγραφε για τα ομόλογα για να καταλάβετε ότι κάποιοι μας περνάνε για μεγάλους μαλάκες)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

pou na vgali meta o makis ekpompi gia to xrimatistirio

Ανώνυμος είπε...

o makis einai megali lera